Už tu jednu máme, ale znáte mě, to nestačí. Takže zapečenou makrelu dáme ještě jednou a trochu jinak.
Zapečená uzená makrela | S bramborem a smetanou
Potřebujete: |
- 1 uzenou makrelu > 370 g
- 4 brambory
- 200 ml smetany na vaření > 12 %
- 1 cibuli
- 2 vejce
- sůl
- kmín
- pepř
- 150 g strouhaného sýra
- máslo
Jednotky:
Jak na to:
- Brambory předvaříme ve slupce v osolené vodě. Přidávám k nim ještě trochu kmínu, aby si to užily.
- Makrelu zbavíme páteře, hlavy a všeho, co není maso.
- Cibuli nakrájíme na měsíčky.
- Do zapékací misky dáme kousek másla. Poklademe kolečky oloupaných brambor.
- Na vrstvu brambor poklademe maso.
- Osolíme a opepříme. Zasypeme polovinou cibule.
- Poklademe vrstvu brambor. Nemusí být celistvá, aby si mezi brambory našla cestu smetana s vejcem.
- Přidáme zbylé maso a mírně osolíme a opepříme.
- Přidáme zbylou cibuli.
- Poklademe poslední vrstvou brambor. Třebas i trochu děravou.
- Dáme do předehřáté trouby. Tak na 200 °C. Pečeme, aby horní vrstva zezlátla. Tak asi 30 minut.
- Smetanu smícháme s vajíčkem. A dobře prokvedláme.
- Smetanovou směsí zalijeme pečenou makrelu.
- Necháme tak 10 minut péct.
- Posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct při teplotě 180 °C.
- Podáváme s okurkovým salátem.