Krevety s bramborovou kaší | Pikantní vyvažuje kaše

Tahle kombinace je spíše z nutnosti, když člověku selžou zuby a nemůže moc kousat. Co mu nabídnete? Třeba právě tuto kombinaci. Jenom zvažte, jak moc chcete mít krevety pikantní. Pamatujte, že je to dosta ostrá věc, takže opatrně.

Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Ono to vypadá docela šíleně, ale fakt je to dobré jídlo. Jen příloha je nezvyklá. Ale proč ne? Krevety se dají připravovat v nejrůznějších kombinacích. To, co zpomaluje přípravu, je vaření brambor na kaši. Ale pořád je to svižná záležitost.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
35 minut
Ono to vypadá docela šíleně, ale fakt je to dobré jídlo. Jen příloha je nezvyklá. Ale proč ne? Krevety se dají připravovat v nejrůznějších kombinacích. To, co zpomaluje přípravu, je vaření brambor na kaši. Ale pořád je to svižná záležitost.
Krevety s bramborovou kaší | Pikantní vyvažuje kaše
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Uvaříme brambory v osolené vodě na kaši.
  2. Připravíme si česnek i chilli papričky (fakt se mírněte, pokud neradi ostré, stačí jediná).
  3. Mezitím si uvaříme mléko. Brambory rozmačkáme, přidáme 1 lžíci másla a pak mléko, prošleháme.
    Brambory rozmačkáme
  4. Kaše
  5. Na rozehřátém oleji orestujeme česnek s chilli a přidáme předvařené krevety.
    Chilli a česnek orestujeme
  6. Vmícháme krevety
  7. Vaříme tak asi 5 minut.
  8. Do kaše ještě přimícháme nasekanou pažitku.
  9. Podáváme. Kaši ještě doplníme lžící másla.
    PODÁVÁME

Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2

Nalaďme se na dovolenkovou vlnu. Jasná je stopa, odkud nápad přichází. V taverně Waves v Agios Stefanos na Korfu si můžete objednat Seafoodspaghetti, tuším, že za osm euro. Ale nepřepočítávejte kurz, není to důležité. Byť to, co následuje má jen ve dvěstěgramové hmotnosti krevet má cenu 199 korun. Je důležité, co připravíte a především ­– jak to chutná. Jen krevety byly v Řecku větší, navíc ještě mušle. Ale držme se při zemi.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Na krevety se špagetami najdete také spoustu receptů. Dost se podobají. A protože jsem narazil na návod, jak vařit špagety jinak, zkusil jsem si při kombinacích několika receptů vlastní verzi a nápad s vařením špaget použil. Opláchnuté krevetové ocasy uvaříme, stačí asi tři minuty, protože jsou předvařené, v osolené vodě s trochou olivového oleje a celým stroužkem česneku (či dvěma). A v té samé vodě pak uvaříme špagety. Pokud se vám to nezdá, stejně to zkuste. Funguje to.
Peprné krevety objímané špagetami | Řecké ozvěny 2
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Dáme vařit vodu na špagety. Osolíme, zakápneme olivovým olejem a přidáme stroužek česneku. Do vařící vody přidáme krevety a povaříme asi 3 minuty, krásně zrůžoví.
    Krevety uvaříme
  2. Krevety pak vylovíme a dáme stranou. Do stejné vody dáme špagety a vaříme podle návodu, maximálně 15 minut.
    Krevety vylovíme
  3. Špagety dáme vařit
  4. Krevety osolíme a opepříme, přidáme citronovou kůru a lžičku oregana. Dobře promícháme.
    Ochutíme krevety
  5. Do pánve dáme olivový olej a po rozpálení přidáme máslo a nadrobno nakrájenou bílou cibuli, kterou necháme zesklovatět.
    Cibuli osmahneme
  6. Pak přidáme nadrobno nakrájené chilli papričky a prolisovaný česnek. Orestujeme, ne déle než 2 minuty.
    Ještě přidáme papričky
  7. Zalijeme bílým vínem a necháme chvilku vařit, pak přidáme krevety a promícháme. Provaříme tak 3 minuty.
    Povaříme ve víně
  8. Přidáme uvařené špagety, nasekanou petrželku a lžičku oregana. Ještě osolíme a opepříme. Promícháme a prohřejeme. Na závěr přidáme trochu nasekané petrželky a podáváme.
    Podáváme smíchané

Kuřecí coco | Co by Tso mohl mít na stole

Jestli jste byli někdy v Americe, a jestli jste navštívili čínskou restauraci, možná jste narazili na jídelním lístku na kuře generála Tso. Ale má několik jiných jmen, tak nevím.  Recept putoval z provincie Hunan, kde příroda vypadá jako ve filmu Avatar, také si jeho tvůrci vzali místní národní parky s trčícími skálami, obrostlými stromy a mizícími v mlze, za inspiraci. Magický je i zrod pokrmu, který čínský generál nikdy nejedl. Žil totiž v 19. století a jídlo mělo vzniknout až ve 20. století, v kuchyni šéfkuchaře Penga, oblíbené vládními špičkami. A když Mao dopochodoval až do Pekingu, Peng Chang-Kuei našel azyl pro sebe i svoji „reakční kuchyni“ na Tchaiwanu, kde pokračoval v kariéře oficiálního kuchaře až do roku 1973, než se přestěhoval do New Yorku, kde si otevřel restauraci. Peng svůj recept pojmenoval po slavném hunanském rodákovi Tso, což je logické, vždyť dalším rodákem byl právě Mao. Americký start recept prý nebyl moc slavný, hostům se zdálo kuře až příliš sladké. No, jestli jste někdy jedli americké moučníky, musel by vám cukr lézt i z uší, tak nevím. Ale recept doznal několik změn, aby klientele restaurací vyhovoval. Tak Tso začal slavné tažení na kulinářském poli, má dokonce několik jmen i obměn a variant, americká námořní akademie ho podává pod jménem Kuře admirála Tso, byť Tso ze střední Číny sotvakdy velel na moři.

No, pojďme se pustit do vaření. Pokud mě chcete kamenovat za svérázné pojmenování, počkejte až ochutnáte.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 15 minut
Doba vaření
20 minut
Základem receptu je sójová omáčka, rýžové víno, rýžový ocet, cukr, kukuřičný škrob, sušené červené chilli papričky (celé), česnek. Tento recept je mírně zjednodušenou variací – a svoji úlohu zde dostala omáčka hoisin, velmi hustá a mající mírně nasládlou chuť.
Kuřecí coco | Co by Tso mohl mít na stole
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Troubu si předehřejeme na 220 °C. Mezitím nakrájíme kuřecí řízky na menší kousky.
  2. Kuřecí maso obalíme v mouce.
    Moukou obalíme
  3. Pak kousky obalíme v rozšlehaných vejcích.
    Obalíme ve vejcích
  4. Potom maso ještě obalíme v rozdrcených kukuřičných lupíncích.
    V kukuřičných vločkách obalíme
  5. Maso, obalené v trojobale, poklademe na mřížku, pokapeme olejem (nebo lze použít sprej) a dáme péct ve střední části trouby. Pečeme asi 13 až 15 minut. Dáme si také vařit rýži. Pokud jako přílohu chystáte brokolici, ještě můžete chvilku počkat, blanšíruje se tak 3 minuty (vaříme v osolené vodě, pak zchladíme ve studené vodě).
    Poklademe na mřížku
  6. Mezitím smícháme kuřecí vývar, sójovou omáčku, cukr, omáčku hoisin, ocet a kukuřičný škrob. Dobře rozmícháme, aby se cukr i škrob rozpustil. Pokud jste zvolili sušené chilli papričky, je čas je použít do omáčky. Povaříme 2 až 3 minuty.
    Omáčku připravíme
  7. Omáčkou přelijeme kuřecí kousky tak, aby je obalila.
    Obalíme kouskyy v omáčce
  8. Podáváme na rýži rozprostřené na talíři. Kuřecí kousky ještě mírně přelijeme omáčkou, přidáme chilli papričky, posypeme sezamem a nasekanou natí jarní cibulky.
    Podáváme s rýží a sezamem

Špagety s krevetami a rajčátky

Uf, Jamie Oliver mi nabídnul recept s rukolou, no, to teda ne, slyším doma. Tak co s tím? Jak je patrné z názvu, přišla ke slovu rajčata. Použil jsem soudková, ale vezměte ta, jaká máte po ruce nebo v oblibě. Že máte kupovaná, že máte z vlastní zahrádky?  To je docela fuk, jen by měla vonět jako rajčata. Vše si připravte, protože jakmile začnete vařit špagety, máte už jenom tak sedm až devět minut (al dente je al dente!) a to sice stačí k obstarávání pánve, ale stejně je to frčák, protože hlídáte, mícháte… Ovšem žádný strach, i tohle se dá stihnout bez ztráty kytičky. A až dáte porce na talíř, nebudete si muset utírat pot z čela a nebudete dýchat jako kdybyste běželi stovku na čas. Já, tedy upřímně, si dám špagety s krevetami ještě jednou, než abych si dal tu stovku.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Rajčata má ve svém receptu i Jamie, ale buď sušená, nebo pastu ze sušených rajčat. Ale půjdeme přece jen trochu jinou cestou – vlastní nejspíše, že?! Půjdeme do čerstvých rajčat. Špagety by neměly být nuda a tohle rozhodně nebude. A také mírné dobrodružství, krevety nepřipravuji každý den.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
12 minut
Rajčata má ve svém receptu i Jamie, ale buď sušená, nebo pastu ze sušených rajčat. Ale půjdeme přece jen trochu jinou cestou – vlastní nejspíše, že?! Půjdeme do čerstvých rajčat. Špagety by neměly být nuda a tohle rozhodně nebude. A také mírné dobrodružství, krevety nepřipravuji každý den.
Špagety s krevetami a rajčátky
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Uvaříme špagety v osolené vodě, měly by být al dente. Takže asi 7 až 9 minut, podle návodu na obalu.
  2. Mezitím si na střední teplotě rozehřejeme olej, pak přidáme česnek a nasekané chilli, která jsme zbavili semínek. Vaříme za stálého míchání 30 sekund. ne déle, aby česnek nezhořknul.
    Osmahneme česnek a chilli
  3. Přidáme krevety a vaříme asi tak 3 až 4 minut. Pořád na středním ohni, prostě žádná divočina a bublání. Necháme krevety, aby dostaly barvu a dokroutily se – nakonec vytvoří kolečka jako prstýnky.
    Krevety
  4. Přihodíme nadrobno nakrájená rajčata, mícháme a vaříme 2 až 3 minuty, aby rajčata změkla. Můžete použít i koktejlová rajčátka, nebo větší, která podle druhu zbavíme semínek. Ona se stejně při krájení dost často eliminují, tak je nevracejte k dužině.
    Přidáme nasekaná rajčata
  5. Přilijeme víno a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut, aby se omáčka redukovala asi tak na půlku, občas promícháme.
    Přilijeme víno a povaříme
  6. Ke krevetám v omáčce přidáme scezené špagety a nasekanou petrželku, jemně promícháme a decentně osolíme a opepříme.
    /řidáme špagety s petrželí
  7. Rozdělíme na talíře a posypeme nasekanou petrželkou.