Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí | Pochutnejte si na kvalitě

Kuřecích polévek vám v restauracích nabídnou mraky, některé zavánějí kostkou, jinde poctivým kuřecím vývarem. V jedné pražské restauraci, která se stavěla do role lepších mi nabídli kuřecí vývar (tentokrát míněný jako polévku), která fakt zaváněla kostkou. Nic proti kostkám, když je nouze, ale v restauraci by se za tohle měli stydět! Ve vývařovně bych jim to odpustil, v restauraci by si měl šéfkuchař takovou polévku ještě horkou nalít do kaťat i s těmi kupovanými nudlemi (nic proti ni, taky je používám). Připravte si polévku, která voní a chutná. A k tomu receptu budete potřebovat základní pošírovaná kuřecí prsa. Jo, tohle už jste asi četli u základního receptu na pošírovaná kuřecí prsa. Opakování, matka moudrosti, takže mě prosím nekamenujte. Takže pro tento recept potřebujete i nápovědu z toho základního. Nic složitého, jenom pokliknete.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Tuhle polévku můžete sfouknout zároveň s přípravou pošírovaných kuřecích prsou. Máte vývar i maso. Pro dva můžete vyjít z decentního množství půl litru, ale stejně doporučuji spíše 1 litr. Bude o polévku zájem. Takže pro 4 osoby si to nějak přepočtěte, to dáte. Dopřejte spolustolovníkům tu dobrou polévku.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 20 minut
Doba vaření
10 minut
Tuhle polévku můžete sfouknout zároveň s přípravou pošírovaných kuřecích prsou. Máte vývar i maso. Pro dva můžete vyjít z decentního množství půl litru, ale stejně doporučuji spíše 1 litr. Bude o polévku zájem. Takže pro 4 osoby si to nějak přepočtěte, to dáte. Dopřejte spolustolovníkům tu dobrou polévku.
Kuřecí polévka s pošírovanými prsíčky a kukuřicí | Pochutnejte si na kvalitě
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si pošírovaná kuřecí prsa podle základního receptu. Pokud chcete ušetřit čas, je i tady (ale rozpis ingrediencí si radši najděte v základním receptu). Do nádoby dáme kuřecí vývar a vodu, tak půl na půl, stonek řapíkatého celeru, kuličky černého pepře a bobkový list. Přivedeme k varu. Pak teplotu stáhneme, aby tekutina jenom mírně probublávala. Přidáme kuřecí prsa a necháme vařit mírným varem asi tak 15 minut. Kuřecí maso pak vyndáme a necháme vychladnout. Pro další potřeby ho natrháme nebo nakrájíme. To jsme pořád ještě v čase doby přípravy polévky.
  2. Smícháme 1 lžíci kukuřičné mouky se 2-3 lžícemi vody v malé misce. (Čím váce mouky, tím bude polévka méně čirá.)
    Kukuřičná mouka
  3. Směs pak vmícháme do vývaru z pošírování prsíček. Povaříme na mírném ohni asi 2 minuty.
    Vmícháme
  4. Z kukuřičného klasu vyloupeme zrna a přidáme je do polévky. A ještě přidáme a baby špenát. Opět povaříme na mírném ohni tak 3 až 4 minuty. Můžete přidat o kousky klasů.
    Přidáme kukuřici a špenát
  5. Do polévky přidáme natrhaná kuřecí prsa. Necháme prohřát tak 3 minuty. Dochutíme solí a pepřem.
  6. Podáváme.
    Podáváme

Kuřecí prsa v krémových špagetách | Toskánská inspirace

Když napíšu, že jsou to prsa po toskánsku, tak se někdo ozve, cože jako a jestli jako opravdicky. Tak se vyhýbám konfliktu. Co je po toskánsku, tam je rajče, něco zeleného a něco bílého. Taková italská trikolora, dalo by se říci. A že je tam parmezán, to je asi dost jasné. Ale protože jsem přidal ferenkou, mohlo by se zdát, že je to mexická inspirace. Maxičané ostatně mají národní barvy podobné italským.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Snadný, rychlý oběd pro dva. Tak to nebudeme prodlužovat a jdeme vařit.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
30 minut
Snadný, rychlý oběd pro dva. Tak to nebudeme prodlužovat a jdeme vařit.
Kuřecí prsa v krémových špagetách | Toskánská inspirace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí maso osmahneme na oleji z obou stran, tak 6 minut z každé. Pak dochutíme solí a pepřem a dáme stranou.
    Opečeme kuřecí maso
  2. Plátky slaniny, celkem dobře prorostlé, osmahneme do křupava. Dáme stranou.
    Opečeme slaninu
  3. Na stejnou pánev dáme nasekaný česnek, osmahneme a přidáme nadrobno nakrájená rajčata a feferonku zbavenou semínek. Chvíli povaříme. Tak 5 minut.
    Přidáme rajčata
  4. Přidáme baby špenát a necháme zavadnout.
    Přidáme špenát
  5. Dáme vařit špagety v osolené vodě.
  6. Zalijeme smetanou a povaříme.
    Zalijeme smetanou
  7. Přidáme nakrájené kuřecí maso a nakrájenou anglickou slaninu a promícháme. Vaříme na mírném ohni.
    Přidáme nakrájené maso
  8. Přidáme lžíci parmezánu a pár natrhaných lístků špenátu.
    Přidáme parmezán
  9. Přidáme natrhaný špenát
  10. Přidáme špagety uvařené al dente a promícháme.
    Přidáme špagety
  11. Před podáváním ještě posypeme parmezánem.
    Podáváme posypané parmezánem
Tip:

K tomuto receptu patří i video:

Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost

Na Nový rok má být čočka, aby se nás držely peníze. Ale zkusme ji trochu jinou než obvykle. No, asi nebudeme multimilionáři, ale tuhle tradici je dobré ctít. Už proto, že nás to nic nestojí a pochutnáme si jinak, než si dopřáváme o Vánocích. Jo, čočku tady máte na výběr, zkuste třeba tureckou. Je to mírná obdoba téhle bylinkové, a přece je jiná.

Podáváme s uzeným masem
Podáváme s uzeným masem

Uložit

Uložit

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
55 minut
Takže další čočkový počin, zkuste to, nebudete litovat. I když vás možná zaskočí máta, ale dávejte bylinek jen tolik, kolik snesou vaše chuťové pohárky. Máta má docela silné aroma, takže opatrně. Na konci vaření nechte čočku odkrytou, jednak se odpaří tekutina, jednak i trochu vyvane máta, třebaže chuť zůstane.
Bylinková čočka se špenátem a rajčaty | Novoroční záležitost
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Čočku přebereme, propláchneme a namočíme tak na 1 až 2 hodiny do vody.
    Čočku namočíme
  2. Mezitím dáme vařit maso s oloupanou cibulí, petrželí a mrkví, přidáme koření. Přivedeme k varu a pak na mírném ohni (jako vývar) táhneme tak 60 minut.
    Maso dáme vařit se zeleninou a kořením
  3. Vaříme pomalu
  4. Čas od času sebereme pěnu.
    Sbíráme čas od času pěnu
  5. Maso vyjmeme a zabalíme do alobalu, aby si odpočinulo. Pustí také šťávu.
    Maso dáme do alobalu, aby si odpočinulo
  6. V alobalu si maso pěkně odpočine a pustí šťávu
  7. Čočku zalijeme vývarem a dáme vařit. Hladina tekutiny by měla být tak asi 1 cm nad čočkou.
    Čočku zalijeme vývarem
  8. Nasekáme bylinky a nakrájíme rajčátka na poloviny.
    Nasekáme bylinky
  9. Cherry rajčátka překrájíme na poloviny
  10. Když přivedeme k varu, zakryjeme a na mírnějším ohni dusíme tak 30 až 35 minut.
    Zakryjeme a dusíme
  11. Čočku scedíme a vývar dáme stranou.
    Scedíme
  12. Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotě a osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku. Tak asi 3 minuty.
    Osmahneme šalotku
  13. Přidáme větší hrst baby špenátu a vaříme, asi 2 minuty, aby špenát zavadl.
    Přidáme špenát
  14. Přidáme přepůlená cherry rajčata, čočku, několik nasekaných lístků bazalky, petržele a máty. Promícháme a vaříme tak 1 až 2 minuty.Můžete přidat trochu vývaru, ve kterém se vařila čočka.
    Přidáme rajčátka
  15. Přidáme bylinky
  16. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
    Zakápneme citronovou šťávou
  17. Zaklopíme a dusíme asi 5 minut, pak poklici sejmeme a necháme vývar odpařit.
    Zaklopíme a dusíme
  18. Hotovo. Můžeme podávat.
    Hotovo, můžeme podávat
  19. Když alobal rozbalíte, vykoukne na vás šťavnaté maso. Pak nakrájíme a přidáme k čočce.
    Maso odpočaté v alobalovém pelíšku je šťavnaté
Tip:

Když vaříte také maso, počítejte s dobrou hodinkou, což vyjde prakticky souběžně s čočkou. Ale použijte ještě ten fígl s alobalem, masíčko bude eňoňuňo, tedy fakt šťavnaté.