Tak nějak jsem váhal jít sem s bramborovou klasikou. Ale letmou kontrolou je evidentní, že ji mají v nabídce i šéfkuchaři. lest, bramboračka je oblíbená a hosté ji chtějí.
Need: |
- 2 hrsti sušených hub
- 3 středně velké brambory
- 2 mrkve
- 1/2 eyeballs celeru
- 1 cibuli
- 1 kořen petržele
- 50 g butter
- 1 spoon hladké mouky – vrchovatou
- 3 cloves garlic
- 1 kostku zeleninového bujónu – nebojte se použít vlastní bujón, pokud máte
- pepper
- salt
- 1 l vody
- Houby vložíme do kastrůlku a zalijeme tak půllitrem vody, necháme máčet hodinu až dvě, pak přivedeme na mírném ohni k varu, chvíli povaříme. Našel jsem recept, kde je to namáčení vynechané, ale tak nějak pocitově je lepší namáčení.
- Necháme houby namočit aspoň přes hodinu.
- V kastrolu rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku, vytvoříme jíšku; trvá to asi čtyři minuty.
- Jíšku zalijeme postupně při míchání 1 litrem studené vody a dobře promícháme a přivedeme k varu.
- Přidáme kostku bujónu, brambory nakrájené na kostičky a zeleninu. Jednu mrkev nakrájenou na kolečka, polovinu celé mrkve. a překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
- Přidáme oloupanou cibuli.
- Přidáme překrojený celer. A petržel. Chvilku necháme vařit.
- Přidáme houby s vývarem a přivedeme k varu. cook for about 15 minutes, aby brambory a zelenina byly měkké.
- Vyjmeme celer, cibuli a celou mrkev.
- Část celeru pokrájíme a vrátíme do polévky.
- Podle chuti dosolíme, pepper, marjoram, prolisovaný česnek a krátce povaříme.
- Chvíli ještě povaříme.
- served.
Směs hřibovitých hub nabízí firma Holoubek a pravnuci.Takže jim věřím, že dokáží sbírat volně rostoucí houby a nespletou se. Ty dvě hrstě, to je 20 gramů. Obsahuje křemenáč březový/osikový, kozák březový/habrový, hřib hnědý, klouzek obecný a hřib smrkový.
Letošní vánoční rybí polévka | Carp and catfish join forces,cs
Christmas fish soup I wanted to prepare the recipe, who already tady je. But in the haste when buying my place pieces of carp, catfish incorporate into cart. Packing nearly the same, only to carp is written Trebon carp and catfish fish Třeboňská. So it will be a bit different soup, and a bit of family. I might even add a story about finding a large pot, scanning and settlement pantry (he needed to evacuate), three trips to the cellar, because after that pot must be somewhere. No, When I gave up the pot and attributed the possibility of the miraculous disappearance, on the way from the basement I met him on the porch. The whole time staring at me. So it could all go on in peace, that?!
And something else is this year's Christmas fish soup differs. In her entrails carp (but no eggs). I compose the soup as lego, hey favorite turnover. A frozen innards, I managed to accidentally buy before Christmas. So with us one of those bloody ritual of fish is very soft.
And something else is this year's Christmas fish soup differs. In her entrails carp (but no eggs). I compose the soup as lego, hey favorite turnover. A frozen innards, I managed to accidentally buy before Christmas. So with us one of those bloody ritual of fish is very soft. |
Need: |
6
carp heads (ca. 2,5 kg)
horseshoe catfish (800 g)
800 g
viscera carp
4
Bobkov list
10 beads
allspice
3 stonky
řapíkatého celeru
3
mrkve
1
greater root parsley
1
cibuli with the skins
2
šalotky with the skins
1/2
Pork
butter (na jíšku, vegetables and rolls)
4 lžíce
hladké mouky
200 ml
bílého vína (lze vynechat)
salt
pepper
mace
1/4 eyeballs
celeru
3
rolls from the previous day
hladkolistá parsley
Units:
-
Fish heads and pieces Proper properly several times with cold water. Among carp heads this year and wandered horseshoe catfish. Also ends in pot, certainly gallon. Fish should be under water and vegetables.
-
Vegetables cut into large chunks and add to the fish molded water. Add onion and shallots and peel. Throw bay leaves and allspice. boil.
-
During cooking, collect foam, which forms. It's the same, as if preparing soup. Let it cook slowly for about an hour and a half. you can add 200 ml white wine.
-
We take our heads and then meat, Strain, cooked vegetables throw.
-
Flour and fry in butter thinned with broth of fish. Then roux into the soup.
-
Na másle osmahneme nakrájenou novou syrovou kořenovou zeleninu (parsley, pórek, carrots and celery, řapíkatý celer), all finely, and place in a broth.
-
Ober fish heads and fish pieces, While this is piplačka, But the bones in the soup have nothing to do. A place in a broth. Also add the chopped fish entrails (even those previously Rinse). Toss, more salt, pepper, add a pinch or two of nutmeg (really decently, otherwise you'll have the soup rather bitter; You can place a flower nut přistrouhat) and simmer on low heat so 30 minutes.
-
Bagels cut into cubes and fry in butter.
-
Serve with diced hot dogs and sprinkled with chopped parsley.
Postscript:
Usually we've got recipes for two and suddenly there is a soup for an entire regiment. however proto, the next day, the soup is even better, and then, if you need only soup for two, just reduce the amount. This is actually a fish broth, so unless carp, could replace it with other freshwater fish. Or fish in general. This, although not proven,, ale, Looking around the world, on fish broth (and therefore soup) sole use, flounder, Kambale Chi Halibut a tak. Just fish with white meat. Stacy 2 head and a portion of fish. or fish, so definitely kilo. This time can also be shortened, But the hour of the beginning, When boiled fish with vegetables, Do not cut here already. This is the minimum. But I found many recipes, where you just 30 minutes. This soup is Christmas, because it is made from carp, where fishermen traditionally rolls out for Christmas. It is also around that a lot of fuss, carols and other elements, which we call the atmosphere and tradition.
Sometimes you stumble upon designation fumet, an old French name fish broth and tutíž regarding the same. Slowly over low heat boil fish with vegetables.
And because it is about fish broth pretty interesting, now I want you to try some other flavors. Perhaps with fennel, wine and so. Uvisíme, taste, next time.
Chicken broth II. | He always throws
Chicken soup already on the site smelled. It takes a little time, a little patience, but then all the recipes, that with the stock taking just worth it. Ve většině bujónů v kostce najdete glutaman sodný, or other flavor enhancers. And doing everything for it, to be clear broth. But it is at home, you can build on your head, You do not do the same. But it is much tastier. without salt, no added affairs, which makes industry. So still do nečirý broth, You will enjoy much more!
Need: |
- 500 g celeru
- 250 g petržele
- 250 g mrkve
- 1 kuřecí skelet
- 2 kuřecí křídla
- 8 beads pepře
- 4 kuličky allspice
- 2 Bobkov list
- 5 l vody
- Celer, mrkev i petržel nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, ale necháme vcelku. Skelet i křídla dobře propláchneme. Vše dáme i s kořením do velkého hrnce s vodou a přivedeme k varu.
- Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme teplotu, aby voda jemně probublávala. Tomu se říká, že vývar táhneme. Čas od času sebereme z hladiny pěnu, která se vytvořila. Asi po hodině všechno opatrně promícháme a necháme dál mírně vařit.
- Po 4 hodinách odstavíme a necháme v klidu vychladnout. Pak všechny suroviny vyjmeme z hrnce, ty už nebudeme potřebovat. Po tak dlouhé době vaření předaly všechnu chuť do vývaru, takže je vyhodíme. I skelet a křídla. Pokud je vám masa líto, ochutnejte. Zjistíte, že si na něm dál už nepochutnáte. Ale nelitujte, všechno chutné zůstalo ve vývaru!
- Teď už jenom přecedíme do sklenic. Někdo doporučí jemné pláténko, tentokrát jsem nasadil "jenom" superjemné sítko. Faktem je, že touto cestou se ve vývaru uchová i tuk, ale to není na škodu. Vývar nebude čirý, ale to vám potvrdí i machři, že to není na škodu.
Tomato salad with tuna and cheese
Need: |
- 5 rajčat
- 1 red onion
- 1 stonek celeru
- 80 g tuňáka ve slunečnicovém oleji
- 100 g balkánského sýra
- 3 lžičky bílého vinného octa
- salt
- mletý černý pepř
- Rajčata nakrájíme na osminky, cibuli překrojíme podélně na poloviny a nakrájíme napříč jemné měsíčky. Celer nakrájíme na jemné plátky, sýr na drobnější kostky. Mix everything. Přidáme tuňáka i s olejem, vinný ocet, osolíme a opepříme. Jemně promícháme a dáme vychladit.