Tenhle pokus musí vyjít. Ostatně, kdyby nevyšel, tak tu recept nebude. Takže, jako vždy ozkoušeno vlastnoručně v prťavé kuchyni, kde se nedá moc otáčet. Hodí se, že potřebujete vlastně jenom jednu pánev. Užívejme si, nejen při vaření! Na scénu přichází kuře.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Tohle je recept pro dva, nebude vám dělat jistě problém si znásobit ingredience počtem strávníků, ostatně máme tady i pomocnou kalkulačku.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
12minut
Tohle je recept pro dva, nebude vám dělat jistě problém si znásobit ingredience počtem strávníků, ostatně máme tady i pomocnou kalkulačku.
Křupavé a křehké chilli kuřátko | Stačí jedna pánev – wok
Potřebujete:
450gkuřecího masaprsní a stehenní řízek nakrájíme na kousky
Kuřecí maso nakrájíme na kousky, mouku smícháme se solí a pepřem.
Maso v mouce obalíme ze všech stran.
Zahřejeme pánev wok a dáme do ní olej, který rozehřejeme na vyšší teplotu. Do horkého oleje vhodíme celé chilli papričky a restujeme 30 sekund. Pozor, prská to! Papričky vyjmeme a dáme stranou, třeba na papírovou kuchyňskou utěrku.
Kousky kuřecího masa dáme do uvolněné pánve wok a restujeme asi 8 minut, dokud maso nedostane zlatavou barvu.
Přidáme zázvor nakrájený na jemné plátky a česnek, který jsme nakrájelii také najemno a restujeme ještě asi 2 minuty.
Pokud máte chuť na arašídy, přidejte jich hrst do pánve. Ale můžete tento krok vynechat.
Pokud je v pánvi ještě tuk, maso, zázvor i česnek vyjmeme z pánve, dáme stranou, třeba znova na papírovou kuchyňskou utěrku, abychom mohli odstranit přebytečný tuk.
Z pánve odstraníme tuk a kuřecí kousky a papričky do ní vrátíme. Ještě ke směsi dáme jarní cibulku, nakrájenou na třícentimentrové kousky (větší bílou část podélně rozkrojíme). Přilijeme sojovou omáčku a vaříme, při součaném pohybováním pánve po vařiči asi 1 minutu. Tím třesením pánví se omáčka promíchá s ostatním stejně jako bychom míchali. Místo třesení můžete promíchat dřevěnou špachtlí.
A můžeme hned servírovat.
Můžete si k tomu připravit také rýži, pokud se chcete hostům víc zavděčit. I na stole to pak vypadá bohatější. A pokud jsou hosté mlsavější, připravte jim také třeba jednoduchý okurkový salát.
Tip:
Okurkové saláty jsou dobrou záležitostí. Rychlé, svěží, chutné. Inpiraci najdete tady, což je japonská záležitost, nebo tady a vypravit se můžet i do Thajska tudy.
Jo, zadařilo se ukořistit harissu, už jsem se o tom v jednom receptu zmiňoval, nastartoval mě Máj, tedy MY, tedy Tesco. V máji hříšná výzva! A budeme vesele cestovat po světě. Inspirací mi byla jeruzalémská blogerka s receptem nazvaným Marocké kuře s (nakládaným) citronem, zelenými olivami a harissou. S tím citronem přišla rada, že pokud nemáte po ruce biocitron, tedy chemicky neošetřovaný, pak je dobré ho deset minut povařit ve vodě, abychom se zbavili látek ošetřujících kůru a vosku. No, po zkoušce z citronu byla jakási žoužel, nedal se ani krájet na plátky. Takže se bez tého rady musíme obejít. A sáhneme prostě po citronu.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
42minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
42minut
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
42minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
12minut
Doba vaření
42minut
Je to vlastně jídlo v jednom hrnci. Alchymie spočívá ve směsi koření, kde nás možná překvapí skořice a med.
Marocké kuře s harissou, olivami a citronem | Výlet do neznáma na Střední východ i západní Afriku
Kuřecí prsa posypeme směsí koření a propasírujeme prsty do masa.
V kastrolu rozehřejeme olej a na střední teplotě opečeme kořeněná prsa, asi 6 minut z každé strany. Opečená prsa dáme stranou.
Do kastrolu po pečení kuřete dáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut, aby zesklovatěla. Přidáme nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zázvor. Promícháme a necháme zpěnit několik minut.
Nasekáme si petrželku a mátu. Decentně s tou mátou, pokud se trochu bojíte. Ale nemusíte mít obavy, všechny chutě se nakonec propojí.
Přidáme trochu vývaru, med, na plátky nakrájený citron, olivy a harissu. Promícháme a dolijeme vývar. Nyní do kastrolu vrátíme opečená kuřecí prsa, snížíme teplotu a zakryjeme. Vaříme 30 minut. V závěru vaření přidáme nasekanou petržel a trochu nasekané máty. Ještě zakryjeme a necháme dojít.
Můžeme si vybrat, jak připravíme marinádu, do které masíčko naložíme přes noc. Thajská kuchyně volí rybí omáčku nebo zázvor se sojovou omáčkou plus třtinový cukr, indonéská (místo zrodu!) volí mletou skořici a sojovou omáčku se třtinovým cukrem, Angličani k sojové omáčce přidávají česnek a chilli a med, Češi se v tom melou a chystají na co natrefí. Jak jsou na tom Eskymáci nebo Inuiti, toť otázka. Ale také to může být i jinak. Tak co s tím? Pak je ještě ve hře omáčka. Také iks variant. Takže je to otázka volby, pokaždé s trochu jinou chutí. Opět tu máme Experimentland. Jdeme do toho! Ale ještě se nechme trochu poučit: Saté (angl. satay) je původně indonéský pokrm z ochuceného masa ve formě špízu, který je připraven na grilu. Tajemství šťavnatého masa spočívá právě v bohaté sladko-pikantní marinádě. Víc řečí najdete v tipu pod receptem.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
1osoba
12minut plus 24 hodin na odležení
Porce
Doba přípravy
1osoba
12minut plus 24 hodin na odležení
Budou to špízy, takže si připravíme špejle, dřevěné je dobré namočit aspoň na hodinu do vody. Marináda bude ze sojové omáčky, česneku, šalotky, chilli a medu. A grilovat budeme v troubě, takže nesmuťte, že nemáte zahradu a gril s dřevěným uhlím. Varianta mít bezkouřový gril na dřevěné uhlí je lákavá, ale je to investice, kterou je dobré si promyslet. Trouba je kompromis. A protože budeme marinovat, počítejte s tím, že tohle je recept na zítřek. Trochu čekačka, ale to se vyplatí!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
1osoba
12minut plus 24 hodin na odležení
Porce
Doba přípravy
1osoba
12minut plus 24 hodin na odležení
Budou to špízy, takže si připravíme špejle, dřevěné je dobré namočit aspoň na hodinu do vody. Marináda bude ze sojové omáčky, česneku, šalotky, chilli a medu. A grilovat budeme v troubě, takže nesmuťte, že nemáte zahradu a gril s dřevěným uhlím. Varianta mít bezkouřový gril na dřevěné uhlí je lákavá, ale je to investice, kterou je dobré si promyslet. Trouba je kompromis. A protože budeme marinovat, počítejte s tím, že tohle je recept na zítřek. Trochu čekačka, ale to se vyplatí!
Kuřecí satay čili kuřecí saté | Jinak vůně Asie | Jinak také kuřecí špízy s arašídovou omáčkou | Jídlo, které ochutnáte až zítra
Připravíme si marinádu. Všechny ingredience smícháme a pak rozmixujeme.
Kuřecí maso nakrájíme na kousky asi 3 x 5 cm. Vložíme do marinády a promícháme. Necháme ještě chvilku stát a znova důkladně promícháme. Marináda se má dostat na každé místo na mase. Pokud připravujete více porcí, zvolte plochou misku – aby maso mělo prostor a bylo pořádně ponořené v marinádě.
Misku zakryjeme fólií a dáme odležet v chladu do ledničky. Skvělé je, když máte čas, nechat ležet v chladu přes noc, jinak alespoň 3 hodiny, aby se marináda s masem nejenom seznámila, ale aby masu dala své chutě. To stojí za chvíle čekání.
Maso napíchneme na špejle, které jsme nechali aspoň 3 hodiny ve vodě, aby šlo maso po grilování lépe sejmout. Dobré je, že špejle přesahují hranu grilovací pánve, marináda tak může odkapávat. Vložíme do grilu na 8 minut.
Při grilování špízy několikrát otočíme.
Špízy dáme stranou
Omáčka
Na pánvi rozehřejeme olej. Přidáme arašídové máslo, kokosové mléko, sladkou chilli omáčku, rybí omáčku a zázvor. Zahříváme a mícháme, aby vznikla omáčka. Nevaříme!
Servírujeme s rýží.
Tip:
Co o saté neboli satay víme víc? Saté pochází z ostrova Jáva, v Indonésii se stalo národním jídlem a odtud se rozšířilo i do dalších zemí jihovýchodní Asie, jako jsou Malajsie, Thajsko, Filipíny, Singapur (což je prťavý stát, kde je pokuta i za žvýkačku odhozenou na chodník), Brunei (což je prťavý stát, kde ropa teče nejspíš i z vodovodních kohoutků) a v neposlední řadě též do Nizozemska a do někdejších nizozemských kolonií. Když máte špejle a gril, jde to samo. V současnosti se jedná se o pokrm, který se stal známý po celém světě. V Indonésii a v jihovýchodní Asii se se saté setkáme u nejobyčejnějších pouličních stánků, ale i v luxusních restauracích. Používají se rozličné druhy masa, mořské plody, někdy též maso plazů, setkáme se též se saté z tofu a z vajec uvařených natvrdo. Typicky žluté zbarvení dodává saté kurkuma. K saté se často používá arašídová omáčka, případně sladká sojová omáčka a chilli omáčky. Dá se koupit i satay omáčka. Autentická arašídová omáčka Satay, která se může použít také jako omáčka na grilované maso, k rýži nebo smaženým nudlím. Její složení jekokosové mléko, cukr, šalotka, sezam, arašídy, sojový olej, sůl, koriandr, skořice, kurkuma, anýz a hřebíček. Dá se také koupit i marináda, ale to už nebude taková zábava v kuchyni...
Pokus o ryché jídlo, který by měl vyjít. A také, přiznávám, vyšel. Jinak by neměl šanci, že vám ho budu doporučovat. Kuřecí prso od řezníka vydá za dvě ze supermarketu, takže uspokojí dva lidi, aniž by měli pocit, že se nenajedli. Trochu vás zdrží marinování, ale protože je maso nakrájené na nudličky, nepotřebuje na to celou noc. Komu nějak vadí sezam, může ho vynechat. To je finální záležitost. Jen se zbavíte o další zajímavou chuť.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Kuřecí maso plus zelenina, to nemá chybu. Až se do toho pustíte, zjistíte, že se bez problémů najedí i čtyři. Neváhejte, tohle je prostě úžasné!
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
30minut
Doba vaření
20minut
Kuřecí maso plus zelenina, to nemá chybu. Až se do toho pustíte, zjistíte, že se bez problémů najedí i čtyři. Neváhejte, tohle je prostě úžasné!
Do misky dáme sojovou omáčku, přidáme cukr, škrob, prolisovaný česnek, chilli a nastrouhaný zázvor. Dobře promícháme.
Kuřecí prsní řízek nakrájíme na proužky. Dáme do marinády a necháme vychladit a odležet. Stačí 20 minut.
Do pánve dáme lžíci oleje, který rozpálíme, přidáme nakrájené papriky, brokolici rozdělenou na růžičky, cibulku nakrájenou nadrobno. Restujeme do měkka, asi 5 minut. Dáme stranou a udržujeme v teple.
Do pánve dáme lžíci oleje, který rozpálíme a na něm opečeme kuřecí maso, asi 3 minuty.
Pak přidáme restovanou zeleninu, jdeště restujeme asi 2 minuty a pak přilijeme marinádu (po částech je to lepší). Přivedeme k varu a necháme mírně vařit 5 až 7 minut. Dochutíme případně solí a pepřem.
Podáváme s rýží. Na porci rýže navrstvíme směs masa a zeleniny, posypeme sezamovým semínkem. (Pokud chcete výraznější chuť sezamu, stačí ho lehce opražit na suché pánvi.)