Venkovské špekáčky na pivu | Taková česká prasárnička
Dobrá, je to tak jak se říká trochu prasárnička, nic nehodící se do Hiltonu či tak, ale nevařím pro Hilton. Tak si to můžeme užít. Michelinskou hvězdu nepotřebuji, stejně by nepřistála.
Chod
Oběd | Večeře
Porce
Doba přípravy
2-4
osoby
10
minut
Porce
Doba přípravy
2-4
osoby
10
minut
Doba vaření
40
minut
Potřebujete:
2
venkovské špekáčky
– 383 g, řeznice říká, že jsou bezlepkové
1
plechovku
rajčat se šťávou
– 260 g – mohou být celá i nakrájená
1
lžíci
pálivé chilli omáčky
1
plechovku
rajčatového pyré
– 190 g
250
ml
světlého piva
– možné zaměnit za černé
1
červenou cibuli
1
žlutou cibuli
sůl
Jak na to:
Špekáčky nařízneme podle vlastní volby. Dělám na nich tentokrát šikmé zářezy, které pak udělám ještě opačným směrem – takže křížem.
Cibule nakrájíme na kolečka a rozložíme do zapékací misky. Přidáme špekáčky.
Zalijeme rajčaty i se šťávou, přidáme rajčatové pyré a pálivou chilli omáčku. Osolíme.
Zalijeme pivem.
Dáme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C. Po 30 minutách špekáčky otočíme, rajčatům, pokud byla celá, trochu pomůžeme, aby se rozpadla.
Vrátíme do trouby a pečeme ještě 10 minut.
Podáváme s dalamánkem, chlebem či přílohou podle chuti.
Poznámky k receptu
Takové špekáčky můžeme využít i jinak. Třeba
takhle
– s pivem a zelím nebo
takhle
s fazolemi.