Nakrájíme cibuli nadrobno. Rozehřejeme sádlo a vložíme nakrájenou cibuli.
Přidáme kmín a budeme restovat dozlatova až do tmava.
Nakrájíme hovězí kližku a dáme do pečící misky.
Osolíme, opepříme, přidáme česnek a všechno promícháme.
Rukama pak koření dobře zapracujeme do masa.
Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 20 minut, až se maso zatáhne.
Do osmahnuté cibule přidáme protlak, v tomto případě rajčatovou passatu.
Pořádně orestujeme. Přidáme mletou papriku. Krátce orestujeme.
Zalijeme černým pivem a necháme chvilku provařit. Zprvu dáme piva jen část, později dolijeme.
Zalijeme hovězím vývarem. (Dá se připravit, i koupit, tohle není ani vanička ani kostka.)
Upečené maso přelijeme základem s vývarem.
Vrátíme do trouby a pečeme tak 90 minut.
Pak guláš přelijeme do hrnce. Pokud je konzistence řidší, můžeme zahustit strouhaným starým chlebem. To nebylo třeba. Přidáme majoránku. Promícháme. A je hotovo.
Podáváme s houskovým knedlíkem. Dozdobíme nakrájenou jarní cibulkou.