Zapečená makrela | Návrat do dětství | Retro
Zapečená makrela
Nevím, jestli sem s tím vůbec mám jít. Vždyť to zase není nic tak převratného. Ale třeba je tu ještě někdo, kdo takovou věc nevyzkoušel. Třeba jen proto, že ho to nenapadlo. Tak se pustíme do zapečené makrely.
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Porce Doba přípravy
2osoby 10minut
Doba vaření
30minut
Potřebujete:
Jak na to:
  1. Uvaříme si těstoviny v osolené vodě. Scedíme.
  2. Pepriku nakrájíme na proužky a orestujeme na kousku másla.
  3. Přidáme obranou makrelu, opepříme a promícháme.
  4. Do zapékací misky dáme vrstvu těstovin. Na ni rozložíme makrelu s paprikou. Jemně prohrábneme.
  5. Překryjeme vrstvou těstovin. Položíme navrch kousek másla a opepříme. Dáme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme tak, aby se začala na vrchu tvořit zlatavá krustička.
  6. Mezitím si připravíme zálivku. Potřebujeme vejce, nivu a smetanu.
  7. Rozklepneme vejce.
  8. Rozdrobíme nivu.
  9. Zalijeme smetanou a dobře rozšleháme. Ona niva nepůjde tak snadno, nemusí to být dohladka, ty hrudky nechte být.
  10. Po 20 minutách pečení těstoviny vyndáme z trouby.
  11. Polijeme zálivkou.
  12. Můžeme mírně promíchat, ale opravdu mírně. Vrátíme do trouby a pečeme asi tak 10 minut.
  13. Podáváme. Třeba se zeleninovým salátem, okurkou nebo stříbrnými cibulkami.
Poznámky k receptu

Makrela obecná patří mezi nejznámější mořskou rybu a v uzené podobě ji najdete skoro v každé prodejně s potravinami. Dospělé makrely dorůstají do délky 45 – 60 cm (v obchodě se nejspíš setkáme s makrelami s délkou okolo 30 cm), s hmotností 150 – 500 g (takže ta naše má asi 220 g).

Makrela
Makrela

..