Přemýšlel jsem, jak užiji zbylé kysané zelí, pokud ho tedy rovnou nesním. Jenomže recept na to, jak jíst zelí, s tím bych tady asi moc neuspěl. Tenhle recept má snad jenom jediný zádrhel. Čekáte dva dny, než se může jíst. Tedy, on je poživatelný okamžitě, ale teprve po odležení v chladu má tu správnou chuť.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
2minuty
2dny
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
2minuty
2dny
Kysané zelí je základ, ale přidáme ještě spoustu jiných ingrediencí, což přiznávám nápad jenom stvrdilo, protože jde veskrze o takové, které mi nějak zbyly z předchozího vaření. Vařit pro dva je někdy svízel, ne všechno co vybalíte, spotřebujete. A pokud ano, výsledek nemusí být zrovna skvělý. Každé jídlo chce prostě své, to víme, že jo?!
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
2minuty
2dny
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
Doba nečinnosti
2minuty
2dny
Kysané zelí je základ, ale přidáme ještě spoustu jiných ingrediencí, což přiznávám nápad jenom stvrdilo, protože jde veskrze o takové, které mi nějak zbyly z předchozího vaření. Vařit pro dva je někdy svízel, ne všechno co vybalíte, spotřebujete. A pokud ano, výsledek nemusí být zrovna skvělý. Každé jídlo chce prostě své, to víme, že jo?!
Zelný salát | Rozuměj: salát z kysaného zelí pro trpělivé
Špekáčky začínají být zajímavé, zase se do nich vrátilo maso. Alespoň do některých, které spíše koupíte u řezníka. Můžeme vyrazit za humna, ulomit patřičný klacek, nařezat a na ohýnku opékat na ježka. Jenže, kde dneska máte humna. A také, ono to s tím ohýnkem v přírodě to není nijak jednoduché. Na balkoně tohle provozovat nedoporučuju, snad na zahrádce, máte-li. Ale můžeme si špekáčky připravit i jinak, sice bez ohýnku.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
23minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
23minut
Jednoduché jídlo v jedné pánvi, máte hotovo za dvacet minut. Tak jo, suma sumárum, večeře může být na stole do půl hodiny. No, nekupte to.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
23minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
23minut
Jednoduché jídlo v jedné pánvi, máte hotovo za dvacet minut. Tak jo, suma sumárum, večeře může být na stole do půl hodiny. No, nekupte to.
Nakrájíme špekáčky na kolečka a brambory na kostičky.
Rozehřejeme si olej a na střední teplotě opečeme špekáčky z obou stran. Teplotu volte střední, nechceme mít přece cosi, co připomíná dřevěné uhlí. Stačit by měly asi 3 minuty. Dobře opečené špekáčky vyndáme z pánve a dáme stranou.
Do pánve, kde byly ještě před chvilkou špekáčky, dáme brambory a opékáme je dozlatova.
Přilijeme do opečených brambor pivo.
Přidáme ještě zelí a vše promícháme.
Nezapomeňte přidat také celozrnnou hořčici. Záleží na vás, zda jenom jednu lžičku nebo dvě. Dobře promícháme a vaříme na střední teplotě asi 2 minuty.
Pánev zakryjeme a ještě podusíme asi 3 minuty.
Vrátíme do pánve špekáčky, promícháme a vaříme ještě asi 10 minut.
Ve finále posypeme nasekanou petrželkou, promícháme a necháme chvilu na vypnutém vařiči dojít.
Tip:
Pokud zrovna nemáte nebo nechcete špekáčky, můžete je zaměnit s libovolnou klobásou nebo i točeným salámem.
Potřeboval jsem vhodnou plechovku na tvoření, takže mi padla do oka i ruky tuňáková. Takže budeme vařit. A ještě pro jistotu přiložil klasiku – Rio mare Insalatissimo. Pak už jsem jenom musel nakupit ingredience kolem, aby to bylo pochutnání. Tyhle saláty mají výhodu, že se rozhlédnete po tom, co máte doma a smícháte. Výsledek nesmí být patlanina, žádné pejsek s kočičkou vaří, ale opravdové jídlo, které koneckonců můžete nabídnout i návštěvě, kdyby nečekaně zazvonila u dveří.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba nečinnosti
15minut na chlazení
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba nečinnosti
15minut na chlazení
No, že zrovna nemáte doma tvaroh, nemusíte se trápit, ten se dá pořídit na každém rohu ve větších městech, když ale žijete na vesnici s jedním ubohým konzumem, nebo ani tím ne, pak se na tenhle salát můžete připravit plánovitě. Stačí se cestou domů zastavit tam, kde máte šanci tvaroh pořídit. Ale za zkoušku tenhle salát určitě stojí.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba nečinnosti
15minut na chlazení
Porce
Doba přípravy
4osoby
20minut
Doba nečinnosti
15minut na chlazení
No, že zrovna nemáte doma tvaroh, nemusíte se trápit, ten se dá pořídit na každém rohu ve větších městech, když ale žijete na vesnici s jedním ubohým konzumem, nebo ani tím ne, pak se na tenhle salát můžete připravit plánovitě. Stačí se cestou domů zastavit tam, kde máte šanci tvaroh pořídit. Ale za zkoušku tenhle salát určitě stojí.
Tuňákový salát s tvarohem, papričkami jalapeňo, rajčaty, kukuřicí a celerem | Svačina začíná
Smícháme tvaroh s tuňákovými konzervami. Pro jistotu si z tu se slunečnicovým olejem přeceďte, stačí jenom tuňák, olej si dejte stranou, pokud ho budete chtít použít. Zjistíte, že se bez něho obejdete.
Přidáme dvě lžičky celozrnné hořčice a opět dobře promícháme.
V závěru ještě přidáme cukrovou kukuřici – stačí jenom polovina malé konzervy; zeleniny už je v salátu docela dost, ale pokud jste jejím fanatickými konzumenty, klidně si přidejte celou. Promícháme. Osolíme a opepříme, podle chuti.
Dáme vychladit a pak podáváme s chlebem nebo dalamánkem. Nebo zvolíte bílé pečivo? Jak libo.
Pokud neholdujete kombinaci sladkého a slaného, zkuste tuhle variantu – slané a kyselé. Hlavní roli hraje citron, takže si jistě umíte představit, jak bude výsledek chutnat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Zdá se to obtížné, ale není tomu tak. Kuře pečeme na pánvi a pak v troubě. Pokud máte troubu, kam se pánev vejde, není problém. Pokud máte navíc pánev, které trouba nevadí, je to v pohodě. Jinak stačí snadný přesun pečeného masa z pánve do zapékací misky.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
45minut
Zdá se to obtížné, ale není tomu tak. Kuře pečeme na pánvi a pak v troubě. Pokud máte troubu, kam se pánev vejde, není problém. Pokud máte navíc pánev, které trouba nevadí, je to v pohodě. Jinak stačí snadný přesun pečeného masa z pánve do zapékací misky.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Smícháme 1 lžíci olivového oleje, hořčici, citronovou kůru, oregano, tymián a sůl v misce.
Pak směs naneseme na kuřecí stehna. Prsty směs vmasírujeme do stehen. Ono to moc nejde, ale přece jen po chvíli směs na mase ulpí. Necháme chvíli odpočinout.
Ve velké míse spolu rozšleháme kuřecí vývar, citronovou šťávu a citronovou kůru; dáme stranou.
Pokud chcete kuře citronem jen lehce ovonět, přidejte šťávu jen z poloviny citronu.
Rozehřejeme olivový olej na pánvi na střední teplotě, kuřecí stehna opečeme dozlatova. Tak asi 6 minut z každé strany. Přidáme kuřecí vývar. Vypneme a necháme chvilku vývar probublat.
Stehna i s vývarem přendáme do zapékací misky (pokud máte pánev, která snese troubu, nemusíte se tímhle mezikrokem obtěžovat) a pečeme při teplotě 150 °C asi 30 minut. Pokud chcete mít stehna víc propečená, stačí ubrat šťávu a ještě nechat v troubě 15 minut. Ale to si hlídejte, aby se maso nevysušilo.