Čočku necháme namočit přes noc. Pak se její doba vaření výrazně zkrátí, tak asi na 20 minut. Vodu slijeme a nahradíme novou. Dáme vařit. Přidáme kousky řapíkatého celeru, několik stroužků česneku a bobkové listy.
Mezitím dáme prohřát ve vodě uzené vepřové maso. Přidáme k němu pár kuliček nového koření, černého pepře a bobkový list. Vývar z masa nám ještě může posloužit na polévku.
Cibuli nakrájíme nadrobno, na kousku másla pak osmahneme, tak, jak se říká, necháme ji zesklovatět. Asi 4 až 5 minut.
Přidáme tři stroužky nasekaného česneku a dáme mu příležitost zavonět, tak 30 vteřin.
Promícháme a přidáme lžíci hladké mouky. Vytvoříme jíšku.
Jíšku zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáváme po částech a vše stále mícháme.
Přidáme bobkový list. Promícháme a vaříme na středním ohni tak asi 10 minut. Pak vyjmeme bobkový list.
Přidáme přecezenou čočku.
Přidáme ocet.
Osolíme a opepříme. Znovu dobře promícháme. Necháme dojít.