Chleba ve vajíčku / Jak prosté

Připravit ho umí Jamie Olivier i moje kolegyně Pavla, dokonce i Albert, teda řetězec, ne vestík, kterého při vaření honím z kuchyně pod pohrůžkami, že už nikdy nedostane žádný pamlsek. I tady se urodilo spousta variant, takže zase záleží na tom, jak si ten chleba připravíte. Rohodně je to rychlá večeře, třeba.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5 minut
Zkoumal jsem nejrůznější recepty, ale to, že při smažení ještě přilijeme na chleba rozšlehané vajíčko, to mi prozradila jen Pavla. To, že je recept pro dvě osoby, je trochu zavádějící, protože ty dva chleby jsem spořádal sám. Jasně, do vajíčka můžete přidat cokoli, česnek, majoránku, sýr, ale, když si vystačíte jenom s pepřem a solí, ještě můžete povrch poklást třeba nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou. Můžete poklást nakrájenou nakládanou okurkou nebo kolečky cibule.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
5 minut
Zkoumal jsem nejrůznější recepty, ale to, že při smažení ještě přilijeme na chleba rozšlehané vajíčko, to mi prozradila jen Pavla. To, že je recept pro dvě osoby, je trochu zavádějící, protože ty dva chleby jsem spořádal sám. Jasně, do vajíčka můžete přidat cokoli, česnek, majoránku, sýr, ale, když si vystačíte jenom s pepřem a solí, ještě můžete povrch poklást třeba nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou. Můžete poklást nakrájenou nakládanou okurkou nebo kolečky cibule.
Chleba ve vajíčku / Jak prosté
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Jako základ jsou dvě vejce a dva plátky chleba.
  2. Vejce dobře rozšleháme.
  3. Osolíme.
  4. Opepříme.
  5. Plátky chleba dobře namočíme ve vajíčku, dejme plátkům trochu času, aby nasákly.
  6. Dobře rozehřejeme olej a opékáme plátky namočené ve vajíčku.
  7. Při opékání druhé strany na plátky ještě přidáme zbývající rozšlehané vejce.
  8. Hotovo. Dobrou chuť.

Pho ostřejší jako břitva | Nebojte se, ne zase tolik

Už tu takovou polévku máme a to i delším vyprávěním o této polévce z Asie. Dneska je pho nejen v nabídce vietnamských restaurací, ale dokonce i v jejich názvu. Phở (také pho, vyslovuje se [fə:] s klesavo-stoupavým tónem) je populární vietnamské jídlo. Původ jídla je v provincii Nam Dinh, ale posléze se stalo populární v hlavním městě Hanoji a v celé severní části Vietnamu. Obvykle se podává k snídani, ale je možno ho podat i v jinou denní dobu. Dnes je možno se setkat s tímto pokrmem v mnoha restauracích v Evropě, USA a Asii, hlavně v místech s vietnamskou komunitou. Polévka phở se vaří v mnoha variantách, například klasické hovězí, kuřecí, rybí, s krevetkami, či vegetariánská verze s houbami a mungovými klíčky. Klasickou variantou polévky phở je phở bò, tedy hovězí polévka se širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a jarní cibulkou. Tady se postup ale liší. Potřebujete hovězí vývar a pak tenké plátky svíčkové přelijete tímto horkým vývarem. Maso se přelitím uvaří. K dochucení se používá limetka, chilli papričky v oleji, rybí omáčka, vietnamská pálivá chilli omáčka tương ớt, bambusové výhonky a čerstvé bylinky jako je koriandr, vietnamská bazalka, máta a mexický koriandr. Další variantou je phở gà z masa kuřecího.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Kuřecí pho má jako základ vývar, takže první várka tohoto dlouhého vaření bude právě vývar. Tentokrát poslouží kuřecí hřbety. Pak ještě potřebujeme další kuřecí maso, třeba stehenní řízky nebo, jako v tomto receptu horní kuřecí stehna. Variant polévky je dost, takže můžete improvizovat, když některá surovina chybí, zkuste ji nahradit jinou. Tentokrát jsme bez anýzu, ale celá skořice nesmí chybět. Příprava je jednoduchá, ale jak už bylo zmíněno, zdlouhavá. Napřed probubláváme hodinu a půl, pak ještě stejnou dobu potřebujeme na dokončení. Ale výsledek stojí za to čekání.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
230 minut
Kuřecí pho má jako základ vývar, takže první várka tohoto dlouhého vaření bude právě vývar. Tentokrát poslouží kuřecí hřbety. Pak ještě potřebujeme další kuřecí maso, třeba stehenní řízky nebo, jako v tomto receptu horní kuřecí stehna. Variant polévky je dost, takže můžete improvizovat, když některá surovina chybí, zkuste ji nahradit jinou. Tentokrát jsme bez anýzu, ale celá skořice nesmí chybět. Příprava je jednoduchá, ale jak už bylo zmíněno, zdlouhavá. Napřed probubláváme hodinu a půl, pak ještě stejnou dobu potřebujeme na dokončení. Ale výsledek stojí za to čekání.
Pho ostřejší jako břitva | Nebojte se, ne zase tolik
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si vývar. Proprané hřbety dáme do vody, přidáme pokrájenou mrkev a cibuli i se slupkou. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a zakryjeme. Necháme mírně probublávat alespoň hodinu a půl. Pak scedíme, hřbety a zeleninu vyhodíme.
  2. Zázvor nakrájíme na plátky, chilli papričku nadrobno, jarní cibulky překrájíme tak asi na 5 cm dlouhé kousky.
  3. Do vývaru přidáme opraná kuřecí horní stehna. Přidáme zázvor, nakrájenou chilli papričku, nakrájenou pálivou zelenou papriku, jarní cibulku a celou skořici.
  4. Přidáme sojovou omáčku a přivedeme k varu. Teplotu snížíme, aby voda probulávala mírným varem, zakryjeme a necháme táhnout (mírně vařit) asi hodinu. Občas promícháme. Pak horní stehna vyjmeme z polévky. Vyjmeme i tu skořici.
  5. Mezitím si připravíme skleněné nudle. Stačí je tak 2 až 3 minuty povařit, pak propláchneme studenou vodou.
  6. Maso ze stehen po mírném vychladnutí obereme a roztrháme, kůži odstraníme.
  7. Přidáme 2 lžíce rybí omáčky.
  8. Přidáme hrášek a mrkev z konzervy, kterou napřed slijeme. Promícháme.
  9. Přidáme připravené maso a promícháme. Pak chvilku ještě povaříme na střední teplotě.
  10. Přidáme rýžové nudle a chvíli prohřejeme.
  11. Polévku servírujeme, přidáme na chuť i ozdobu nadrobnou nakrájenou nať jarní cibulky.
  12. Dobrou chuť.

Pikantní okurkový salát | Tak trochu asijská vlna

Okurkové saláty, těch není nikdy dost. A pořád mohou být jiné než ta dobrá klasika. A také jsou dobré.





Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Doba přípravy
10 minut

Doba přípravy
10 minut

Je to ostřejší záležitost, můžete ubrat, třeba vynechat chilli papričku, i tak to bude zajímavé na chuť.


Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!




Tiskni

Doba přípravy
10 minut

Doba přípravy
10 minut

Je to ostřejší záležitost, můžete ubrat, třeba vynechat chilli papričku, i tak to bude zajímavé na chuť.

Pikantní okurkový salát | Tak trochu asijská vlna

Potřebujete:

Jednotky:

Jak na to:
  1. Okurku nakrájíme i se slupkou na tenké plátky.

  2. Červenou cibuli překrojíme na polovinu a napříč nakrájíme jemné měsíčky.

  3. Česnek nasekáme nadrobno.

  4. Česnek smícháme s medem.

  5. Přidáme sezamový olej.

  6. Přilijeme rýžový ocet. Všedobře promícháme.

  7. Promícháme okurku s cibulí, můžete ještě přidat najemno nakrájenou chilli papričku.

  8. Salát zalijeme zálivkou a ochutíme ještě mletými chilli vločkami. Dáme vychladit.

  9. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k zapékaným pokrmům.




Gulášek na pánvi

Tak jsem přemítal, co bych tak si mohl uvařit k obědu. Láká mě brát ze seznamu zakázaných potravin. To jsou ty, které prostě nemám vařit. A tak je vařím, jsem tvrdohlavý. Tak jsem zase sáhnul po sekaných rajčatech s bylinkami. Přidal chilli papričku a to všechno bude doprovázet na prožky nakrájený hovězí roštěnec.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut
Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
150 minut
Měla to být rychlá pánev, ale nějak se mi to smyklo ke guláši. Když jsem vstupoval do kuchyně, už bylo rozhodnuto. Bude to gulášek na pánvi. Jo, ten se dá pro dva připravit opravdu na pánvi. Od guláše v kastrolu se neliší. Takže, když si chcete tenhle gulášek připravit pro celou rodinu, víte, co máte za nádobí. Pokud máte obří pánve, nic nebrání je použít.
Gulášek na pánvi
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Připravíme si.
    Připravíme
  2. Maso nakrájíme na proužky.
    Nakrájíme
  3. Na sádle po částech masové proužky opečeme dohněda. Je lepší je rozdělit, aby se rychleji opekli. Takže jedna várka trvá tak 5 minut.
    Opečeme
  4. A další várka. Masové proužky pak dáme stranou.
    Ještě opečeme
  5. Na stejném sádle pak orestujeme zvolna na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
    Orestujeme cibuli
  6. Přidáme na plátky nakrájené žampiony.
    Přidáme žampiony
  7. Přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku. Opět promícháme.
    Přidáme papriku
  8. Přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku. Promícháme a chvilku povaříme.
    Přidáme chilli
  9. Přidáme mletou gulášovou papriku a svižně promícháme. Tak půl minuty pro papriku stačí.
  10. Přilijeme trochu vývaru.
    Přilijeme vývar
  11. Přidáme sekaná rajčata s bylinkami, celou plechovku.
    Přidáme rajčata
  12. Ještě zalijeme vývarem a promícháme.
  13. Přidáme masové proužky. Promícháme.
    Přidáme maso
  14. Zakryjeme a na mírném ohni zvolna dusíme.
    Zakryjeme
  15. Osolíme a opepříme. Promícháme. Zakryjeme a pak zvolna dusíme tak 2 hodiny.
    Osolíme
  16. Podáváme s dalamánkem a zakysanou smetanou.
    Podáváme