Krevety se tady objevují už docela často. Ale zatímco jsem sáhnul po těch menších vyloupaných, dneska jsou tu větší kalibři. Vyloupané s ocasy, jejich údajnou domovinou byl Vietnam. Jmenují se Panaeus monodon, kdyby se s nimi chtěl někdo seznámit. Můžete samozřejmě zkusit i krevety s kadeřavou kapustou nebo i krevety s bramborovu kaší.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
A možná, že jednou dojdeme až k obrovským tygřím krevetám. Tak to už bude mela. Ale teď zpátky k těm menším větším.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
10minut
A možná, že jednou dojdeme až k obrovským tygřím krevetám. Tak to už bude mela. Ale teď zpátky k těm menším větším.
Krevety s brokolicí a špagetami | S vínečkem bílým
Na rozpáleném oleji orestujeme nahrubo nasekaný česnek a feferonku. Přidáme blanšírovanou brokolici a na čtvrtiny nakrájená rajčátka. Restujeme ještě 2 minuty. Pak přidáme krevety a povaříme tak 3 minuty, aby zrůžověly.
Přilijeme víno a necháme provařit. Mezitím si uvaříme v osolené vodě špagety.
Trochu vývaru ze špaget přidáme ke krevetám. Přidáme scezené špagety, mírně osolíme a opepříme. Promícháme.
Podáváme.
Tip:
Blanšírovaná brokolice je vlastně brokolice rozebraná na růžičky a vařená ve vroucí osolené vodě tak 3 až 4 minuty, pak ji scedíme a prolijeme studenou vodou.
Na recept na kuřecí kormu jsem narazil tak při brouzdání po internetu a hledání něčeho úplně jiného. Název mě přitáhl, tak jsem si kliknul na Koloniál, kde nabízí recept Tereza z Foodlover. A tak pátrám dál. Kormu připravuje i Jamie Oliver, jede v tom dost lidí. A co to korma je? Wikipedie mi česky nabízí šílené vysvětlení: Jedná se o středověký nápoj keltského původu. Původně se připravoval tak, že do piva byl přidán med a kmín. V dnešní době je možné se s tímto nápojem setkat v tematických středověkých hospodách (tzv. krčmách). Tam bývá často míchán jako směs piva a medoviny. Tak to je možná pravda, ale v tomhle případě jsme vedle. Anglická verze wikipedie je o něčem jiném: Korma (z turecké kavurmy), též hláskovaná kormaa, qorma, khorma, kurma nebo qovurma, je pokrm pocházející z indického subkontinentu. Skládá se z masa nebo zeleniny restované s jogurtem nebo smetanou, vodou nebo vývarem a kořením, vytvoří se hustá omáčka nebo glazura. Tak to už jsme nějak doma. Že jo?
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
20minut
Je to ozvěna Orientu. Svižné jídlo, které potěší duši i chuťové pohárky. Když se do něho pustíte, nebudete litovat. A už je jedno, jestli k přípravě použijete kuřecí prsa nebo stehenní řízky. Trocha chilli vloček a feferonka hází Orient sice do Mexika, ale proč ne?!
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
35minut
Doba vaření
20minut
Je to ozvěna Orientu. Svižné jídlo, které potěší duši i chuťové pohárky. Když se do něho pustíte, nebudete litovat. A už je jedno, jestli k přípravě použijete kuřecí prsa nebo stehenní řízky. Trocha chilli vloček a feferonka hází Orient sice do Mexika, ale proč ne?!
Všemu, co má v sobě sojovou omáčku se vlastně říká čína, což je jako varování pro ty, kteří sojovou omáčku nemilují. Já jsem si ji dost oblíbil. Její stopy tady najdete skoro všude. Ale tomuto jídlu bych čína neříkal, takže jsem jenom tak naťuknul s poločínou. Má společného s čínou to, že maso se rychle opeče a smíchá se zeleninou. Můžete říkat stripsům nudličky nebo stripsy. Je to totéž.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Potřebujete také čínskou zeleninovou směs. Ale dávejte pozor, jak je krájené. Ta na velice drobno není nejoptimálnější, lepší jsou větší kousky. A vývar, tak to je trošku úhybný manévr, protože jsem ve finále rozdrobil kostku houbového vývaru a zalil vodou. Takže soli už je v jídle dost. Něco dodá sojová omáčka, něco vývar. Pokud jste salinisté, přidejte si.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
20minut
Potřebujete také čínskou zeleninovou směs. Ale dávejte pozor, jak je krájené. Ta na velice drobno není nejoptimálnější, lepší jsou větší kousky. A vývar, tak to je trošku úhybný manévr, protože jsem ve finále rozdrobil kostku houbového vývaru a zalil vodou. Takže soli už je v jídle dost. Něco dodá sojová omáčka, něco vývar. Pokud jste salinisté, přidejte si.
Já to mám tak, že je mi některých věcí prostě líto. Třeba, když připravuji uzené se špenátem a knedlíkem. Žádná Amerika, takže ten recept tady ani nemám. Ale to uzené vždycky povařím a pak dopeču pod grilem. A zůstane mi voňavá uzená voda. Je mi líto ji vyhodit. Už jednou jsem to tady zkusil s falešnou ovarovou polévkou a dostal pak rychtu, že to není nic ovarového. Tak jsem opatrný a tenhle název snad nikdo hezky česky nespláchne někam pryč.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4
10minut
Doba vaření
40minut
Jestli máte doma uzenou vodu, nic nebrání tomu si připravit fakt skvělou polévku. Jenom k tomu musíme přidat pár věcí. Jako obvykle. Je to dost sytá polévka, takže rovnou večeře.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4
10minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
4
10minut
Doba vaření
40minut
Jestli máte doma uzenou vodu, nic nebrání tomu si připravit fakt skvělou polévku. Jenom k tomu musíme přidat pár věcí. Jako obvykle. Je to dost sytá polévka, takže rovnou večeře.