Zelňačku jste nejspíše někdy už měli na jídelníčku. A důvod není podstatný, byť má tahle polévka pověst vyprošťováka. Jenomže nemusíte být ve stavu, kdy by přišla vhod. Jsou i chvíle, kdy přijde vhod tak sama o sobě.
Zelňačka | Pikantní vyprošťovák
Potřebujete: |
- 500 g kysaného zelí
- 1 pikantní klobásu cca 250 g až 300 g
- 1 bramboru
- 2 rajčata
- 1 cibuli
- 1 lžíci sádla
- chilli vločky
- kmín
- sladkou papriku
- sůl
- bobkový list
- celý černý pepř
- vodu nebo vývar
- zakysanou smetanu
Jednotky:
Jak na to:
- Na rozehřátém másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, na osminky nakrájená rajčata (můžeme je spařit a zbavit slupky, pak nakrájíme), přidáme vločky chilli (ale opatrně, nechceme přece při jídle hořet!) a orestujeme. Ještě přisypeme trochu sladké papriky, promícháme a zalijeme horkou vodou, jen tolik, aby pokryla všechny ingredience.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory, koření, opět trochu vody a zvolna vaříme až budou brambory měkké. Malé kostičky brambor se uvaří vcelku rychle.
- Přidáme zelí, pokud se vám zdá v příliš velkých kusech, nakrájejte je. Za stálého míchání vaříme 12 minut. Můžete připad horkou vodu, pokud s vám zdá polévka moc hustá.
- Na závěr přidáme kysanou smetanu a ještě prohřejeme.