Joj, to jsou mi věci, Už tady máme přírodní vepřový řízek, teď se pustím na tenký led. Protože řízek přece umí každý, to dá rozum. O tom z mletého masa snad v tomto případě se netřeba zmiňovat. Šéfkuchař Zdeněk Marcín z Pražského kulinářského institutu připravuje řízek z krkovičky. Já mám klasickou kýtu. A ve videu, které jsem shlédl, Zdeněk říká: „Vy si to udělejte, z čeho chcete.“ Tak jo! A jako příloha bude další klasika – bramborový salát.
Vepřový řízek | Prostě klasika
Potřebujete: |
- 560 g vepřové kýty
- 4 lžíce husího sádla - nebo vepřového sádla
- sůl
- hladkou mouku
- 3-4 vejce
- strouhanku
Jednotky:
Jak na to:
- Řízky jemně naklepeme.
- Naklepeme je na obou stranách. Nemlátíme do masa. Pokud nemáte kontrolu nad svým máchnutím, použitjte raději folii nebo mikroten, abyste maso místo narušení nezrušili.
- Osolíme z obou stran.
- Připravíme si suroviny na trojobal.
- Postupně balíme v trojobalu – mouce, rozmíchaných vejcích a strouhance. Je dobré použít pinzetu, mouka se vám nenabalí na prsty.
- Pořád má pinzeta práci.
- Teď už přijdou na řadu ruce. Obalíme řízek ve strouhance a tu k masu rukou přitiskneme.
- Dáme do rozpáleného sádla.
- Opékáme na vyšší teplotě.
- Osmažený řízek dáváme stranou na papírovou utěrku.
- ˇ5ízky na papírové utěrce se zbaví přebytečného tuku.
- Řízek podáváme s bramborovým salátem.