Fakt, že tenhle pokrm věnuji Žižkovu je ten, že jde o kombinaci několika receptů. Všechny mi nějak nevyhovovaly, ale průnikem vznikly žižkovské čufty. A hned je tu mám ve dvou variantách. Je libo místo těstovin rýži? Není problém. Stejný recept, jiný vjem.
Žižkovské čufty | Variace
Potřebujete: |
- 350 g hovězího mletého masa
- 3 šalotky
- 1/2 lžíce sladké mleté papriky
- sůl
- 2 plátky toastového chleba
- mléko
- olej – preferuji řepkový
- 100 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 pálivou papriku – nakrájíme na nudličky
- 1 zelenou papriku – nakrájíme na nudličky
- 4 sterilované okurky – nakrájíme na kostičky
- 1 plechovku krájených rajčat – 400 g
- 130 g tomatové pasty
- 140 g hrášku
- nové koření
- celý černý pepř
- 1 lístky bobkového listu
- 500 ml hovězího vývaru
- petrželku
Jednotky:
Jak na to:
Masové koule
- Nakrájíme nadrobno šalotku.
- Na oleji rozpustíme máslo.
- Osmahneme nadrobno nakrájené šalotky, necháme zesklovatět. Vmícháme sušené koření, necháme rozvonět.
- Odstavíme. Necháme chvíli chladnout.
- Připravíme si toastový chléb a mléko.
- Chléb namočíme.
- Základ se šalotkou smícháme s mletým masem.
- Přidáme mletou papriku a osolíme. Dobře promícháme, přidáme trochu vody a dobře prohněteme.
- Přidáme namočený vyždímaný toastový chléb.
- Promícháme, propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili kompaktní hmotu.
- Vypracujeme koule. Ruce si namočte do studené vody, jde koule tvarovat líp.
- Do dobré vrstvy oleje dáme koule a smažíme ze všech stran. Někdo je peče v troubě při teplotě 180 °C 20 minut. Na oleji to trvá 10 minut.
- Koule při smažení otáčíme. Opečené koule dáme stranou.
Omáčka
- Nakrájíme cibuli.
- Nachystáme zeleninu.
- Očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky.
- Zelenina je připravena.
- Na části oleje, kde jsme smažili koule přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovata. Pozor, nenechte toho oleje v pánvi příliš moc, raději ho redukujte.
- Přidáme hladkou mouku.
- Stačí 2 lžíce.
- Vytvoříme jíšku.
- Přidáme konzervu nasekaných rajčat. Promícháme.
- Zalijeme hovězím vývarem, asi 500 ml. Opět dobře promícháme.
- Přidáme bobkový list, černý pepř a nové koření. Osolíme.
- Vaříme tak asi 20 minut. V případě hustější konzistence ještě přidáme vodu.
- Přidáme tomatovou pastu. Promícháme a necháme na mírnějším ohni vařit. Tak 10 minut.
- Omáčku přecedíme a propasírujeme.
- Do scezené omáčky přidáme papriky s okurkami a hráškem.
- Dobře promícháme. Na střední teplotě držíme ještě tak 10 minut, aby se provařila zelenina.
Finále
- Vložíme usmažené koule a všechno společně ještě pár minut povaříme.
- Ještě prohřejeme, aby se koule ohřály.
- Mezitím uvaříme přílohu. V tomto případě vrtule eliche Riscossa. Ty se vaří 6 minut. Pak scedíme.
- Podáváme zdobené petrželkou.
Tip:
Eliche vrtule
Vrtule jsou italské těstoviny ze semoliny z tvrdé pšenice. V suchém stavu jsou 3 cm dlouhé a mají šroubovitý tvar. Nejpoužívanější jsou s omáčkami, ale hodí se i do těstovinových salátů.