Plněné papriky už tady máme – s mletým masem a rizotem, tentokrát vynecháme rýži. Pokud se rozhlédneme po světě, plněné papriky jsou vcelku běžná záležitost, ale spojení s rajčatovou omáčkou je spíše jenom česká specialita. A pozor, nepleťme si rajčatovou omáčku s rajskou, přece jenom se liší.
Paprikám odřízneme vršky a špičky – jen kousek (budou se lépe plnit, protože odříznutými špičkami unikne vzduch), zbavíme je semínek.
Mleté maso smícháme se strouhankou a mlékem (mléko přidáváme postupně, abychom měli pevnější hmotu), přidáme prolisovaný česnek a osolíme.
Směsí naplníme papriky. Pokud trocha směsi zbyde, uděláme z ní koule, které přidáme k paprikám.
Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přihodíme i paprikové špičky. Plněné papriky orestujeme ze všech stran a přidáme rajský protlak, divoké koření, nakrájená čerstvá rajčata a plechovku krájených rajčat i s omáčkou, podlijeme vodou, dobře promícháme a dusíme.