Krevety s rajčaty a špagetami | Tak a zase jinak | Snadná večeře | Pikantní záležitost

Tak tu máme krevety. Zase? Zase! Už po deváté. Zatím. Tak třeba tadytady a také tadytady a ještě tady. Ale teď se pouštím na tenký led. Povolávám rajčata a ne lecjaká. Krájená s bazalkou. Narazíte na ně všude a jeden čas jsem s nima narazil. Tak už dost, říkám si.

Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Tohle je pikantní záležitost, takže jsem sáhl po chilli a pálivých paprikách. A máme tady ouzo, které dá jídlu anýzový nádech. Nebojte, alkohol se během vaření odpaří.
Hlasů: 2
Hodnocení: 3
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
20 minut
Tohle je pikantní záležitost, takže jsem sáhl po chilli a pálivých paprikách. A máme tady ouzo, které dá jídlu anýzový nádech. Nebojte, alkohol se během vaření odpaří.
Krevety s rajčaty a špagetami | Tak a zase jinak | Snadná večeře | Pikantní záležitost
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Krevety necháme rozmrazit. Dáme vařit špagety, budeme totiž později potřebovat vývar ze špaget.
    Připravíme si
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na střední teplotě, pěkně zvolna necháme zesklovatět a pak přidáme nasekaný česnek, restujeme ještě 30 vteřin, aby česnek ovoněl.
    Osmahneme cibuli
  3. Přidáme vločky chilli.
    Osmahneme česnek a chilli
  4. Přidáme nakrájené pálivé papriky.
    Přidáme papriky
  5. Přidáme krájená rajčata i s omáčkou.
    Přidáme rajčata
  6. Zalijeme ouzo.
    Přidáme ouzo
  7. Promícháme a zakryjeme. Podusíme na mírném ohni tak 10 minut.
    Zakryjeme
  8. Přidáme podle potřeby vývar ze špaget a promícháme. Zvýšíme teplotu a necháme chvíli probublávat.
    Přidáme vývar ze špaget
  9. Přidáme krevety. Pánev pak zakryjeme a vaříme asi 4 až 5 minut.
    Přidáme krevety
  10. Přidáme špagety.
    Přidáme špagety
  11. Podáváme.
    Podáváme
Tip:

CO JE OUZO? (Aneb Přišli s tím mniši z Athosu)

Základem pro výrobu Ouza je silná pálenka vyráběná z různých zemědělských plodin. Nejčastěji její destilace probíhá v tradičních měděných destilačních zařízeních. Když je pálenka hotova přichází na řadu ochucení. Základem jsou samozřejmě semena bedrníku anýzu, který dodává Ouzu jeho typickou chuť i vůni. Další ingredience jednotliví výrobci pečlivě střeží. Nejčastěji se však jedná o koriandr, hřebíček, skořici a badyán. Někdy je do Ouza přidáván navíc cukr. Dalším krokem při výrobě je ředění. Výrobci kvalitnějších nápojů ředí Ouzo vodou, ostatní ne příliš kvalitním lihem. Výsledný nápoj má pak běžně mezi 40 a 50 % alkoholu, minimálně pak 37,5 %. Své kořeny má Ouzo v destilátu tsipouro, trochu podobnému brandy. S destilátem tsipouro přišli mniši obývající klášter na hoře Athos. Když pak vyzkoušeli tento destilát ochutit anýzem, dali vzniknout nápoji úplně novému, Ouzu. Pravdou však je, že svůj název získalo Ouzo až později. Existují dokonce dvě hypotézy, jak ke svému názvu přišlo. Jedna tvrdí, že vznikl zkomolením italského uso Massalia, v překladu pro použití v Marseille. Tento nápis, který se vyskytoval na bednách určených na export se stal synonymem kvality. Když pak odpadla zmínka o Marseille a uso bylo zkomoleno na Ouzo, název byl prý na světě. Druhá, pravděpodobnější hypotéza pak tvrdí, že název vznikl z tureckého üzüm, které označuje hrozen. Moderní historie Ouza se začíná psát na začátku 19. století nedlouho po vyhlášení řecké nezávislosti. Od té doby je výroba Ouza v Řecku spojena hlavně s ostrovem Lesbos. Od roku 2006 je navíc tento tradiční nápoj chráněn EU. Takže jedině Ouzo vyrobené v Řecku nebo na Kypru může nést toto označení.
Co je to Ouzo efekt?
Při podávání Ouza můžeme být svědky tzv. ouzo efektu. Oč vlastně jde? Nápoj Ouzo je sám o sobě čirý, přidáme-li do něj však vodu, jako kouzlem se bíle zakalí. Vysvětlení je samozřejmě známo. Ouzo totiž obsahuje anetol, esenciální olej, který se do něj dostane při výrobě z anýzu. Tento olej je rozpustný v alkoholu, nikoliv však ve vodě.
Ouzo se v Řecku nejčastěji pije v tzv. ouzeries, což jsou jakési kavárny, kde se podává a pije hlavně Ouzo. Řekové ho zde pijí nejčastěji ředěné vodou nebo s ledem. K tomu přikusují vše od salátů až po nasolené sardinky, chobotnice či škeble. Všude jinde se likér Ouzo podává jako aperitiv, tedy před jídlem. V tomto případě se neředí vodou ani ledem, ale je podáván velmi studený.

Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí

Tohle je vcelku rychlá záležitost, vlastně smícháme jenom dvě plechovky a kolem uděláme menší taneček ostatních surovin. A kdo nemá rád rajskou, ani mu nedojde, že jednou z hlavních hráčů jsou právě rajčata.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Tuhle polévku jsem musel dělat dvakrát. Poprvé jsem trochu dost přehnal chilli, takže pálila jako čert. Ta druhá už byla o poznání méně rozchillující.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Tuhle polévku jsem musel dělat dvakrát. Poprvé jsem trochu dost přehnal chilli, takže pálila jako čert. Ta druhá už byla o poznání méně rozchillující.
Fazolová polévka s rajčaty | 30 minut stačí
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Rozehřejeme olej s máslem a osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu.
    Osmahneme slaninu
  2. Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji, aby zesklovatěla.
    Osmahneme cibuli
  3. Česnek rozmáčkneme plochou stranou nože a nahrubo nasekáme, pak přidáme k cibuli a česnek krátce osmahneme, jen tak, aby jídlo provoněl a aby nezhořkl.
    Osmahneme cibuli
  4. Přidáme lžičku sušeného oregana.
    Přidáme oregano
  5. Přidáme lžičku (nebo 2) mleté papriky. Promícháme.
    Přidáme papriku
  6. Ke směsi přimícháme krájená rajčata i se šťávou.
    Přidáme rajčata
  7. Přidáme propláchnuté fazole. Promícháme.
    Přidáme fazole
  8. Přilijeme kuřecí vývar a promícháme. Chvíli necháme vařit.
    Přilijeme vývar
  9. Přidáme dva bobkové listy.
    Přidáme bobkové listy
  10. Opepříme, osolíme a přidáme chilli vločky (pozor na množství!). Vaříme 20 minut na středním plameni. Pokud je polévka přílš hustá, můžete přidat trochu horké vody. Vyjmeme bobkové listy.
    Opepříme
  11. Přidáme těstoviny, promícháme a vaříme 10 minut.
    Přidáme těstoviny
  12. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.
    Podáváme
Tip:

K receptu patří i video, takže moment strpení.

Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak

Můžete tomu říkat kyselica nebo i jinak, je to recept podobnými polévkami inspirovaný, ale přece je jiný. Kyselica bývá světlá, protože je ze zeleného zelí, ale i u nás se objeví červená, která se logicky připravuje ze zelí červeného. Bývají v ní houby i brambory, nic takového tentokrát nečekejte.

Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Je to docela ostřejší záležitost, to dělá chilli. Můžete to vynechat, ale připravíte se o chuťový zážitek. A připravte se na to, že zelí obarví i klobásu. Pokud si necháte polévku na druhý den, budete to mít potvrzené.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Doba vaření
50 minut
Je to docela ostřejší záležitost, to dělá chilli. Můžete to vynechat, ale připravíte se o chuťový zážitek. A připravte se na to, že zelí obarví i klobásu. Pokud si necháte polévku na druhý den, budete to mít potvrzené.
Červená kyselá polévka | Trochu jiná, jak jinak
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno na oleji. Tak 3 minuty, cibule by měla zesklovatět.
    Osmahneme cibuli na oleji
  2. Přidáme nakrájenou klobásu. Orestujeme asi 3 minuty.
    Osmahneme nakrájenou klobásu
  3. Přidáme zelí.
    Přidáme zelí
  4. Přidáme nové koření a bobkové listy. Osolíme a opepříme. Promícháme a povaříme. Stačí 10 minut.
    Přidáme koření
  5. K zelí přilijeme teplý vývar.
    Přilijeme vývar
  6. Přidáme chilli vločky. Vše necháme vařit tak asi 20 minut. V případě potřeby přidáme trochu vody.
    Přidáme chilli vločky
  7. Vmícháme zakysanou smetanu.
    Přidáme zakysanou smetanu
  8. Mouku rozmícháme ve vodě a pak vmícháme do polévky.
    Přidáme mouku rozmíchanou ve vodě
  9. Promícháme a necháme vařit nezakryté asi 15 minut.
    Promícháme
  10. Podáváme.
    Podáváme

Okurkový salát s chilli | Žádný utrejch, ale sladko-kyselá chuť

Tak tu máme zase salát, okurkový. A že si ty předchozí mohly říkat až docela dost kyselé, tak teď jdeme do sladka.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
No, nebude to žádný cumel, jenom s octem jsem střídmý. A protože si hraju, přidal jsem trochu chilli vloček.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
No, nebude to žádný cumel, jenom s octem jsem střídmý. A protože si hraju, přidal jsem trochu chilli vloček.
Okurkový salát s chilli | Žádný utrejch
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Okurku oloupeme na zebru a nakrájíme na plátky.
    Okurku nakrájíme
  2. Nakrájenou okurku posypeme solí, promícháme a necháme 30 minut stát. Pak okurky mírným tlakem zbavíme tekutiny. Tu vylijeme.
    Osolíme a necháme stát
  3. V misce smícháme cukr, vodu, ocet, cibuli nakrájenou zprvu podélně na čtvrtiny a pak napříč na plátky. Dobře promícháme, aby se cukr dobře rozpustil. Dochutíme pepřem a chilli.
    Nakrájíme cibuli
  4. Vše smícháme
  5. Okurky zalijeme nálevem, promícháme a necháme v chladu alespoň 1 hodinu.
    Zalijeme a necháme 1 hodinu v chladu
Tip:

Pokud váháte nad mírou "šálek", tak to není žádný hrnek nebo šálek na kávu, mám takovou plastovou uniformovanou odměrku s ryskami, kde šálek = 250 ml, 1/2 šálku pak 125 ml atd. Podoba odměrky bývá různá, míry ale sedí.

Odměrka na "šálek"
Odměrka na "šálek" – "cup".

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Uložit

Uložit

Uložit