Nebudu zkoumat jaká tajemství mají kuřata v fast foodech, občas si porci koupím, je to rychlé a ještě dobré. Jo, dá se to. Zasytí a přiznejme si, má specifickou chuť, která může být návyková. Výhodná akce, kdy vám do kyblíku dají ledacos, měl jsem kuřecí, které už pamatovalo nejspíš i Rudolfa II., to mě docela dožralo. Nabídka je jaká je. Takže s tím zase chvíli utrum! Uděláme si doma kuře, které bude ještě chutnější a tajemství ingrediencí nebudu tutlat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
1lolejepřipravte si celou lahev, nejlépe řepkového
Jednotky:
Jak na to:
Smícháme všechno koření, ale s hočicí ještě počkejte.
Do podmáslí přidáme lžíci kořenící směsi a lžíci dijonské hořčice. Promícháme a ještě přidáme kelímek bílého jogurtu. Smícháme. Pokud nemáme podmáslí, zkuste mléko smíchat s octem v poměru 1 : 3. Tedy 3 díly mléka a díl octa.
Kuřecí paličky a křídla dáme do sáčku, nalijeme směs podmáslí a dobře uzavřeme. Sáčkem zatřeseme, aby se marináda dostala k masu. Necháme vychladit a odležet v ledničce nejlépe přes noc. Chutě se svěle propojí.
Mouku smícháme se zbylým kořením, vejce rozšleháme.
Kuřecí maso vyndáme z marinády a jednotlivé kousky pak obalujeme v kořeněné mouce, pak ve vajíčku a opět v mouce.
V hluboké pánvi nebo pánvi wok rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje a smažíme 8 až 10 minut.
Osmažené kuřecí kousky přendáme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C.
Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Během pečení otočíme.
Podáváme s rychlým bílým dipem a bagetkou...
... nebo v troubě připravenými hranolky.
Tip:
Rychlý bílý dip je jednoduchá záležitost. Ke kuřeti se hodí skvěle.
Česká klasika, která čas od času má povinnost přistát na našem stole. Ať už jídlu říkáme vrabec, moravský vrabec nebo jenom výpečky... Různí se recepty, postupy jsou však velice podobné, záleží na tom, kolik máte času nebo kolik ho chcete na přípravu věnovat. Ať už zvolíte variantu pomalého pečení nebo rychlejší tempo, na talíři přistane chutná porce klasiky. Příznivci výpečků se dělí na dva tábory. Jedni hodují pod praporem špenátu, druzí se neobejdou bez dušeného zelí. Ale to už je na vás...
Hlasů: 4
Hodnocení: 4.75
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
90minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
5minut
Doba vaření
90minut
Česká klasika, která čas od času má povinnost přistát na našem stole. Ať už jídlu říkáme vrabec, moravský vrabec nebo jenom výpečky... Různí se recepty, postupy jsou však velice podobné, záleží na tom, kolik máte času nebo kolik ho chcete na přípravu věnovat. Ať už zvolíte variantu pomalého pečení nebo rychlejší tempo, na talíři přistane chutná porce klasiky. Příznivci výpečků se dělí na dva tábory. Jedni hodují pod praporem špenátu, druzí se neobejdou bez dušeného zelí. Ale to už je na vás...
Cibuli nakrájíme nahrubo, maso a bůček na kostky. Dáme do pekáčku. Posolíme a přidáme na jemné plátky nakrájený česnek, granulovaný česnek, kmín, tymián a sádlo. Pekáček zakryjeme (pokličkou, alobalem) a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 250 °C. Odkyjeme, promícháme a přidáme trochu horké vody. Teplotu snížíme na 220 °C a pečeme 60 minut. Maso občas promícháme, případně přidáme horkou vodu.
Hladkou mouku rozmícháme ve studené vodě a přidáme k masu. Dobře promícháme, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 15 minut.
Nashville není jenom Mekka muzikantů. Pochází odtud i recept, který, jak jinak, jsem si mírně upravil podle hlavy, možností a tak vůbec. V Nashvillu se improvizuje a v mé kuchyni taky. Původní recept je jenom inspirací.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut + 3 hodiny na odležení
Doba vaření
45minut
Tak jdeme do toho, připadám si jako ten motorkář jezdící v cirkusové kouli. Když to špatně vyberu, natluču si, když zvládnu plyn a tak, může to být skvělé dechberoucí představení. Tak tedy, že bych chtěl lapat po dechu, to zrovna ne, ale pochutnat si, to je jiná.
Nashvillská kuřecí křídla v pražské verzi, pikantní záležitost | Inprovizace s inspirací
Omytá křídla popsypeme pepřem a solí a necháme 3 hodiny chladit. Když necháte přes noc, taky dobře.
Rozšleháme vejce, podmáslí (mléko) a tabasco. V jiné míse smícháme mouku a tak 4 lžičky soli.
V další míse rozmícháme kajenský pepř, hnědý cukr, granulovaný česnek, papriku.
Ještě do směsi koření přidáme asi šálek oleje.
Křídla dáme do zapékací misky, zalijeme olejem a zakryjeme (poklicí nebo alobalem). Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 30 minut.
Křídla pak vyndáme z trouby.
Křídla vyjmeme z misky, necháme okapat a obalíme je v mouce a pak ponoříme do vaječné směsi a potom ještě jednou vykoupeme v mouce. Křídla jsou ve vrstvě těstíčka, takže počítejte s krustičkou po smažení. Olej ze zapékací misky přelijeme do pánve, případně ještě přidáme trochu oleje a zahřejeme na vyšší teplotu, křídla smažíme ze všech stran.
Ve finále ve směsi koření s olejem obalíme osmažená, ještě horká křídla. Pokud už vám při manipulaci křídla už trochu vychladla, šoupněte je na chvilku do horké trouby, olej povolí a cukr trochu zkaramelizuje.
Podáváme s plátky chleba a kyselou okurkou.
Tip:
Protože těstíčko je docela hutné, budou se vám lépe obalovat kuřecí paličky.
Má kuře nugety, když už jsme u toho? Možná ani to Zlaté. Ale o tyhle nugety dnes půjde. Nejsme zlatokopové… Pánev sice máme po ruce, ale nebudeme rýžovat. Jasně, že si nugety uděláme z kuřete, volil jsem stehenní řízky, nejsou tak suché a vlastně pořád vláčné, ale stejně tak si můžete pomoci prsními řízky. Jak libo. A protože v nějakém receptu narazil na preclíkovou strouhanku, no spíše jako ingredienci k obalování kuřecích paliček, vyzkoušíme si je i v případě nugetů.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
13minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
13minut
Doba vaření
45minut
Něco jako klasické řízky, řeknete si, žádný objev století. Jasně! Nám ovšem nejde o Nobelovu cenu, ani o olympijskou zlatou, ale o to, abychom si pochutnali. Ty řízky jsou jen trochu menší a kuřecí. A křupavé!
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
13minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
13minut
Doba vaření
45minut
Něco jako klasické řízky, řeknete si, žádný objev století. Jasně! Nám ovšem nejde o Nobelovu cenu, ani o olympijskou zlatou, ale o to, abychom si pochutnali. Ty řízky jsou jen trochu menší a kuřecí. A křupavé!
Kuřecí nugety s preclíkovou krustičkou a pečenými bramborami
Nebudeme jenom smažit, ale taky pečeme v troubě. Předehřejeme ji na 180 °C, připravíme si plech s pečicím papírem. Připravíme si také misku s moukou, misku s vajíčky, do kterých přidáme granulovaný česnek a nasekaný koriandr a ještě potřebujeme misku s drcenými preclíky (když je proženete mixerem, taky dobré, jinak stačí je rozmašírovat válečkem v mikrotenovém sáčku). Ale než se pustíme do nuget, začneme bramborami, aby to časově klaplo.
Brambory nakrájené na osminky předvaříme v osolené vodě – stačí 20 minut. Přecedíme, osušíme a lehce opečeme na oleji. Stačí několik minut. Pak je propláchneme studenou vodu. Necháme okapat a hranolky přendáme na plech vyložený pečicím papírem, jemně postříkáme olivovým olejem (hodí se k tomu sprej). Pečeme dozlatova.
Stehenní řízky nakrájíme na kousky – nugety, osolíme a mírně opepříme, podle chuti. Maso obalujeme postupně v mouce, pak ve vejcích a nakonec v drti preclíků. Takže klasický trojobal, byť trochu jiné složení.
Obalené nugety osmažíme na oleji z obou stran. Stačí několik minut. Takže máme dosmaženo a v troubě už čekají brambory.
Servírujeme. Přidejte ještě nějaký dobrý dip, třeba okurkový, pokud rádi decentní chutě nebo klidně i sladkou chilli omáčku.
Tip:
Zkuste třeba okurkový dip. S bramborami můžete udělat ještě jiný fígl, bez vaření, bude to trochu rychlejší. Udělejte si hranolky dvakrát prané.
Poznámka: Nekupujte si ty placaté nepodarky pod značkou Bohemia, ty se jenom jako preclíčky tváří, jsou jiné značky, kde preclíky vypadají opravdu jako preclíky, třeba Vest, český výrobek, nebo Lorenz, ty jsem si přivezl z Řecka – obojí doporučuji.