Byla na jídelním lístku v taverně Wave na Corfu uvedená mezi položkami Předkrmy. Ale dá se nabídnout i jako oběd. Tak jsem si to vyzkoušel, ale zařadil ji mezi hlavní chody. Můžete experimentovat s nasazením, jak libo.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
1osoba
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
1osoba
5minut
Doba vaření
20minut
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
1osoba
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
1osoba
5minut
Doba vaření
20minut
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Tak dlouho jsem si lámal hlavu, jak naložím s kuřecím prsním řízkem, až jsem si vybavil řeckou dovolenou a už to šlo skoro samo. Že vám nikdy jeden řízek nezbyde? No, nejspíše ne, jenomže při vaření pro dva je to skoro zákon. Pokud si u řezníka koupím jenom potřebné množství, je všechno OK. Ale, když si řízky koupím v marketu, v čase, kdy už mají řezníci zavřeno, pak obvykle dostanu balení se třemi řízky. A jeden pak zbyde.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
35minut + 40 minut chladnutí
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
35minut + 40 minut chladnutí
Tenhle salát není řecký, jenom se tak tváří, ale to nám může být vlastně fuk, když si pochutnáme. Má přídech Řecka. Olivy, fetu... A když jsem natrefil na šišatá rajčata, vzpomínky zesílily. S těmito ingrediencemi se setkáte v Řecku na každém kroku. Tak pokročíme.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
35minut + 40 minut chladnutí
Porce
Doba přípravy
2osoby
8minut
Doba vaření
35minut + 40 minut chladnutí
Tenhle salát není řecký, jenom se tak tváří, ale to nám může být vlastně fuk, když si pochutnáme. Má přídech Řecka. Olivy, fetu... A když jsem natrefil na šišatá rajčata, vzpomínky zesílily. S těmito ingrediencemi se setkáte v Řecku na každém kroku. Tak pokročíme.
Skorořecký kuřecí salát s rajčaty | Reminiscence dovolené
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Kuřecí řízek osolíme, opepříme a zalijeme lžící oleje. Necháme 10 minut odpočívat.
Rozpálíme grilovací pánev a prsa prudce opečeme, tak asi 2 minuty z každé strany, až se objeví na mase rýhy grilovací pánve.
Řízek přendáme na plech a pečeme asi 10 až 15 minut. Pak vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Připravíme si další ingredience.
Nakrájíme červenou cibuli. Podélně ji rozpůlíme a pak napříč nakrájíme měsíčky. Cibuli dáme do vody a necháme máčet tak 5 minut. Pak ji scedíme a osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou.
Rajčata nakrájíme na měsíčky (takže na půlku podélně a pak krájíme napříč) a přepůlíme olivy.
Vychladlé kuřecí maso natrháme nebo nakrájíme na kousky, přidáme cibuli, rajčata a olivy.
Osolíme, opepříme, přidáme citronovou šťávu, ocet, lžíci oleje, natrhané nebo nasekané lístky máty a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme.
Salát natrháme nebo naskládáme a vytvoříme na talíři hnízdo, do kterého přidáme kuřecí salát.
Nejsem rybář, ale to nevylučuje, že se v mé malé kuchyni neobjeví nějaká ryba. Nelovím tudíž ani v moři, ani v našich vodách. Ovšem rybu si dám. Nejspíše to bude pstruh, ale už jsem měl i žraloka, kapra (jo, vánoční polévka se bez něho neobejde!), tuňáka i tresku. A také grundle i lososa. Makrela bude mít tentokrát premiéru (ovšem až na to, že uzenou verzi jsem už před lety zapékal s bramborem a už se chystám na podobnou akci). Nechal jsem jsem se nalákat receptem Sary Buenfeld, a upravil ho podle svého.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10-16minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10-16minut
Pstruha nejspíše také připravujete na másle. Je to určitě nejrychlejší a nejjednodušší způsob. A makrelu? Tu si připravíme na směsi oleje s máslem. Máslo i mouku jsem si přidal, připadá mi to lepší. Tyhle kámošky připlavaly z Německa, jak se píše na obalu. Uvidíme, jak se jim bude dařit podle anglické inspirace v českém provedení.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10-16minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
10-16minut
Pstruha nejspíše také připravujete na másle. Je to určitě nejrychlejší a nejjednodušší způsob. A makrelu? Tu si připravíme na směsi oleje s máslem. Máslo i mouku jsem si přidal, připadá mi to lepší. Tyhle kámošky připlavaly z Německa, jak se píše na obalu. Uvidíme, jak se jim bude dařit podle anglické inspirace v českém provedení.
Makrelu ulovenou v obchodě už máme předpřipravenou. Je na vás, zda ji zbavíte hlavy a ocasu. Brambory nakrájíme na měsíčky a uvaříme v osolené vodě. Novým bramborám by mělo stačit 20 minut, možná i méně.
Ryby opláchneme a osušíme.
Smícháme mouku s uzenou paprikou, solí a pepřem. Touto směsí posypeme (obalíme) makrelu z obou stran. Dáme stranou.
Smícháme kousky pomeranče s drobně nakrájenou šalotkou, nasekanými olivami a petrželí a dobře opepříme. Jak na kousky pomeranče? Určitě intuitivně, ale pokud váháte, mrkněte na tip.
Zelené fazolky povaříme 3 minuty v osolené vodě.
V pánvi rozehřejeme olej s máslem a makrelu osmažíme z obou stran, z každé asi 6 až 8 minut.
Podáváme s pomerančovou salsou, novými bramborami a zelenými fazolkami.
Tip:
Pomeranči seřízneme vršek a spodek, kůru i dužinu oloupeme, rozdělíme na jednotlivé dílky, které podélně rozpůlíme uprostřed.