Sole of fish. Ochutnal jsem na Korfu a nemělo to chybu. Takže nutkání si podobný úžasný pokrm připravit i doma je namístě. Tenhle recept znají i v Mexiku a kdovíkde také. Asi všude kolem Atlantiku a Středozemního moře. Ale nějak se mi příčí název brutálně přeložit do češtiny. To vyskočíte z kůže. Kdo by chtěl jíst podešev z ryby nebo šlapku z ryby? Jenže, only! Sole je druh ryby (mrkněte do poznámky), kterou možná znáte jako jazyk, tedy mořský jazyk. To už není tak děsivý název. Nemaje jazyk, musíme si vystačit s treskou. Solidní náhrada, mám ten dojem. I tak se vám možná rozváže jazyk…
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
35 minutes |
|
|
|
Need: |
- 300 g filetů tresky máme tady 4 kousky
- 100 g strouhanky or this way 4 large spoon
- 50 g hladké mouky or this way 2 large spoon
- 1-2 egg
- 8 lžic olivového oleje
- salt
- white pepper
- černý pepř
- parsley hladkolistá je lepší, ale můžete použít i kudrnku
- citron nakrájíme na klínky pro podávání i pro šťávu
- drobné brambory jako příloha, vaříme ve slupce
- butter
- Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme asi 20 until 30 minutes. Vaříme samozřejmě podle velikosti brambor.
- Smícháme strouhanku s moukou, osolíme a přidáme špetku až dvě (podle chuti) white pepper.
- Vejce rozkvedláme.
- Olivový olej zahřejeme na pánvi. Tak akrorát, což vás teď asi klepne, co je to akorát. Není to moc ani málo, takže spíše vyšší střední stupeň. Záleží na síle vaší plotýnky či sporáku.
- Filety namáčíme do vajíčka, aby byly dobře namočené z obou stran.
- Pak přeneseme do směsi mouky a strouhanky a dobře obalíme.
- fry.
- Při smažení druhé strany filetů ještě můžeme mírně opepřit černým pepřem a dosolit. Filety pak dáme stranou.
- Do pánve, kde jsme smažili rybu přidáme kousek másla. Necháme rozpustit.
- Přidáme uvařené brambory.
- Přidáme trochu citronové šťávy...
- ... a posléze nasekanou petržel.
- Toss, přidáme černý pepř a špetku soli. Smažíme tak 5 minutes on low heat.
- Brambory přidáme k rybě a zalijeme šťávou z pánve.
Pro zajímavost:
MAKRO píše, že mořský jazyk neboli jazyk obecný (Solea vulgaris, angl. common sole) platí po celém světě za luxusní rybu. Oblasti přirozeného výskytu se táhnou od jižního Norska po Senegal, mimo to žije také ve Středozemním moři. Půjčím si fotku z Encyklopedie Britannica, snad mi to prominou:
A tady je pro úplnost ještě kousek odborného popisu:
Oválné, velmi vysoké tělo s malou zakulacenou hlavou. Obě oči jsou na pravé straně těla, jsou velmi malé. Okraj přední skřetové kosti je srostlý s kůží hlavy. Hřbetní ploutev se táhne podél celého těla, tvoří ji 75 – 93 měkkých ploutevních paprsků. Already, a asi půl života stráví zahrabaná v písku nebo spíše bahně na dně. Ve dne si tak hoví, v noci vyráží na lov. Pokud ji tedy nevyloví sítěmi, taženými po dně, pak může přistát i na našem talíři. To má po ftákách, ale my si zase hodně pochutnáme. Tak už to prostě je.
Tyhle informace k rybě na talíři nepotřebujete, možná by strávníky i trochu odradily, ale ryba je to fakt chutná. Takže, pokud se dostanete za hranice, třeba do Řecka, ochutnejte ji. Třeba ji ulovíte i nás v nějaké rybárně. Pak s chutí do toho!
baked cod,,cs,S & nbsp; tonight lemon,,cs | With lemon tonight,cs
Když přinesu tresku, hned je požadavek, že má být s kmínem na másle. Ale uhýbám, a bude to tak, jak chci, protože budeme zkoušet něco nového. Na stejná jídla si můžeme zajít do nějaké vývařovny. Já mám laboratoř. So we'll see. Vyhlídl jsem si recept Sarah Walker Caron, která je z Maine, města Bangor. Říká o sobě, že je spisovatelkou na volné noze, editorkou a vymýšlí recepty. Tak se na to podíváme a přizpůsobíme. Díky Sarah!
Need: |
300 g
filetů tresky
4 cloves
garlic
1 spoon
olivového oleje
2 lžičky
thyme
2 lžíce
citronové šťávy
sladká paprika
salt
butter
kmín
Units:
-
Filety tresky opláchneme, dáme do pekáčku a osolíme. Zastříkneme citronovou šťávou. Přidáme nasekaný česnek, tymián a zaprášíme paprikou. Necháme chvilku stát, to taste interlink. A mezitím si dáme vařit pokrájené brambory, které osolíme a okmínujeme.
-
Zastříkneme olivovým olejem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C. Bake 15 until 20 minutes.
-
Podáváme s bramborem, na který přišel kousek másla. Můžeme ještě přidat nakrájená rajčátka nebo jinou zeleninu.