Tak nějak jsem váhal jít sem s bramborovou klasikou. Ale letmou kontrolou je evidentní, že ji mají v nabídce i šéfkuchaři. Aby ne, bramboračka je oblíbená a hosté ji chtějí.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Když do bramboračky přidáte ještě houby, je to prostě lahoda. Tak proč to nezkusit?
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Když do bramboračky přidáte ještě houby, je to prostě lahoda. Tak proč to nezkusit?
Houby vložíme do kastrůlku a zalijeme tak půllitrem vody, necháme máčet hodinu až dvě, pak přivedeme na mírném ohni k varu, chvíli povaříme. Našel jsem recept, kde je to namáčení vynechané, ale tak nějak pocitově je lepší namáčení.
Necháme houby namočit aspoň přes hodinu.
V kastrolu rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku, vytvoříme jíšku; trvá to asi čtyři minuty.
Jíšku zalijeme postupně při míchání 1 litrem studené vody a dobře promícháme a přivedeme k varu.
Přidáme kostku bujónu, brambory nakrájené na kostičky a zeleninu. Jednu mrkev nakrájenou na kolečka, polovinu celé mrkve. a překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
Přidáme oloupanou cibuli.
Přidáme překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
Přidáme houby s vývarem a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut, aby brambory a zelenina byly měkké.
Vyjmeme celer, cibuli a celou mrkev.
Část celeru pokrájíme a vrátíme do polévky.
Podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a krátce povaříme.
Chvíli ještě povaříme.
Podáváme.
Tip:
Směs hřibovitých hub nabízí firma Holoubek a pravnuci.Takže jim věřím, že dokáží sbírat volně rostoucí houby a nespletou se. Ty dvě hrstě, to je 20 gramů. Obsahuje křemenáč březový/osikový, kozák březový/habrový, hřib hnědý, klouzek obecný a hřib smrkový.
Vánoční rybí polévku jsem chtěl připravit podle receptu, který už tady je. Jenže při tom chvatu při nákupu se mi místo kousků kapra přimíchal do košíku sumec. Obal skoro stejný, jenom na kaprovi je napsáno Třeboňský kapr a na sumci Třeboňská ryba. Tak to bude tak trochu jiná polévka, a tak trochu v rodině. Mohl bych ještě přidat historku o hledání velkého hrnce, prohledávání a urovnávání špajzu (už potřeboval vyklidit), o třech cestách do sklepa, protože přece ten hrnec někde musí být. No, když jsem jsem to vzdal a přisoudil hrnci možnost zázračného zmizení, při cestě ze sklepa jsem ho potkal na pavlači. Celou dobu na mě koukal. Takže už by mohlo všechno pokračovat v klidu, že?!
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
30minut
Doba vaření
180minut
Doba přípravy
30minut
Doba vaření
180minut
A ještě něčím se letošní vánoční rybí polévka liší. Jsou v ní kapří vnitřnosti (ale jikry ne). Skládám tu polévku jako lego, hele oblíbený obrat. A vnitřnosti zmražené se mi podařilo náhodou koupit před Vánocemi. Takže u nás takový ten krvavý rituál s kaprem je hodně soft.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
30minut
Doba vaření
180minut
Doba přípravy
30minut
Doba vaření
180minut
A ještě něčím se letošní vánoční rybí polévka liší. Jsou v ní kapří vnitřnosti (ale jikry ne). Skládám tu polévku jako lego, hele oblíbený obrat. A vnitřnosti zmražené se mi podařilo náhodou koupit před Vánocemi. Takže u nás takový ten krvavý rituál s kaprem je hodně soft.
Letošní vánoční rybí polévka | Kapr a sumec spojili síly
Rybí hlavy a kousky propereme pořádně několikrát studenou vodou. Mezi kapří hlavy se letos zatoulaly i podkovy sumce. Skončí také v hrnci, určitě pětilitrovém. Ryba by měla být pod vodou i se zeleninou.
Zeleninu nakrájíme na větší kusy a přidáme k rybám zalitým vodou. Cibuli i šalotku přidáme i se slupkou. Přihodíme bobkové listy a nové koření. Dáme vařit.
Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří. Je to stejné, jak když připravujeme vývar. Necháme vařit pomalu asi tak hodinku a půl. Můžete přidat 200 ml bílého vína.
Potom vyndáme hlavy i maso, přecedíme, vařenou zeleninu vyhodíme.
Mouku osmahneme na másle a rozředíme vývarem z ryb. Pak jíšku vmícháme do polévky.
Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (petržel, pórek, mrkev a celer, řapíkatý celer), vše nadrobno, a dáme do vývaru.
Obereme rybí hlavy i kousky ryby, je to sice piplačka, ale kosti v polévce nemají co dělat. A dáme do vývaru. Přidáme také nakrájené rybí vnitřnosti (i ty předtím propláchneme). Promícháme, ještě osolíme, opepříme, přidáme špetku až dvě muškátového květu (fakt decentně, jinak budete mít polévku spíše hořkou; místo květu můžete přistrouhat oříšek) a povaříme na mírném ohni tak 30 minut.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme na másle.
Podáváme s kostičkami rohlíku a posypané nasekanou petrželkou.
Tip:
Dovětek:
Obvykle tady máme recepty pro dva a najednou je tu polévka pro celý regiment. Jednak proto, že druhý den je polévka ještě lepší a pak, pokud potřebujete jenom polévku pro dva, stačí redukovat množství. Tohle je vlastně rybí vývar, takže pokud není kapr, mohla by ho nahradit jiná sladkovodní ryba. Nebo ryba obecně. Tohle sice nemám ozkoušené, ale, když se rozhlédneme po světě, na rybí vývar (a tedy i polévku) používají mořský jazyk, platýze, kambalu či halibuta a tak. Prostě rybu s bílým masem. A stačí 2 hlavy a nějaká část ryby. Nebo ryba, tak určitě kilo. Časově to také můžete zkrátit, ale tu hodinku v úvodu, kdy se vaří ryba se zeleninou, tu už nezkracujte. To je minimum. Ale našel jsem i recepty, kde stačí 30 minut. Tahle polévka je vánoční, protože se dělá z kapra, kterého vyvalí rybáři tradičně na Vánoce. Je kolem toho také spousta cavyku, koled a další prvky, kterým říkáme atmosféra a tradice.
Někdy můžete narazit na označení fumet, což je starofrancouzské pojmenování rybího vývaru a tutíž jde o totéž. Pomalu na mírném ohni povaříte rybu se zeleninou.
A protože je kolem rybího vývaru dost zajímavého, už teď mám chuť si některé jiné chutě vyzkoušet. Třeba s fenyklem, vínem a tak. Uvisíme, ochutnáme, někdy příště.
Kuřecí vývar už na těchto stránkách zavoněl. Chce to trochu času, trochu trpělivosti, ale pak veškeré recepty, které s vývarem podniknete prostě stojí za to. Ve většině bujónů v kostce najdete glutaman sodný, případně další látky zvýrazňující chuť. A dělá se všechno pro to, aby byl vývar čirý. Jenomže to se doma můžete stavět na hlavu, stejný neuděláte. Jenomže je o moc chutnější. Bez soli, bez přidaných záležitostí, které prosadil průmysl. Tak si v klidu udělejte nečirý vývar, pochutnáte si mnohem víc!
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15minut
Doba vaření
3-4hodiny
Doba přípravy
15minut
Doba vaření
3-4hodiny
Ať děláte, co děláte, pokaždé se vám povede vývar trochu jiný, ale pořád skvělý. Takže dál můžete pokračovat v přípravě polévky nebo hlavních jídel, kde je vývar základem.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15minut
Doba vaření
3-4hodiny
Doba přípravy
15minut
Doba vaření
3-4hodiny
Ať děláte, co děláte, pokaždé se vám povede vývar trochu jiný, ale pořád skvělý. Takže dál můžete pokračovat v přípravě polévky nebo hlavních jídel, kde je vývar základem.
Celer, mrkev i petržel nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, ale necháme vcelku. Skelet i křídla dobře propláchneme. Vše dáme i s kořením do velkého hrnce s vodou a přivedeme k varu.
Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme teplotu, aby voda jemně probublávala. Tomu se říká, že vývar táhneme. Čas od času sebereme z hladiny pěnu, která se vytvořila. Asi po hodině všechno opatrně promícháme a necháme dál mírně vařit.
Po 4 hodinách odstavíme a necháme v klidu vychladnout. Pak všechny suroviny vyjmeme z hrnce, ty už nebudeme potřebovat. Po tak dlouhé době vaření předaly všechnu chuť do vývaru, takže je vyhodíme. I skelet a křídla. Pokud je vám masa líto, ochutnejte. Zjistíte, že si na něm dál už nepochutnáte. Ale nelitujte, všechno chutné zůstalo ve vývaru!
Teď už jenom přecedíme do sklenic. Někdo doporučí jemné pláténko, tentokrát jsem nasadil "jenom" superjemné sítko. Faktem je, že touto cestou se ve vývaru uchová i tuk, ale to není na škodu. Vývar nebude čirý, ale to vám potvrdí i machři, že to není na škodu.
Rajčata nakrájíme na osminky, cibuli překrojíme podélně na poloviny a nakrájíme napříč jemné měsíčky. Celer nakrájíme na jemné plátky, sýr na drobnější kostky. Vše promícháme. Přidáme tuňáka i s olejem, vinný ocet, osolíme a opepříme. Jemně promícháme a dáme vychladit.