Mouku smícháme se solí a pepřem. Dáme do sáčku, do kterého vložíme kuřecí stehna a protřepeme, aby směs mouky ulpěla na mase. Zbytek mouky oklepeme.
Zahřejeme olej na střední teplotu a opečeme kuřecí stehna.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme, tak asi 4 minuty, aby zesklovatěla. Přidáme prolisovaný česnek a vaříme tak 1 minutu.
Přilejeme vývar a víno, přidáme tymián čerstvý i sušený (máte-li dost čerstvého, dejte více snítek a vynechte sušený) a zakryjeme. Přivedeme k varu a teplotu snížíme, aby se kuře dusilo. Tak asi 15 minut.
Přidáme tymián. Čerstvý nebo v kombinaci se sušeným (případně jenom sušený).
Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na proužky, přepůlené brambory a vaříme odkryté asi 25 minut, dokud brambory nejsou měkké.
Přidáme zelené olivy, promícháme a vaříme ještě 5 minut.
Tohle je opravdu rychlovka, takže si klidně můžete dost přispat a pak se postavit ke sporáku půlhodinku před obědem. No, jasně, zvládáte toho během dopoledne víc a určitě rádi dobrou snídani. Takže to berte jako informaci, že s tímto jídlem se fakt nebudete moc zdržovat. A na chuti to nic neubere.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Potřebujeme jenom jednu pánev, takže další výhoda. Ale není to žádný eintopf!
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
20minut
Potřebujeme jenom jednu pánev, takže další výhoda. Ale není to žádný eintopf!
Slaninové kuře se zelenými fazolkami | Vše v jedné pánvi
Plátky anglické slaniny nakrájíme na menší kousky a na rozpálené pánvi opečeme. Slaninu vyjmeme z pánve.
Kuřecí prsa nakrájíme na delší "hranolky", osolíme, opepříme a opečeme na pánvi dozlatova z každé strany. Kuřecí maso dáme stranou.
Jemně nakrájenou šalotku orestujeme v pánvi. Přidáme prolisovaný česnek a restujeme tak půl minuty.
Přidáme víno, vývar a tymián, promícháme.
Přidáme zelené fazolky, snížíme teplotu a vaříme tak asi 5 minut. Vrátíme do pánve kuřecí kousky a opečenou slaninu.
Podle chuti můžeme ještě dosolit. Promícháme a zakryjeme. Po 5 minutách poklici na straně podložíme, aby mohla unikat pára a necháme ještě 5 minut mírně vařit, aby se omáčka trochu redukovala.
Cibuli nakrájíme na kolečka a rozprostřeme v pekáčku.
Rozložíme zelí, které pokmínujeme a posolíme.
Poklademe na kolečka nakrájenými feferonkami.
Rozprostřeme na špalíčky nakrájenou anglickou slaninu.
Přidáme čtvrtinky brambor.
Na vrch položíme kuřecí stehna, která jsme posolili a opepřili. Přidáme bobkové listy. Podlijeme bílým vínem a dáme do předehřáté trouby, pečeme 40 minut při teplotě 180 °C.
Stehna převrátíme a zalijeme kuřecím vývarem. Vrátíme do trouby, teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme 20 minut.
Zelí prohrábneme vidličkou a pečeme ještě 5 minut, troubu vypneme a vše necháme dojít tak 5 až 10 minut.
Omáčka amatriciana je tak slavná, že se až bojím na ni sáhnout. Původní recept, který pochází z regionu Lazio, konkrétně z malého města Amatrice, blízko Říma. Blogerka Zuzka z Liberce (už jsem se tu o ná v souvislosti s italskou kuchyní zmínil) znalecky tvrdí, že amatricianu můžeme připravit buď s čerstvými rajčátky nebo z loupaných rajčat v plechovce. „Existuje řada variant, které se mění dům od domu a bývají původem pravidelných dohadů mezi Italy. Někteří například preferují použití pouze olivového oleje, jiní naopak upřednostňují sádlo, máslo či omastek ze samotného guanciale. Spory se vedou i okolo ostatních ingrediencích jako je například cibule či česnek,“ říká Zuzana. Emanuele Ridi je echt Ital, který také poradí: „Do omáčky „all´amatriciana“ se dává slanina, které se říká guanciale. Není uzená, jen sušená. Můžete použít i jinou slaninu. Podstatné je, aby pustila tuk a ten se propojil s chutí rajčat. Jen tak se vytvoří pravá chuť „all´amatriciana“.“
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
25-30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
25-30minut
Já se dopustím několika odlišností, především ve zvolených surovinách. Použiji červenou cibuli a přidám kuřecí maso. Nějakým zmatkem mi z přípravy vypadla feferonka, takže ji klidně nasekejte a šup s tím do jídla. Také při volbě těstovin je možné cokoliv, od těch správných typu bucatini přes makarony (Emanuele volil je )až po špagety, které jsem vytasil já. Vypustil jsem tentokrát víno a použil vodu z vařených těstovin, jen tři lžíce.Pokud zrovna zatracujete kuřecí prsa, zkuste stehenní řízky, nebo maso úplně vyřaďte. Mohl bych vařit bez něho, ale zkouška je zkouška a byl to chutný oběd. Proč ne? Zkuste to také.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
25-30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
25-30minut
Já se dopustím několika odlišností, především ve zvolených surovinách. Použiji červenou cibuli a přidám kuřecí maso. Nějakým zmatkem mi z přípravy vypadla feferonka, takže ji klidně nasekejte a šup s tím do jídla. Také při volbě těstovin je možné cokoliv, od těch správných typu bucatini přes makarony (Emanuele volil je )až po špagety, které jsem vytasil já. Vypustil jsem tentokrát víno a použil vodu z vařených těstovin, jen tři lžíce.Pokud zrovna zatracujete kuřecí prsa, zkuste stehenní řízky, nebo maso úplně vyřaďte. Mohl bych vařit bez něho, ale zkouška je zkouška a byl to chutný oběd. Proč ne? Zkuste to také.
Amatriciana v trochu jiné roli | Itálie na českém stole
Na oleji orestujeme nakrájenou anglickou slaninu, aby pustila tuk a byla křupavá, po chvíli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, orestujeme a pak přidáme nasekaný česnek. Do pánve dáme natrhané kuřecí maso a ještě chvíli restujeme na mírném plameni.
Mezitím si dáme vařit těstoviny. V tomto receptu použijeme i vodu z nich. (Můžete sáhnout po bílém víně, pokud jste rychlí a vodu ze špaget slijete nebo máte v jídle rádi tu chuť vína.)
Přidáme rajčata, vodu ze špaget (nebo víno) a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme, podle chuti. Zakryjeme a dusíme. Asi 10 minut.
Vmícháme nasekanou bazalku a promícháme.
Posypeme parmazánem a promícháme.
Podáváme zdobené plátky parmazánu nebo posypané strouhaným parmazánem. Nebo i bez sýra, pokud stačí ten v jídle.
Tip:
Jak si poradíme s vařeným kuřecím masem? Přivedeme k varu 4 šálky vody a dáme do ní na střední kousky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se voda opět začne vařit, necháme 2 minuty a pak odstavíme. Vodu slijeme.