Proč je domácí? Protože ji vařím doma, žádný sáček nebo polotovar. Ze slova domácí si v Prostřeno udělali minomet a jakmile se někdo zeptá na „domácí“, padám pod stůl. Jako by se dneska dalo všechno vypěstovat na vlastní zahrádce. A přitom z těch surovin, které si přineseme z obchodu vaříme doma skoro všichni. No, ale to je spíše o duševním stavu soutěžících než o vaření. Tak raději pojďme na vaření. Začínám jako bych připravoval kuřecí vývar, to je základ a tady musím souhlasit se Zdeňkem Pohlreichem, že vývar ať už jakýkoli je v polévce lepší než jenom voda. A protože jsem vývarové zásoby už vypotřeboval, nepomohu si.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Voda, cibule, celer, petržel, mrkev a kuřecí skelet, doplněný křidélky je základní pro dobrou polévku. A koření – bobkový list a nové koření. Toť vše, co potřebujeme. Je to sice polévka pro čtyři, ale pro dva bude i druhý den. Nevadí! Jen můžete zvolit, zda použijete pálivou papriku nebo ne. Mně ta pikantní chuť hodně bavila.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
10minut
Doba vaření
100minut
Voda, cibule, celer, petržel, mrkev a kuřecí skelet, doplněný křidélky je základní pro dobrou polévku. A koření – bobkový list a nové koření. Toť vše, co potřebujeme. Je to sice polévka pro čtyři, ale pro dva bude i druhý den. Nevadí! Jen můžete zvolit, zda použijete pálivou papriku nebo ne. Mně ta pikantní chuť hodně bavila.
Domácí kuřecí polévka s těstovinami | Jasně, že bude pikantní
Kuřecí skelet a křídla opláchneme, dáme do hrnce. Zalijeme dostatečným množstvím vody, aby bylo kuřecí pod hladinou. Přidáme jednu nakrájenou mrkev, petržel i celer, vše na větší kusy, a celou cibuli ve slupce. Přidáme nové koření a bobkové listy a přivedeme k varu.
Můžete přidat i dvě špetky provensálského koření. Polévku to ovoní, třeba část přijde vniveč sbíráním pěny, část pak při scezení zůstane na sítku.
Teplotu zmírníme, aby voda probublávala a vaříme 90 minut. Během vaření sbíráme velkou lžící pěnu, která se tvoří na povrchu.
Skelet i křídla vyjmeme, polévku přecedíme a vařenou zeleninu vyhodíme.
Nakrájíme mrkev na kolečka, stejně tak pórek. Bílou cibuli nakrájíme na půlměsíčky.
Zeleninu osmahneme a lžíci másla na středním ohni, aby cibule zesklovatěla a mrkev s pórkem změkla.
Obereme maso ze skeletu i křidélek, větší kousky můžeme překrojit.
K orestované zelenině přidáme maso a zalijeme přecezeným vývarem, osolíme a opepříme. Přidáme na kolečka nakrájenou zelenou pálivou papriku (ale tu můžete případně vynechat). Povaříme tak 5 minut.
V osolené vodě uvaříme těstoviny podle návodu.
Uvařené těstoviny přidáme do polévky. Chvilku ještě prohřejeme a podáváme.
Tip:
Kuřecí vývar si můžete připravit dopředu a uchovat pak ledničce. Třeba ho můžete připravit takto.