Copak podnikneme s prejtem, tedy konkrétně s jelítkovým prejtem? Narážím na recepty se zapékaným a do toho se mi moc nechce. Pečené jelítko se šťouchanými bramborami, které měli premiér s prezidentem v Lánech, to také nebude. Potřebuju přece jen měkčí jídlo pro člověka, který má problémy s kousáním. Když jsem narazil na to, že z prejtu může být i dobrá smaženice, bylo rozhodnuto. A jdeme do laboratoře, podniknout pokus, který musí vyjít. A když zbyde, můžete si dát ještě studenou smaženici ke snídani. Třeba na opečeném plátku dalamánku.
Smaženice z jelitového prejtu a červených fazolí | Se šťouchanými brambory
Potřebujete: |
- 450 g jelitového prejtu
- 250 g červených fazolí (konzerva)
- 1/2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- majoránku
- 2 lžíce olivového oleje
- brambory
- kousek másla
- mléko
Jednotky:
Jak na to:
- Nakrájíme nadrobno cibuli, nasekáme česnek i feferonku.
- Cibuli osmahneme dozlatova na oleji, přidáme česnek a nakrájenou feferonku, krátce restujeme.
- Přidáme propláchnuté červené fazole a chvilku povaříme. Promícháme.
- Dáme si vařit brambory v osolené vodě.
- K fazolím přidáme jelítkový prejt, dobře promícháme a prohřejeme. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku.
- Vmícháme vejce a necháme je za stálého míchání srazit.
- Brambory rozšťoucháme, přidáme kousek másla a trochu mléka.
- Podáváme se šťouchanými bramborami nebo i chlebem, dalamánkem či bagetou.
- A pokud zbyde, je smaženice skvělá i za studena – vlastně jako pomazánka.