Tentokrát se obejdeme bez fotopostupu.Je to jednoduchá polévka, ale to jí nic neubírá na chuti. Naopak. Mám ji tady ještě ve verzi poněkud ostřejší, ale tentokrát budeme střízlivější.
Zelňačka | Jak prosté Watsone
Potřebujete: |
- 500 g kysaného zelí
- 260 g brambor
- 1 cibuli
- 1 česnekovou klobásu asi 160g
- 1 lžíci hladké mouky
- sádlo
- máslo
- kmín
- sůl
- vývar
- zakysanou smetanu
- pepř
Jednotky:
Jak na to:
- Zelí propláchneme, pokrájíme a dáme vařit. Můžete ovšem tento krok s krájením přeskočit s tím, že zelí dáte do kastrolu, zalijete vodou a dáte vařit. Vaříme do měkka. Tedy asi 25 minut.
- Brambory nakrájíme na kostičky a dáme v jiném kastrolu vařit. Osolíme a přidáme kmín. Brambory po nakrájení propláchněte, protože pak do polévky použijeme i jejich vodu z vaření.
- Na troše sádla opečeme na kostičky nakrájenou klobásu, přidáme ještě nadrobno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
- Rozpustíme trochu másla a přidáme do něho lžíci hladké mouky. Necháme zezlátnout a přilijeme trochu vývaru ze zelí. Jíšku pak vmícháme do zelí.
- Přidáme vařené brambory i s jejich vodou a vývar. Provaříme asi 5 minut.
- Přidáme klobásu s cibulí. Promícháme a opepříme. Povaříme asi 5 až 10 minut.
- Vzávěru přidáme zakysanou smetanu a dobře promícháme. Necháme chvíli na vypnutém vařiči prohřát.
- Podáváme.