Na recept na kuřecí kormu jsem narazil tak při brouzdání po internetu a hledání něčeho úplně jiného. Název mě přitáhl, tak jsem si kliknul na Koloniál, kde nabízí recept Tereza z Foodlover. A tak pátrám dál. Kormu připravuje i Jamie Oliver, jede v tom dost lidí. A co to korma je? Wikipedie mi česky nabízí šílené vysvětlení: Jedná se o středověký nápoj keltského původu. Původně se připravoval tak, že do piva byl přidán med a kmín. V dnešní době je možné se s tímto nápojem setkat v tematických středověkých hospodách (tzv. krčmách). Tam bývá často míchán jako směs piva a medoviny. Tak to je možná pravda, ale v tomhle případě jsme vedle. Anglická verze wikipedie je o něčem jiném: Korma (z turecké kavurmy), též hláskovaná kormaa, qorma, khorma, kurma nebo qovurma, je pokrm pocházející z indického subkontinentu. Skládá se z masa nebo zeleniny restované s jogurtem nebo smetanou, vodou nebo vývarem a kořením, vytvoří se hustá omáčka nebo glazura. Tak to už jsme nějak doma. Že jo?
Servings | Prep Time |
2 osoby | 35 minutes |
Cook Time |
20 minutes |
|
|
|
Need: |
- 260 g chicken thigh fillet
- 150 g jogurtu řeckého typu
- salt
- pepper
- chilli vločky
- 1 red onion
- 4 cloves garlic
- 1 feferonku
- 50 g arašíd
- 1 spoon ground ginger
- 1 spoon římského kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky kari
- 100 ml vývaru
- Kuřecí řízky odšlašíme (moje slovo, sorry) a nakrájíme na kostky. Můžete okrájet i veškerý tuk, já ho nechávám, nevadí mi.
- salt meat, opepříme a trochu zpikantníme mletými chilli vločkami. Jen párkrát otočíme mlýnkem, žádná velká divočina.
- Maso dáme do boxu a přidáme jogurt.
- Toss, uzavřeme a dáme do chladu. Necháme v chladu minimálně 30 minutes.
- Připravíme si ingredience na pastu.
- Nakrájíme nadrobno cibuli, feferonku, nahrubo nasekáme česnek a vše rozmixujeme spolu se zázvorem na pastu. Přidáme nadrcené arašídy.
- Heat the olive oil, přidáme římský kmín a krátce orestujeme.
- Přidáme pastu a kari. Ještě chvilku restujeme.
- Přidáme kuřecí kousky naložené v jogurtu.
- Zalijeme vývarem, promícháme a zakryjeme. Necháme na mírném ohni probublávat asi 15 minutes.
- Odkryjeme a omáčku necháme redukovat, pokud je třeba.
- Podáváme s rýží.
Thai cucumber salad
If you have cravings, You know that as, Try Thai cucumber salad. Probably will be on the site where sharper, because it has enough rice vinegar. So we'll see, how do I advise me and the taste buds. And you can prepare food and chopsticks. No, s mýma volšovýma rukama se bez nich raději obejdu.
Trochu si pohrajte s okurkou, je to zpestření a oku to lahodí. Pokud se nebojíte, přidejte rovnou třetinu šálku rýžového octa a zapomeňte na vodu. Já jsem si připravil verzi light – s vodou. A pokud vám chybí sůl, Expect to, že arašídy obvykle pořídíte rovnou solené. |
Need: |
- 1 salátovou kurku
- 1 scallions
- 3 lžíce arašíd nasekaných
- 2 lžíce rýžového octa
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 5 lžic vody
- 15 g cukru
- 1/2 lžičky sezamového oleje
- 1 spoon chilli flakes
- Připravte si všechny ingredience.
- Okurku škrabkou ozdobte několika zářezy. Na chuť to vliv nemá, ale vypadá to skvěle.
- Okurku nakrájíme na plátky. Co možná nejtenčí, ale nepropadejte panice, že nejste struhadlo.
- Připravíme si dresing. Smícháme všechny ingredience. Sezamový olej dát nálevu barvu, ocet ostřejší chuť. Vločky chilli jsou i tak trochu na ozdobu.
- Arašídy nožem nasekáme, jarní cibulku nakrájíme na kolečka, je dobré pro oko, když budete krájet našikmo.
- Dresing přelijeme na nakrájené okurky.
- Přidáme nasekané arašídy a jarní cibulku. Promícháme několikrát, aby se nálev dostal ke všem částem okurek. We'll chill. Před servírováním ještě promícháme.