Je to tak trochu na hlavu? Ale kde, jen jsem si inspiraci našel u Protinožců. Je totiž připravené jinak než by se dalo čekat. To mě láká. Jasně, že najdeme ty správné recepty i v češtině, jen spíše převládají stehna a já chtěl něco menšího, komornějšího, dá-li se to tak říct.
Provensálské kuře s houbami | Na skok do Francie přes Austrálii
Potřebujete: |
- 400 g horních kuřecích stehen
- 50 g másla > část použijeme pod houby
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 červené cibule
- 6 stroužků česneku > i se slupkou
- 200 ml kuřecího vývaru
- 125 ml bílého vína
- 250 g baby brambor > celé i se slupkou
- 1 plechovku bílých fazolí
- 1 plechovku sekaných rajčat
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 200 g žampionů > ve hnědé variantě
- 2 bobkové listy
- snítku tymiánu
- 10 g bílého cukru
Jednotky:
Jak na to:
- Kuřecí horní stehna osolíme a opepříme. Zahřejeme máslo a olej v hrnci na středně vysokou teplotu.
- Kuřecí maso opékáme tak 10 minut nebo dozlatova. Vyjmeme na talíř.
- Připravíme si zeleninu s bylinkami.
- Na pánev s výpekem přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtiny, celerové stonky pokrájené na kousky, stroužky česneku ve slupce, bobkové listy a tymián. Vaříme 5 minut.
- Vrátíme kuřecí maso do hrnce.
- Přidáme rajčata...
- ... víno...
- ... vývar, promícháme a přivedeme k varu.
- Zakryjeme, stáhneme mírně teplotu a vaříme 30 minut.
- Osmahneme houby na másle.
- Přidáme houby...
- ...fazole...
- ...cukr...
- ... a omyté baby brambory ve slupce.
- Snížíme teplotu na středně nízkou.
- Přikryjeme a vaříme tak 20 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
- Podáváme.