Zapečená uzená makrela | S bramborem a smetanou
Tohle jídlo se asi opravdu nedá zkazit, jak je jednoduché. Volbou misky volíte i mocnost jednotlivých vrstev.
Porce
Doba přípravy
2
osoby
15
minut
Porce
Doba přípravy
2
osoby
15
minut
Doba vaření
50
minut
Potřebujete:
1
uzenou makrelu
> 370 g
4
brambory
200
ml
smetany na vaření
> 12 %
1
cibuli
2
vejce
sůl
kmín
pepř
150
g
strouhaného sýra
máslo
Jak na to:
Brambory předvaříme ve slupce v osolené vodě. Přidávám k nim ještě trochu kmínu, aby si to užily.
Makrelu zbavíme páteře, hlavy a všeho, co není maso.
Cibuli nakrájíme na měsíčky.
Do zapékací misky dáme kousek másla. Poklademe kolečky oloupaných brambor.
Na vrstvu brambor poklademe maso.
Osolíme a opepříme. Zasypeme polovinou cibule.
Poklademe vrstvu brambor. Nemusí být celistvá, aby si mezi brambory našla cestu smetana s vejcem.
Přidáme zbylé maso a mírně osolíme a opepříme.
Přidáme zbylou cibuli.
Poklademe poslední vrstvou brambor. Třebas i trochu děravou.
Dáme do předehřáté trouby. Tak na 200 °C. Pečeme, aby horní vrstva zezlátla. Tak asi 30 minut.
Smetanu smícháme s vajíčkem. A dobře prokvedláme.
Smetanovou směsí zalijeme pečenou makrelu.
Necháme tak 10 minut péct.
Posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct při teplotě 180 °C.
Podáváme s okurkovým salátem.