Nová trouba, kterou jsem si musel objednat v Německu, protože taková, kterou potřebuji se u nás neprodává. Teď už to není problém, objednáte po síti, zaplatíte po síti a ocitnete se v síti doručovací služby. Pochlubil jsem se kolegyním, že budu mít novou troubu a protože Pavla přinesla ten den buchty, kasal jsem se, že přinesu také buchty. V životě jsem je nedělal! Troubu ti troubové z UPS nebyli schopni doručit, jak měli (tři dny jela z Německa a pět dní trčela v Praze a bloudila), ale se zpožděním nakonec stojí v kuchyni. A čeká. Nalistoval jsem si tedy pomoc. Na síti. Apetit mi nabídl Nejlepší kynuté buchty, docela obšírná rozprava. A pak mi oko zavadilo o Kluky v akci, kteří vaří v České televizi. Jejich České buchty mě přitáhly, hned v první větě je zmínka, že buchty dělali poprvé. Tak jsme na tom stejně. Jen v tom receptu kluků je docela zmatek a přitom, tvrdí, že když máte dobrý recept, podaří se.
Potřebujete: |
- 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 100 g krupicového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 250 ml mléka
- 60 g másla
- špetku soli
- 250 g tvarohu
- 1 lžíci rozinek namočených ve 2 lžících rumu
- krystalový cukr
- 20 g vanilkového cukru
- 1 žloutek
- citronová kůra a šťáva
- 2 lžíce rumu
- V mouce uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, stačí tak 10 minut.
- K vyběhlému kvásku přidáme zbytek vlažného mléka.
- Přidáme rozpuštěné máslo.
- Přidáme vejce a žloutek, zbytek cukru a vanilkový cukr.
- Osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
- Poprášíme moukou.
- Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Alespoň hodinu. Během kynutí tak dvakrát promísíme.
- Z těsta vytvoříme válec na pomoučněném vále.
- Nakrájíme příčně na dílky.
- Z každého dílku vytvoříme placičku. Doprostřed vložíme náplň a těsto pak spojíme, aby náplň byla uvnitř.
- Dáme na plech těsně vedle sebe. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily. Potřeme máslem i vršek naskládaných buchet a dáme do trouby předehřáté na 180 °C.
- V polovině pečení ještě potřeme máslem. Pečeme dozlatova.
- Opatrně rozebítáme z plechu. Posypeme cukrem moučkou.
- A můžeme podávat.
- Tvaroh smícháme s rozinkami. Přidáme žloutek.
- Přidáme oba cukry podle chuti.
- Přidáme citronovou šťávu a kůru. A stejně maličko zastříkneme rumem.
- Povidla dochutíme rumem.
- Smícháme se skořicí.
- Máme připravené obě náplně.