Občas ho potřebujete, a když to přeženu, je to stejná cesta jako na kuřecí vývar, akorát kratší a bez kuřete.
Zeleninový vývar, není čeho se bát
Potřebujete: |
- 2 cibule
- 1–2 mrkve
- 1 petržel
- 3–4 stonky řapíkatého celeru
- 2 l vody
- trochu soli
- trochu černého pepře
Jednotky:
Jak na to:
- Očištěnou zeleninu nakrájíme nejlépe na půlky. Mrkev i petržel překrojíme napříč. Na pánvi všechnu zeleninu na sucho opečeme, aby získala světle hnědý nádech.
- Poté přilijeme horkou vodu, dochutíme solí a pomalu vaříme tak 30 až 40 minut. Můžeme přidat i pepř. Scedíme a vývar je hotov!
- Takový vývar se hodí třeba na přípravu italského rizota.
- Nakrájenou zeleninu opékám na pánvi nasucho.
- Pokud se vám nevejde všechna do jedné pánve, nezoufejte a opečte ji postupně.
- Nad rajčaty jsem trochu váhal, ale nakonec to šlo dobře.
- A teď všechno naskládáme do vody a vaříme.
- Skoro hotovo. Zeleninu vyhodíme a vývar je připravený k dalšímu použití.