Každý rok je stejné téma: rybí polévka. To se nedá pominout. Odhoďte střídmost, rybí polévku vařím minimálně ze šesti kapřích hlav a ještě spolu s několika kousky kapříka. Potřebujete opravdu velký hrnec, pochopíte proč.
Nejsou v ní vnitřnosti, jikry a tak, jak bývá zvykem, i tohle je důkaz, že rybí polévka nemusí být nudná. Základem je koření, kořenová zelenina a – ryby. Jak jinak?! Tohle je sice recept pro čtyři, ale vaříme polévku ve větším množství, aby byla i na druhý den. A možná i třetí, polévka zraje.
Nejsou v ní vnitřnosti, jikry a tak, jak bývá zvykem, i tohle je důkaz, že rybí polévka nemusí být nudná. Základem je koření, kořenová zelenina a – ryby. Jak jinak?! Tohle je sice recept pro čtyři, ale vaříme polévku ve větším množství, aby byla i na druhý den. A možná i třetí, polévka zraje. |
Vánoční rybí polévka | Štědrovečerní klasika
Potřebujete: |
- 6 kapřích hlav
- kousky kapra
- 6 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- mrkev
- celer
- řapíkatý celer
- kořen petržele
- 1 cibule
- 1 šalotku i se slupkou
- kousek pórku
- hladkou mouku
- máslo
- muškátový květ
- pepř
- sůl
Jednotky:
Jak na to:
- Rybí hlavy propláchneme, dáme do hrnce se studenou vodou, přidáme i kousky kapra, osolíme, přidáme koření, oloupanou kořenovou zeleninu ve větších kusech, kousek pórku, cibuli a šalotku i se slupkou. Pozor: část zeleniny by nám ještě měla zbýt na další kroky. Vaříme pomalu. Hodinka by mohla stačit, vařím o půl hodiny déle.
- Potom vyndáme hlavy i maso, přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.
- Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, rozředíme ji vývarem z hlav a dáme do vývaru.
- Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, mrkev a celer, řapíkatý celer), a dáme do vývaru.
- Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A dáme do vývaru. Promícháme, ještě mírně osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a chvíli mírně povaříme.
- Podáváme s na másle osmaženými kostičkami rohlíků a dozdobíme nasekanou petrželkou.