Goulash | A little different

Základem jsou kvalitní špekáčky, dobré brambory a koření. Vaří se leckde, i v polních podmínkách, a pořád chutná. No, v restauraci vám nic takového nenabídnou, jsou to jinačí kabrňáci, ale doma si tenhle guláš s klidem připravte. Už tu máme jeden, tenhle je zase trochu jiný. K masitým špekáčkům jsem přidal ještě pikantní klobásu, takže to bude peprnější.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
35 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
35 minutes
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš or stew kabanos, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (Can you imagine today?) or for reasons of economy reached after the sausage, He appeared on the table of this type of stew. And sometimes with potatoes. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
35 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
35 minutes
Takové guláše bývaly hitem, buřtguláš or stew kabanos, kotlíkový guláš… Když nebylo maso (Can you imagine today?) or for reasons of economy reached after the sausage, He appeared on the table of this type of stew. And sometimes with potatoes. Ale při tom brouzdání po receptech jsem narazil na jednu nečekanou podivnost. Na závěr mám chlístnout do guláše ocet. Bojoval jsem s tím, ale pak to risknul. A obavy z octa se rozplynuly jako guláš na patře.
Goulash |
Need:
Units:
How do you:
  1. Rozpustíme sádlo. Špekáčky i klobásu nakrájíme na čtvrtkolečka. Opečeme dobře na sádle.
  2. Opečené uzeniny dáme stranou a do sádla dáme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět.
  3. Přidáme nasekaný česnek a promícháme.
  4. add the cumin, mletou papriku...
  5. ...a hladkou mouku.
  6. Promícháme a zalijeme trochou vody. Rozmícháme, dobře prošleháme metličkou. Postupně přidáme vývar a necháme vařit tak 5 minutes.
  7. Vrátíme uzeninu.
  8. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a promícháme. Salt and pepper. Vaříme na mírném ohni, aby brambory dobře změkly. So 20 until 30 minutes.
  9. Na závěr přidáme promnutou majoránku a ocet. Promícháme a necháme ještě chvíli dojít.
  10. served. Třeba zdobené nakrájenou jarní cibulkou.
Tip:

Tekutý bujón hovězí od Vitany má podle vyzkoušení jinou chuť než kostka. Tenhle je bez konzervantů, a chuť je skvělá.

Tekutý hovězí bujón

Honest vegetable | Pro dva

Inspiroval jsem poctivou hustou zelňačkou. Vždyť je to docela triviální, tak jak to, že to nevyšlo? První pokus se nějak nezdařil, zelí bylo dost kyselé a to jsem přecenil. Klobása v ní mizela. Takže jinak. Úsporněji a lépe. Bude to polévka pro dva. Alespoň nemusíte tentokrát nic dělit, když tak spíš budete násobit.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
60 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
60 minutes
Je to snad vyloženě zimní polévka, protože zahřeje. O vitamínech bych moc nemluvil, protože vařením prostě mizí. Ale fakt to chutná.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
60 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 5 minutes
Cook Time
60 minutes
Je to snad vyloženě zimní polévka, protože zahřeje. O vitamínech bych moc nemluvil, protože vařením prostě mizí. Ale fakt to chutná.
Honest vegetable | Pro dva
Need:
Units:
How do you:
  1. Zelí raději propereme, pokud se vám zdá dost kyselé. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list a nové koření. Pokud máme vývar, nasadíme ho nyní místo vody a krok s masoxem pak vynecháme.
  2. Přidáme drcený kmín. Tenhle bod můžete klidně spojit s prvním, jen jsem na něj při první fotce zapomněl. Pak už zelí s kořením vaříme skoro doměkka. I guess 40 minutes.
  3. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Do sádla můžete přidat i kousek sádla ze šunky, why not?
  4. Přidáme na půlkolečka nakrájenou klobásu. Orestujeme.
  5. Zasypeme moukou a upražíme jíšku.
  6. Přidáme papriku, promícháme a necháme chvíli stranou.
  7. Cibuli s klobásou pak vmícháme do zelí a vaříme tak 12 minutes.
  8. Pokud je polévka až příliš hustá, přidáme vodu.
  9. Pokud jsme se spokojili s masoxem, tak nyní přidáme kostky masoxu, který se má jen krátce povařit. Proto až na poslední chvíli. Vaříme ještě tři minuty.
  10. served. Enjoy your meal.

Stuffed champignons | S tvarůžky

Cinklo mi to do mobilu, tip na plněné žampiony. Plnil jsem už ledacos, ale žampiony ještě ne. To je výzva k dobrodružství, especially, když k ingrediencím patří také tvarůžky, nebo chcete-li olomoucké syrečky.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes
Docela jednoduchá záležitost. Nasekáte, osmahnete, naplníte, zapečete. Tolik ve stručnosti.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes
Servings Prep Time
2 osoby 10 minutes
Cook Time
25 minutes
Docela jednoduchá záležitost. Nasekáte, osmahnete, naplníte, zapečete. Tolik ve stručnosti.
Stuffed champignons | S tvarůžky
Need:
Units:
How do you:
  1. Žampionům odřízneme nožičky, které nakrájíme najemno. Šalotku nakrájíme rovněž najemno.
    nakrájíme
  2. V pánvi na 30 g rozehřátého másla šalotku orestujeme.
    restujeme šalotku
  3. Přidáme nakrájené nožičky žampionů, oloupaný, prolisovaný česnek, kmín, lístky tymiánu, salt, opepříme a pokračujeme v restování. Necháme vychladnout.
    přidáme
  4. Tvarůžky nakrájíme na drobné kostičky.
    nakrájíme tvarůžky
  5. Nakrájené tvarůžky přidáme do vychladlé směsi.
    přidáme
  6. Vzniklou směsí naplníme žampiony, které pokládáme do máslem vymazaného pekáčku. Bake 20 minutes in a preheated oven at 180 °C dozlatova.
    plníme žampiony
  7. Enjoy your meal.
    hotovo

Pearl barley / Lenten feast at the beginning of the year

Kuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře. Ale to tak dneska si nebudeme brát, patří nějak k Vánocům a dělává se v tom čase. Plus mínus.

Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2-4 osoby jak chcete, s namočením i noc
Cook Time
65 minutes
Servings Prep Time
2-4 osoby jak chcete, s namočením i noc
Cook Time
65 minutes
Dal jsem kroupám víc než přes půl dne, aby se pořádně vyráchaly, to by mohlo vyjít. Vždycky si při vyslovení názvu jídla hned vybavím, že Kubula a Kuba Kubikula je animovaný televizní seriál z roku 1986 vysílaný v rámci Večerníčku. Autorem knižní předlohy byl spisovatel Vladislav Vančura. Nejspíš jsme si zamilovali víc jeho Rozmarné léto – díky filmu. Ale kuba je i něco jiného, ten patří k zimě, tak ho ochutnejme.
Votes: 0
Rating: 0
You:
Rate this recipe!
Tiskni
Servings Prep Time
2-4 osoby jak chcete, s namočením i noc
Cook Time
65 minutes
Servings Prep Time
2-4 osoby jak chcete, s namočením i noc
Cook Time
65 minutes
Dal jsem kroupám víc než přes půl dne, aby se pořádně vyráchaly, to by mohlo vyjít. Vždycky si při vyslovení názvu jídla hned vybavím, že Kubula a Kuba Kubikula je animovaný televizní seriál z roku 1986 vysílaný v rámci Večerníčku. Autorem knižní předlohy byl spisovatel Vladislav Vančura. Nejspíš jsme si zamilovali víc jeho Rozmarné léto – díky filmu. Ale kuba je i něco jiného, ten patří k zimě, tak ho ochutnejme.
Pearl barley
Need:
Units:
How do you:
  1. Kroupy propereme a namočíme do studené vody. Má to být přes noc, ale šumavská krupárna Mrskoš v návodu uvádí 30 minutes. Tak to trochu zkombinujeme s jinými postupy. Takže vodu po půl hodince slijeme a dáme novou. Pak do vody přidáme sůl a vaříme 25 minutes. Je dobré je míchat, aby se nepřipálily. Pak kroupy zase propereme.
  2. Chop the onion. V pánvi pak rozhřejeme sádlo a orestujeme cibulku dozlatova.
  3. add the cumin
  4. a restujeme půl minuty.
  5. Přidáme houby.
  6. Toss.
  7. Krátce podusíme. So 5 či 6 minutes.
  8. Přidáme kroupy.
  9. Osolíme,
  10. pepper, marjoram
  11. a česnek a restujeme. So 6 until 8 minutes.
  12. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací misku vymažeme máslem.
  13. Směs krup s houbami přendáme do vymazané misky, uhladíme
  14. a pečeme 20 until 25 minut dozlatova.
  15. Finished. Enjoy your meal.