Tak jsem zase po odmlce vyrazil na berounské hrnčířské trhy. Bloumal jsem na prořídlém trhu a pak mě oslovil stánek Pelikán. A obhlížel jsem zapékací misku, až mi došlo, že ji musím mít. Doma na mě čekaly uzené makrely, tak mi to všechno secvaklo. Mísa je doma, makrely čekají, jdeme do toho.
Potřebujete: |
- 2 makrely každá tak 300 g
- 4 střední brambory
- 2 pálivé papriky
- kousek másla
- 200 ml 12% smetany
- 2 vejce
- kořenící směs na ryby
- pepř
- sůl
- granulovaný česnek
- 3 větší červené jarní cibulky můžeme zvolit i kuchyňskou cibuli
- Brambory vaříme ve slupce asi 10 minut, pak oloupeme. Nakrájíme je na kolečka. Papriky nakrájíme napříč na proužky. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky. Makrely zbavíme hlav, páteře a kůže. Opatrně maso po kouskách oddělíme.
- Misku vymažeme máslem.
- Poklademe první vrstvu brambor.
- Poklademe vrstvu masa makrely.
- Přidáme trochu kořenící směsi na ryby.
- Potom poklademe vrstvu z cibule a paprik.
- Na cibuli přidáme další vrstvu brambor. Opepříme.
- Vejce rozšleháme ve smetaně, kterou ještě osolíme a opepříme, podle chuti, samozřejmě. Přidáme ještě granulovaný česnek, tak 2 lžičky.
- Dáme misku do trouby předehřáté asi na 230 °C. Pečeme 10 minut.
- Vejce rozšlehané ve smetaně nalijeme na poskládané brambory, cibuli a makrelu.
- Vrátíme do trouby a pečeme tak 40 minut.
- Hotovo.
- Můžeme podávat.
- Dobrou chuť.
Použité koření: