Smažený květák v pikantním těstíčku | Zeleninová variace v nového hávu
Trochu se mi to sice vymklo z rukou, takže jsem ještě pro jistotu povolal strouhanku, ale i tak dobrý. Zkuste to tak i tak.
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Květákové růžičky krátce povaříme v osolené vodě a pak je zchladíme v ledové vodě.
  2. K vajíčkům přidáme kmín a osolíme je.
  3. Přidáme sumac.
  4. A ještě opepříme.
  5. Přidáme mouku.
  6. Přilijeme trochu mléka a rozšleháme. Pozor s tím mlékem!
  7. Růžičky obalíme v těstíčku. Pokud je příliš tekuté, můžeme ještě přidat do těstíčka mouku, nebo nastupuje v dalším kroku pomocná četa – strouhanka.
  8. Obalíme ve strouhance.
  9. Smažíme v dostatečné vrstvě oleje.
  10. Při smažení růžičky obracíme.
  11. Hotovo. Už můžeme servírovat. Podáváme s hranolky a dipem.
Poznámky k receptu

Můžeme si ještě připravit:

Okurkový dip.

Odhalení:

CO JE TO SUMAC?

Nebo také sumah, sumach, sumak, sumac, sumaq…

Překvapení – sumac
Sumac, překvapení v kuchyni

 

 

Sumac se používá jako koření, je to prášek temně červené barvy. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské (Rhus coriaria L.), domácí kolem Středomoří v Turecku, Sicílii, Gruzii, Arménii a jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. Ale tohleto není ona škumpa, která figuruje v jednom dílu seriálu Columbo.

Sumah má chuť ovocně kyselou, neostrou, bez vůně. Využívá se podobně jako citronová šťáva nebo ocet. Hodí se k masu, rybám, do salátů, kebabů, na šašlik, do čočky, sypou se jím grilované pokrmy, hodí se také do jogurtů. Nejvíce se používá v ázerbájdžánské, turecké, íránské a libanonské kuchyni.

Dá se koupit například v Marks&Spencer.