Můžete dneska bramborový knedlík můžeme koupit v několika variantách, ale to zase není ono. Takže si ho uděláme.
Je to bramborový knedlík podle receptu na šunkový knedlík, ze kterého jsem vynechal šunku a přidal nakrájenou pažitku. Střídmý bramborový knedlík je dobrou přílohou k masu. Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.
Je to bramborový knedlík podle receptu na šunkový knedlík, ze kterého jsem vynechal šunku a přidal nakrájenou pažitku. Střídmý bramborový knedlík je dobrou přílohou k masu. Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou. |
Střídmý bramborový knedlík | Varianta na šinkový knedlík bez šunky – s pažitkou
Potřebujete: |
- 3 brambory musí být vařené
- 1 a 1/2 šálku hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- hrst pažitky
Jednotky:
Jak na to:
- Dáme vařit vodu ve velkém hrnci, vodu osolíme. Začněte rovnou tímhle krokem, protože hotové knedlíky by už neměly čekat, jinak těsto povolí. Voda se může chvílí vařit a čekat, těsto by čekat naopak na vodu nemělo.
- Studené vařené brambory oloupeme a nastrouháme, osolíme, přidáme mouku a vejce. Vypracujeme těsto. Přidáme hrst nakrájené pažitky, můžete použít i sušenou. Pokud je těsto řídké, což poznáme podle hnětení rukou, ještě přidáme mouku, ale neměli bychom to přehánět. Těsto by se nemělo lepit na prsty, ale neměl by to být kámen.
- Z těsta vytvoříme koule (šišky jsem vyloučil, ale daly by se také udělat) a dáme do vařící vody. Necháme vařit tak 15, spíše 20 minut. Pokud po chvíli vaření koule nevyplavou a přichytí se ke dnu hrnce, pomůžeme jim třeba měchačkou, aby se odlepily.
Tip:
Hodí se jako příloha třeba k hovězímu ragú.
Množství ingrediencí jsem tentokrát neměřil, ale po zkušenosti s přípravou bramborového knedlíku (kam přišel navíc ještě kypřící prášek) jsem to risknul od oka. Je to varianta receptu na šunkové knedlíky, ale obešel jsem se bez šunky. Když si však přidáte nadrobno nakrájenou šunku do těsta, můžete šunkový knedlík podávat samostatně s kysaným zelím a osmaženou cibulkou.