To zas byla debata. Když prý kachnu nepodleju, tak bude maso suché až běda. Jenže já si prošel dost receptů a přiklonil se k radě žižkovské Florentýny, autorky Kuchařky pro dceru: „Byl to jeden z nejjednodušších receptů z celé knihy, protože stačilo kachnu osolit, okmínovat, bez podlévání zavřít do pekáče, přiklopit, vsunout do trouby vyhřáté na 120 stupňů a 6 hodin si jí nevšímat.“ Takže to chce mít kachnu, pekáč s víkem, troubu a čas. Zelí si můžete připravit podle tohoto receptu nebo podle návodu v postupu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
6hodin
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
6hodin
Také potřebujete jako přílohu knedlík a zelí. Ale to v čase konfitování kachničky bohatě zvládnete. Kolegyně Míla v práci vykulila oči, když se prozradilo, že si houskový knedlík kupuji. Tentokrát by asi omdlela, protože jsem ještě barbarštěji sáhl po směsi na knedlíky s burisonami. To jsem si říkal a když jsem jí to přiznal, propadl jsem do pekla. Ještě teď se smažím. On ten náš Vietnamec měl ale jenom tu burisonovou variantu a já byl v nouzi... Také tady mluvím o kachně, ale k dispozici jsem měl jen půlku, ale to přece pro dva bude bohatě stačit. Možná pro čtyři skromnější strávníky. Jo a k tomu údivu, že knedlík kupuji se přidala i kolegyně Pavla. Prý je to jednoduché patlání. Tak příště do toho půjdu. Ale vy si zvolte, zda knedlíky připravíte doma nebo si jinak pomůžete. Míla vás sice prokleje a Pavla uroní slzu, ale na to nedejte. Obě to určitě myslí dobře. Volba knedlíku zase recept na pomalu pečenou kachničku nijak nemění. Nemusíte podlívat, a když tomu nebudete věřit, výsledek se asi moc nemusí měnit. Zdeněk Pohlreich prý peče kachnu 13 hodin a podlívá. Florentýnina varianta mi připadá rychlejší... Nic proti Zdeňkovi.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
6hodin
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
6hodin
Také potřebujete jako přílohu knedlík a zelí. Ale to v čase konfitování kachničky bohatě zvládnete. Kolegyně Míla v práci vykulila oči, když se prozradilo, že si houskový knedlík kupuji. Tentokrát by asi omdlela, protože jsem ještě barbarštěji sáhl po směsi na knedlíky s burisonami. To jsem si říkal a když jsem jí to přiznal, propadl jsem do pekla. Ještě teď se smažím. On ten náš Vietnamec měl ale jenom tu burisonovou variantu a já byl v nouzi... Také tady mluvím o kachně, ale k dispozici jsem měl jen půlku, ale to přece pro dva bude bohatě stačit. Možná pro čtyři skromnější strávníky. Jo a k tomu údivu, že knedlík kupuji se přidala i kolegyně Pavla. Prý je to jednoduché patlání. Tak příště do toho půjdu. Ale vy si zvolte, zda knedlíky připravíte doma nebo si jinak pomůžete. Míla vás sice prokleje a Pavla uroní slzu, ale na to nedejte. Obě to určitě myslí dobře. Volba knedlíku zase recept na pomalu pečenou kachničku nijak nemění. Nemusíte podlívat, a když tomu nebudete věřit, výsledek se asi moc nemusí měnit. Zdeněk Pohlreich prý peče kachnu 13 hodin a podlívá. Florentýnina varianta mi připadá rychlejší... Nic proti Zdeňkovi.
Kachnu omyjeme, posolíme a pokmínujeme. To je celé!
Dáme do pekáče s poklicí a šoupneme do trouby předehřáté na 120 °C.
Necháme mírně péct při zmíněných 120 °C tak 6 hodin. Klidně si kachničku můžete rozpéct a pak druhý den dopéci. Nebo ji pečeme přes noc. Nezvedáme poklici. Necháme kachnu kachnou po celou dobu pečení. Z kachny pomaloučku vytéká sádlo, to stačí, aby maso nebylo suché. A ono není!
Mezitím si připravíme dušené zelí. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, kterou opečeme, přidáme kysané zelí i se šťávou. Osolíme a okmínujeme podle chuti. Podlijeme trochou vody a dusíme asi 20 minut. Přidáme cukr a pak ještě trochu octa. Promícháme a dodusíme.
Štávu slijeme. Svrchu sebereme sádlo, které se hodí na přípravu jíšky pro šťávu. Trochu šťávy necháme v pekáčku pod kachničkou. Tak pro jistotu.
Na rozpáleném sádle z výpeku kachny zapražíme lžíci hladké mouky.
Zalijeme šťávou, pokud je příliš hustá konzistence, přilijeme ještě trochu vody. Podle libosti.
Necháme chvíli provařit. Měla by mít tekutou konzistenci.
Podáváme s dušeným zelím a knedlíky.
Tip:
Zdá se vám 6 hodin málo, můžete si konfitovat kachničku i 13 hodin, prý jako Zdeněk Pohlreich. Začnete na 90 °C, počítá se s podlitím. Samozřejmě kmín a sůl na kachnu patří. Pekáč pak přiklopte, teplotu trouby zvyšte na 120 °C a kachnu takto pečte ještě 6 hodin. Po uplynutí této doby pekáč odklopte, kachnu důkladně potřete medem a nechte dopéct dozlatova – díky medu to půjde rychle. Můžete na chvilku troubu přepnout i na gril, aby byla kůžička opravdu super křupavá. Ale to už je trochu jiný recept.
Jak lze tušit, krkovici zapékanou se zeleninou už tady máme. A třeba i rychlejší večeři na téma krkovička. Pořád dobré! Ale vraťme se k zapékané krkovici se zeleninou. Trochu lečo ohulíme ještě rajčatovou omáčkou s olivami a bazalkou. Chystejte si chuťové pohárky, bude to dobré!
Hlasů: 3
Hodnocení: 4.67
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-3osoby
10 + 60 minut marinování
Doba vaření
80minut
Porce
Doba přípravy
2-3osoby
10 + 60 minut marinování
Doba vaření
80minut
Základem je samozřejmě krkovice, pak ještě lečo, rajčatová omáčka Panzani s olivami a bazalkou a k tomu ještě brambory. Oproti první variantě jsou ve hře brambory, což sice postup trochu prodlouží, ale stojí to za to. Rajčatová omáčka s olivami a bazalkou zase dodá větší grády. Trochu delší, ale jednoduché. Pak už stačí si jenom vychutnávat tohle skvělé jídlo.
Hlasů: 3
Hodnocení: 4.67
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-3osoby
10 + 60 minut marinování
Doba vaření
80minut
Porce
Doba přípravy
2-3osoby
10 + 60 minut marinování
Doba vaření
80minut
Základem je samozřejmě krkovice, pak ještě lečo, rajčatová omáčka Panzani s olivami a bazalkou a k tomu ještě brambory. Oproti první variantě jsou ve hře brambory, což sice postup trochu prodlouží, ale stojí to za to. Rajčatová omáčka s olivami a bazalkou zase dodá větší grády. Trochu delší, ale jednoduché. Pak už stačí si jenom vychutnávat tohle skvělé jídlo.
Krkovičku naklepeme, posypeme kořenící směsí a zalijeme olejem. Necháme marinovat tak hodinu. Občas protřepeme, aby se koření dostalo opravdu všude. Brambory nakrájíme na plátky a zastříkneme olivovým olejem. Dáme do trouby a pečeme na 200 °C asi 20 minut.
Na opečené brambory pak přidáme položíme plátky krkovice a vrstvu šunky.
Přidáme nakrájenou slaninu.
Zalijeme lečem.
Zalijeme rajčatovou omáčkou s olivami a bazalkou. Pečeme zakryté 30 minut při teplotě 180 °C a pak odkryjeme a pečeme ještě 20 minut.
Posypeme strouhaným sýrem. Pečeme ještě tak 10 minut.
Původně to měl být pokus o fazolovou polévku. Z bílých fazolí. Ale pak na mě vykoukly černé fazole a bylo rozhodnuto. Budeme mít šachy na talíři. Ale nečekejte šach mat, pochutnáte si.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Když vaříte z fazolí, přidejte si den na namočení. Nebo sáhněte po plechovce, která už to má vyřešené. Bílé máslové fazole a negros ze Španělska splňují požadavek zkrácení času na přípravu, ale i na vaření. Plechovka černých fazolí má obsah fazolí 290 g a ta s máslovými nabízí 240 g.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
40minut
Když vaříte z fazolí, přidejte si den na namočení. Nebo sáhněte po plechovce, která už to má vyřešené. Bílé máslové fazole a negros ze Španělska splňují požadavek zkrácení času na přípravu, ale i na vaření. Plechovka černých fazolí má obsah fazolí 290 g a ta s máslovými nabízí 240 g.
Černobílá fazolová polévka | Něco nejen pro šachisty
Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme. Pak dáme stranou.
Do kastrolu, ve kterém jsme slaninu opékali, přidáme olej a zahřejeme.
Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a promícháme. Pak přidáme i na drobno nakrájenou mrkev. Restujeme spolu tak 5 minut.
Přidáme nasekaný česnek a restujeme do minuty, pak zalijeme zeleninovým vývarem.
Přidáme bílé i černé fazole a necháme na mírném ohni probublávat. Už jsou vařené, takže stačí tak 20 minut.
Osolíme a opepříme.
Původně jsem vzdoroval myšlence, že půlku polévky rozmixuju. Jenže pak mi došlo, že by bylo dobré ji mít méně vodovatou a více krémovitou. Proto povolávám tyčový mixer! Takže 5 naběraček jde stranou, nechávám je vychladnout aspoň trochu a pak použiju tyčový mixer.
Rozmixovanou část polévky vrátíme do kastrolu, přidáme dvě třetiny osmahnuté slaniny a promícháme. Chvilku povaříme a nakonec přidáme trochu rajčatového pyré. Když chcete červenou polévku, ještě přitlačte.
Při podávání polévku dozdobíme trochou opečené slaniny a petrželkou.
Tenhle nápad se zrodil z nouze, tak to bývá. Prostě bylo nutné s krkovičkou nějak naložit. Tak jsem ji naložil. A pak zapekl. To by mělo fungovat i na náročnější chuťové pohárky. Prošmejdil jsem několik stránek na netu a jak už to tak dělávám, kombinuji. Díky za rady z vaší zahrady.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
65minut + 24 hodin na marinování
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
65minut + 24 hodin na marinování
Je to jednoduché jako facka. No, jen to potřebuje čas. Marinování zabere alespoň noc, pak ještě zapékání. Ale, když si to načasujete, tak to klapne. Masíčko v obalu ze šunky a slaniny v sýrové krustě, to je přece ono!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
65minut + 24 hodin na marinování
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
65minut + 24 hodin na marinování
Je to jednoduché jako facka. No, jen to potřebuje čas. Marinování zabere alespoň noc, pak ještě zapékání. Ale, když si to načasujete, tak to klapne. Masíčko v obalu ze šunky a slaniny v sýrové krustě, to je přece ono!