Řecký salát je populární součást řecké kuchyně. Připravuje se z hrubě nasekaných kusů rajčat, nakrájené okurky, cibule, sýru feta a oliv, běžně se pak dochucuje solí a oreganem a zalévá olivovým olejem. Nic komplikovaného, je to rychlá záležitost. Má řadu variant, protože záleží na chuti. Jamie Oliver do něho například přidává i čerstvý kopr, což leckomu nadzvedne obočí. Někdy můžete přidat i trochu citronové šťávy nebo vinný ocet. Můžete do něho zamíchat i natrhaný římský salát nebo zelenou papriku. Každopádně je to salát efektní a moc chutný.
Řekům určitě nevadí, že tento můj salát má tak trochu španělský rodokmen – španělské olivy, španělská rajčata a španělský vinný ocet i španělský olivový olej. Tuhle kapelu doplňuje italský cibule, holandská okurka a marocká paprika. Řeckou notu hraje originální řecký sýr feta a fakt, že je to řecký recept.
Řekům určitě nevadí, že tento můj salát má tak trochu španělský rodokmen – španělské olivy, španělská rajčata a španělský vinný ocet i španělský olivový olej. Tuhle kapelu doplňuje italský cibule, holandská okurka a marocká paprika. Řeckou notu hraje originální řecký sýr feta a fakt, že je to řecký recept. |
Řecký salát | Proslavená klasika v rytmu flamenca
Potřebujete: |
- 1 salátovou okurku nakrájíme na kostky
- 4 rajčata nakrájíme na osminky
- 1 červenou cibuli nakrájíme na půlměsíčky
- 1 zelenou papriku nakrájíme na kolečka
- 100 g oliv bez pecky zelené nebo černé
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci červeného vinného octa
- sůl
- pepř
- 1 lžičku oregana
- 60 g fety řecký sýr můžete nahradit balkánským
Jednotky:
Jak na to:
- Nakrájenou zeleninu dáme do misky, mírně osolíme a trochu opepříme, přidáme na kostičky nakrájenou fetu, zalijeme olejem a dochutíme červeným vinným octem. Přidáme oregano a jemně promícháme.
- Necháme chvíli stát, aby se chutě propojily, v létě je dobré salát nechat vychladit.