Kuřecí linguine s cizrnou a rajčaty | Zahraje si i červené víno

Tak tohle je taková improvizace. No, řekněme, že už na něčem stavím, takže budeme v klidu, tohle se povede. A zase přichází ke slovu dobrá cizrna. Můžete se crcat s jejím máčením a vaření, ale můžete si také usnadnit práci a koupit konzervu. Stejně tak jako krájená rajčata.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Snadná večeře, když si nechcete příliš lámat hlavu, trávit odpoledne v kuchyni a dobře si pochutnat.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Snadná večeře, když si nechcete příliš lámat hlavu, trávit odpoledne v kuchyni a dobře si pochutnat.
Kuřecí linguine s cizrnou a rajčaty | Zahraje si i červené víno
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a osmahneme na oleji, asi tak 5 až 6 minut, dokud kousky masa nezačnou zlátnout. Osolíme a opepříme.
    Kuřecí maso nakrájíme a osmahneme
  2. Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a orestujeme. Dáme vařit těstoviny v osolené vodě. Budeme potřebovat totiž vývar z těstovin.
    Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a orestujeme
  3. Přidáme lístky rozmarýnu i celou větvičku
    Přidáme lístky rozmarýnu i celou větvičku
  4. Zalijeme červeným vínem a povaříme, aby se víno redukovalo.
    Zalijeme červeným vínem
  5. Redukujeme víno mírným varem.
    Povaříme
  6. Přidáme cizrnu a rajčata.
    Přidáme cizrnu a rajčata
  7. Zalijeme trochou vody z těstovin a promícháme.
    Zalijeme trochou vody z těstovin
  8. Přidáme bobkové listy a chvíli povaříme.
    Přidáme bobkové listy
  9. Přidáme těstoviny al dente a dobře jemně promícháme.
    Přidáme těstoviny aal dente
  10. Podáváme posypané parmezánem.
    Podáváme posypané parmezánem
Tip:

K tomuto receptu patří také video:

Pikantní kuře s cizrnou na pánvi | Rychlá večeře

Tak tu máme další jednoduchou záležitost, možná podobnou receptu vše v jedné pánvi, ale přece jen jiné. Rychlost je předností, ale podstatná je chuť. I tak se dá připravit svižně dobrá večeře.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Cizrna se v mé kuchyni zabydlela, a přestože pro rychlost sahám po té v plechovce, není to rozdíl mezi cizrnou dlouho namáčenou a vařenou, snad jen časový. Takovému jídlu už jsem dal přezdívku šup šup. Tak dobrou chuť.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
15 minut
Cizrna se v mé kuchyni zabydlela, a přestože pro rychlost sahám po té v plechovce, není to rozdíl mezi cizrnou dlouho namáčenou a vařenou, snad jen časový. Takovému jídlu už jsem dal přezdívku šup šup. Tak dobrou chuť.
Pikantní kuře s cizrnou na pánvi | Rychlá večeře
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Smícháme 3 lžíce oleje s česnekovou pastou a kořením (vyjma pepře). Dáme stranou.
    Smícháme olej s kořením
  2. Papriku zbavíme semínek a středu, podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme. Cibuli podélně překrojíme a napříč nakrájíme na jemné měsíčky.
    Nakrájíme papriku a cibuli
  3. Kuřecí řízky nakrájíme na proužky a osmahneme do hněda na oleji, asi tak 5 minut. Když začne maso chytat zlatavou barvu, pokročíme k bodu 4.
    Maso osmahneme
  4. Přidáme cibuli s paprikou a propláchnutou cizrnu.
    Přidáme cibuli s paprikou a cizrnu
  5. Promícháme a na mírnějším ohni vaříme asi 3 až 5 minut, aby zelenina změkla.
    Promícháme
  6. Přidáme kořeněný olej a promícháme.
    Přidáme kořeněný olej
  7. Povaříme asi 2 minuty.
    Povaříme asi 2 minuty
  8. Osolíme a opepříme.
    Osolíme a opepříme
  9. Necháme dojít na vypnutém vařiči asi 3 minuty.
    Necháme dojít
  10. Podáváme s dalamánkem a pokrájenými rajčaty.
    Podáváme s dalamánkem a rajčaty

Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami

Tak tohle jídlo bude takové trošku jako na hlavu. Ale nekruťte hlavou, zkusíme to. Karbanátky s bramborovou kaší, to tak asi bude klasika, dumal jsem už nad bramborami v kastrolu. A také jsem si nebyl moc jistý, zda to k sobě sedne podle představy. Tak jsem si to nakonec rozmyslel už za běhu a místo kaše budou šťouchané brambory. A k tomu mix sekaných rajčat s cizrnou. Oboje mám pořád po ruce, kdyby udeřil nápad nebo byla nutná rychlá improvizace.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky jsem už připravoval několikrát, vždycky s jemně nakrájenou cibulí, tentokrát ji vynecháme, potřebujeme hlaďoučké masové těsto. Takže spojíme dohromady jen mleté maso (směs vepřového a hovězího), vejce, sůl a pepř. Maso propracujeme mokrou rukou. Pokud chcete, můžete se potrápit s měchačkou.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Karbanátky jsem už připravoval několikrát, vždycky s jemně nakrájenou cibulí, tentokrát ji vynecháme, potřebujeme hlaďoučké masové těsto. Takže spojíme dohromady jen mleté maso (směs vepřového a hovězího), vejce, sůl a pepř. Maso propracujeme mokrou rukou. Pokud chcete, můžete se potrápit s měchačkou.
Karbanátky v červené omáčce s cizrnou | Se šťouchanými bramborami
Potřebujete:
Karbanátky
Omáčka
Příloha
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme rajčata, cizrnu a chvilku povaříme. Přidáme vývar. Povaříme tak 5 minut na středním ohni. Přidáme lžičku bazalky, zakryjeme a dusíme ještě 5 minut.
    Připravíme si omáčku
  2. Dáme si vařit nadrobnější kostky nakrájené brambory v osolené vodě.
  3. Mezitím smícháme mleté maso s vejcem, pepřem a solí.
    Připravíme si směs na karbanátky
  4. Vytvoříme placičky pomocí velké lžíce, které pak ještě tvarujeme v mokré ruce a které pak opečeme na oleji na středně vysokém plameni, tak 4 až 5 minut z každé strany.
    Pečeme karbanátky
  5. Zbavíme se oleje v pánvi, vytřeme ji lehce třeba papírovou kuchyňskou utěrkou. Zakápneme olivovým olejem, rozehřejeme a dáme karbanátky zpět na pánev. Na každý karbanátek dáme dobrou špetku strouhaného sýra, přelijeme každý lžící omáčky a zakryjeme. Necháme asi 3 minuty, aby se sýr roztekl. Pak přidáme zbylou omáčku mezi karbanátky, zakryjeme a na mírném ohni 3 minuty ještě prohřejeme.
    Přidáme strouhaný sýr
  6. To je tak čas na přípravu přílohy – šťouchaných brambor. Brambory slijeme, rozbijeme mačkadlem a polokaši, vmícháme máslo a nasekanou petrželku. Případně ještě mírně dosolíme.
  7. Karbanátky podáváme se šťouchanými bramborami.
    Podáváme se šťouchanými bramborami

Červené brambory s chorizem ve stylu patatas bravas | Španělsko doma

Patatas bravas (v překladu zhruba divoké brambory) jsou bramborové kostky v pikantní rajčatové omáčce, ale budeme zase experimentovat, takže to není přesné patatas bravas. Prošel jsem si svět, kouknul na pár videí a teď hurá do kuchyně.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Postupů na patatas bravas je docela dost, často se brambory smaží, liší se i suroviny, takže zkusíme takovou jednodušší variantu s časem do 30 minut. Tudíž opravdu jenom inspirace. Chtělo by to celou klobásku choriza, ale nějak mám k dispozici jenom nakrájené. No, budeme pracovat s tím, co máme.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 5 minut
Doba vaření
25 minut
Postupů na patatas bravas je docela dost, často se brambory smaží, liší se i suroviny, takže zkusíme takovou jednodušší variantu s časem do 30 minut. Tudíž opravdu jenom inspirace. Chtělo by to celou klobásku choriza, ale nějak mám k dispozici jenom nakrájené. No, budeme pracovat s tím, co máme.
Červené brambory s chorizem ve stylu patatas bravas | Španělsko doma
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Brambory nakrájíme na kostky, propereme, slupku můžeme nechat, záleží na bramborách.
    Brambory nakrájíme
  2. Kostky brambor přidáme do osolené vody a vaříme do měkka.
    Dáme vařit
  3. Červenou cibuli nakrájíme nadrobno, stejně tak česnek. Orestujeme zakryté na lžíci oleje. Na mírné teplotě! Občas promícháme. Restujeme tak 8 minut, pára udělá své.
    Připravíme cibuli a česnek
  4. Nakrájíme nadrobno
  5. Orestujeme cibuli s česnekem
  6. Přidáme 200 ml červeného vína, osolíme a opepříme. Povaříme, aby se víno trochu redukovalo.
    Přidáme víno
  7. Pak přidáme nakrájená rajčata i se šťávou a povaříme.
    Přidáme rajčata
  8. Přidáme vinný ocet. A také špetku mletých chilli vloček. Vaříme tak asi 8 minut.
    Ocet přidáme
  9. Uvařené brambory dáme na pánev s rozehřátým olejem a mírně opečeme.
    Brambory opečeme
  10. Přidáme cirznu.
    Přidáme cizrnu
  11. Přidáme nakrájené chorizo a nakrájenou petrželku. Dobře promícháme.
    Přidáme petržel a chorizo
  12. Brambory s chorizem podáváme přelité rajčatovou směsí.
    Podáváme s rajčatovou směsí
Tip:

Tak jak?
Patatas bravas (španělsky: [patatas bɾaβas]), nazývané také patatas a la brava nebo Papas bravas, je pokrm původem z Španělska. Typicky se sestává z bílých brambor, kteréb nakrájíme na nepravidelných tvarů o 2 cem, pak smažené v oleji a podávané teplé s omáčkou, třeba pikantní rajčatovou omáčkou nebo aioli. Tento pokrm se běžně podává v restauracích a barech po celém Španělsku.