Jednoduché? Prosté? Chutné! Recept na vídeňský bramborový salát najdete také tady. Pokud si jako přílohu zvolíte rýži, potřebujete víc šťávy. K této přípravě mě inpirovala a trochu i vedla Jana Florentýna Zatloukalová. Jí se totiž líbí rakouský přístup k přírodním plátkům. Připravený kousek masa se v něm nejprve jednou stranou obtiskne do mouky, potom se zprudka opeče, vyndá z pánve, a v použité pánvi se bleskově připraví šťáva. To mi připadá geniální. Jen jsem si trochu pohrál při přípravě omáčky a máslo dal rovnou do vývaru, kterým pak omáčku vytvoříme. Flotentýna si myslí, že maso touto rakouskou přípravou si zachová trochu lepší chuť. Souhlasím! Navíc mu přihrávám krajana – vídeňský bramborový salát. To už nemá chybu.
Potřebujete: |
- 500 g vepřových řízků z kýty
- 150 ml vývaru
- 80 g 2 až 3 lžíce sádla (kachního
- 30 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- Maso jemně naklepeme pouze na jedné straně.
- Po okrajích řízky nakrojíme asi tak v dvoucentimetrových odstupech. Pokud to neuděláte, maso se vám v pánvi zkroutí. Tím, jak na něj působí horké teplo, začne se smrskávat a bortit. Pokud vidíte zářezy větší, je to tou mojí trochu nemotornou rukou. Na výsledku se to nepodepsalo. Na mě by se podepsalo, kdyby tam ty zářezy nebyly.
- Lehce posolíme po obou stranách.
- Rozehřejem sádlo ve větší pánvi. Plátky masa naklepanou stranou položíme do mouky a pak jemně oklepeme.
- Moučnou stranou položíme maso do rozpáleného tuku a zprudka opečeme dozlatova.
- Maso obrátíme a opečeme opět dozlatova.
- Opečené maso dáme stranou. Do tuku na pánvi vlijeme horký vývar ve kterém jsme rozpustili kostku másla. Přivedeme k varu a vaříme asi 2 až 3 minuty.
- Do vývaru vrátíme maso. Necháme probublávat tak asi 2 minuty.
- Podáváme s vídeňským salátem nebo rýží.