Pórková polévka | Proč ne?
Je to jednoduchá polévka, kterou si může dovolit střihnout každý.
Porce
Doba přípravy
2
osoby
5
minut
Porce
Doba přípravy
2
osoby
5
minut
Doba vaření
15
minut
Potřebujete:
1
pórek
6
drobných brambor
2
lžíce
másla
1
lžíci
hladké mouky
1000
ml
kuřecího vývaru
sůl
toastový chléb
Jak na to:
Pórek omyjeme a přepůlíme. Zelenou část ještě rozebereme, aby šla lépe propláchnout.
Brambory oloupeme. Nakrájíme na kostičky a dáme do misky s vodou, kde počkají na svoji chvílli.
Pórek podélně překrojíme na čtvrtiny a pak napříč na drobnější kousky. Část zelené části si ještě uchováme na později.
Rozehřejeme máslo a osmahneme nakrájený pórek. Mírně osolíme.
Přidáme mouku.
Vytvoříme jíšku a asi po třech minutách zalijeme trochou vody. Dobře rozmícháme a přilijeme postupně vývar. Krátce povaříme.
Přidáme přecezené na kostičky nakrájené brambory.
Promícháme a povaříme na mírnějším ohni, tak deset minut, aby brambory změkly.
Před dokončení přidáme ještě nakrájenou zelenou část pórku.
Ppovaříme tak 3 minuty. Dosolíme podle chuti.
Na másle opečeme toastový chléb pokrájený na kostky.
Podáváme.
Poznámky k receptu
Další variantou je, že přidáme tak asi 2 až 3 stroužky česneku a dochutíme majoránkou.