Krevety s řeckou notou | Saganaki

Jo, na narozeniny vždycky vyměknu a pak si zkouším něco přijatelně divočejšího. Takže zase jsou to krevety, teď ty větší. Přiznávám, že jsem si ještě neodvážil jít do těch nemražených. Ještě na to nemám, ale i to přijde. Tentokrát si víc čichneme Řecka. A povolávám ouzo. Tudíž anýzovku, sorry, ale má takovou chuť.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Nemusíte si tohle jídlo připravit jenom na oslavu, zkuste ho jako běžnou večeři. Také můžete vynechat ouzo a nahradit ho bílým vínem.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Porce Doba přípravy
2 osoby 10 minut
Doba vaření
30 minut
Nemusíte si tohle jídlo připravit jenom na oslavu, zkuste ho jako běžnou večeři. Také můžete vynechat ouzo a nahradit ho bílým vínem.
Krevety s řeckou notou | Saganaki
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Cibuli nakrájíme najemno, česnek nasekáme nadrobno. Rajčata nakrájíme na malé kostičky.
    Připravíme si
  2. Necháme rozmrazit krevety.
    Rozmrazíme krevety
  3. Na oleji osmahneme cibuli, na střední teplotě, pěkně pomalu, tak 4 až 5 minut a pak ještě přihodíme česnek. Necháme chvilku provonět, stačí 30 vteřin.
    Osmahneme
  4. Přidáme nakrájená rajčata a promícháme.
    Přidáme rajčata
  5. Přidáme rajčatovou pastu.
    Přidáme pastu
  6. Přilijeme ouzo. Pokud nechcete kořalku, zkuste použít bílé víno, také se mi osvědčilo. Provaříme tak 4 minuty, aby se alkohol částečně odpařil.
    Zalijem ouzo
  7. Přidáme oregano a promícháme.
    Přidáme oregano
  8. Přilijeme vinný ocet.
    Zakápneme octem
  9. Opepříme.
    Promícháme s pepřem
  10. Přidáme nasekanou petrželku.
    Přidáme petržel
  11. Do pánve rozdrobíme sýr feta.
    Přidáme fetu
  12. Krevety přidáme do omáčky.
    Přidáme krevety
  13. Zakryjeme a necháme provařit ktrevety, tak 6 až 8 minut.
    Zakryjeme
  14. Podáváme posypané petrželkou a rozdrobenou fetou. Jako přílohu můžete zvolit pečivo nebo špagety. V tomto případě byly scezené špagety před podáváním přidány do pánve s krevetami a omáčkou, aby se prohřály.
    Podáváme
Tip:

CO JE SAGANAKI?
V řecké kuchyni je saganaki (řecky σαγανάκι) se tak říká jídlu připravenému v malé pánvi a sagani je malá píánvička se dvěma uchy. Nejznámější je předkrm smaženého sýra. Saganaki je založeno na sýru. Pro saganaki je obvyklá graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri, kefalotyri nebo feta. Do rodiny saganaki se schvají i krevety saganaki (řecky garidy saganáki) a mušle saganaki (mýdia saganáki), které obsahují fetu a pikantní rajčatovou omáčku.

Zapečená feta | Řecká inspirace

Byla na jídelním lístku v taverně Wave na Corfu uvedená mezi položkami Předkrmy. Ale dá se nabídnout i jako oběd. Tak jsem si to vyzkoušel, ale zařadil ji mezi hlavní chody. Můžete experimentovat s nasazením, jak libo.

Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Porce Doba přípravy
1 osoba 5 minut
Doba vaření
20 minut
Je to jednoduché a moc dobré. Jděte do toho, doporučuji. Pochutnáte si. Podávat můžete samostatně, s bagetou nebo hranolky. I to jsem viděl. Ale vystačíte si se samotným sýrem. Jo, a když potřebujete, můžete si fetu dodatečně ohřát, to pro případ, že byste snědli třeba jenom půlku. Sýr vychládá, ale opakované ohřátí mu nevadí.
Zapečená feta | Řecká inspirace
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. V misce smícháme překrojená rajčátka, překrojené olivy, na drobno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, petrželku, oregano, olivový olej a opepříme podle chuti.
    Vše smícháme
  2. Zalijeme olejem
  3. Fetu dáme do dostatečně velkého kusu alobalu.
    Fetu dáme do alobalu
  4. Sýr zasypeme připravenou směsí
  5. Alobal je v zapékací misce, můžete ale použít jen tu misku.
    Dáme zapéci
  6. Dáme zapéci do trouby předehřáté na 200 až 220 °C. Pečeme 15 minut, pak přepneme na gril a grilujeme tak 5 minut.
    Zapečeme
  7. Podáváme. Můžete posypat ještě nasekanou petrželkou. Podávat můžete s bagetou nebo dokonce hranolkami.
    Podáváme

Řecký salát | Proslavená klasika v rytmu flamenca

Řecký salát je populární součást řecké kuchyně. Připravuje se z hrubě nasekaných kusů rajčat, nakrájené okurky, cibule, sýru feta a oliv, běžně se pak dochucuje solí a oreganem a zalévá olivovým olejem. Nic komplikovaného, je to rychlá záležitost. Má řadu variant, protože záleží na chuti. Jamie Oliver do něho například přidává i čerstvý kopr, což leckomu nadzvedne obočí. Někdy můžete přidat i trochu citronové šťávy nebo vinný ocet. Můžete do něho zamíchat i natrhaný římský salát nebo zelenou papriku. Každopádně je to salát efektní a moc chutný.

Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Řekům určitě nevadí, že tento můj salát má tak trochu španělský rodokmen – španělské olivy, španělská rajčata a španělský vinný ocet i španělský olivový olej. Tuhle kapelu doplňuje italský cibule, holandská okurka a marocká paprika. Řeckou notu hraje originální řecký sýr feta a fakt, že je to řecký recept.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Porce Doba přípravy
4 osoby 10 minut
Řekům určitě nevadí, že tento můj salát má tak trochu španělský rodokmen – španělské olivy, španělská rajčata a španělský vinný ocet i španělský olivový olej. Tuhle kapelu doplňuje italský cibule, holandská okurka a marocká paprika. Řeckou notu hraje originální řecký sýr feta a fakt, že je to řecký recept.
Řecký salát | Proslavená klasika v rytmu flamenca
Potřebujete:
Jednotky:
Jak na to:
  1. Nakrájenou zeleninu dáme do misky, mírně osolíme a trochu opepříme, přidáme na kostičky nakrájenou fetu, zalijeme olejem a dochutíme červeným vinným octem. Přidáme oregano a jemně promícháme.
  2. Necháme chvíli stát, aby se chutě propojily, v létě je dobré salát nechat vychladit.
    Klasický řecký salát