Nebudu zkoumat jaká tajemství mají kuřata v fast foodech, občas si porci koupím, je to rychlé a ještě dobré. Jo, dá se to. Zasytí a přiznejme si, má specifickou chuť, která může být návyková. Výhodná akce, kdy vám do kyblíku dají ledacos, měl jsem kuřecí, které už pamatovalo nejspíš i Rudolfa II., to mě docela dožralo. Nabídka je jaká je. Takže s tím zase chvíli utrum! Uděláme si doma kuře, které bude ještě chutnější a tajemství ingrediencí nebudu tutlat.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
Hlasů: 2
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Kuřecí mám rád, a nejsem určitě sám. Je to i dost pohodlné, protože v ostatním mase, abyste měli vysokou kulinářskou, vyznat se vyžaduje trénink. Dobrý řezník pomůže, poradí, doporučí, je to ostatně taky jeho zájem prodat. Ty, kteří jenom řežou maso poznáte od skutečně dobrých řezníků docela rychle.Ale tentokrát se bez nich obejdeme. Kuře je kuře. Vždycky si s ním poradíte.
1lolejepřipravte si celou lahev, nejlépe řepkového
Jednotky:
Jak na to:
Smícháme všechno koření, ale s hočicí ještě počkejte.
Do podmáslí přidáme lžíci kořenící směsi a lžíci dijonské hořčice. Promícháme a ještě přidáme kelímek bílého jogurtu. Smícháme. Pokud nemáme podmáslí, zkuste mléko smíchat s octem v poměru 1 : 3. Tedy 3 díly mléka a díl octa.
Kuřecí paličky a křídla dáme do sáčku, nalijeme směs podmáslí a dobře uzavřeme. Sáčkem zatřeseme, aby se marináda dostala k masu. Necháme vychladit a odležet v ledničce nejlépe přes noc. Chutě se svěle propojí.
Mouku smícháme se zbylým kořením, vejce rozšleháme.
Kuřecí maso vyndáme z marinády a jednotlivé kousky pak obalujeme v kořeněné mouce, pak ve vajíčku a opět v mouce.
V hluboké pánvi nebo pánvi wok rozehřejeme dostatečnou vrstvu oleje a smažíme 8 až 10 minut.
Osmažené kuřecí kousky přendáme na plech, vyložený pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C.
Pečeme při teplotě 180 °C asi 10 minut. Během pečení otočíme.
Podáváme s rychlým bílým dipem a bagetkou...
... nebo v troubě připravenými hranolky.
Tip:
Rychlý bílý dip je jednoduchá záležitost. Ke kuřeti se hodí skvěle.
Chtěl jsem si vyzkoušet, jak dopadne pečený česnek ve slupce, který je dobrý do omáčky. Návod byl jasný. Celé palice česneku zbavíme té vrchní „papírové“ slupky, uřízneme spodní část, ale stroužky nedělíme. Palice zabalíme, potřené olejem, do alobalu a pečeme. Pak je rozmixujeme. Ztratil jsem při přípravě večeře čtyřicet minut, protože deset mi zabrala příprava a třicet se česnek pekl. Všude to báječně vonělo! Podezření, že se zrovna něco nepovedlo, rostlo. Pochybnosti vyvolal už vzhled upečeného česneku. Stroužky chtěly ze slupek ven! V mixeru se pak vytvořily dvě hmoty. Rozsekaný měkký česnek a slupky, které vypadaly dost hrozně, nepoživatelně. Nejspíše půjde takové kouzlo jenom s česnekem úplně čerstvým. Tak jsem všechno vyhodil, připravil nové stroužky a rozmixoval. Mohl bych je ještě péci, ale čas tlačil. Možná příště… I bez toho kouzla to byla báječná večeře.
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Můžete použít kuřecí prsa nebo horní stehna. Jak je libo. Abych se vyhnul možné kritice, že zase prsa, šel jsem do druhé možnosti. Výsledek byl skvělý. Zkuste si to také. A k tomu špagety. Nemá to chybu!
Hlasů: 4
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
35minut
Můžete použít kuřecí prsa nebo horní stehna. Jak je libo. Abych se vyhnul možné kritice, že zase prsa, šel jsem do druhé možnosti. Výsledek byl skvělý. Zkuste si to také. A k tomu špagety. Nemá to chybu!
Kuře s česnekovou omáčkou zapečené na špenátu, se špagetami
Kuřecí maso osolíme, opepříme a opečeme dozlatova na oleji.
Připravíme si omáčku. Máslo rozpustíme a zasypeme moukou, vytvoříme zlatavou jíšku, kterou po částech ředíme mlékem, aby měla hmota ještě tekoucí konzistenci. Při vaření ještě přidáme špetku (!) mletého muškátového oříšku. Česnek rozmixujeme a přidáme i mírně zchladlou jíškovou hmotu spolu s polovinou parmazánu a rozmixujeme dohladka.
Do pekáčku s dnem vymazaným olejem, který trochu osolíme a opepříme, poskládáme listový špenát. Také na špenát dáme trochu soli a pepře. Na špenátové lůžko položíme opečené kuře, které přelijeme omáčkou.
Zakryjeme poklicí nebo alobalem a v předehřátí troubě pečeme asi 30 minut při 200 °C. Pak pekáček odkryjeme, na omáčku nasypeme ještě trochu parmazánu a pečeme ještě 5 minut odkryté.
Uvaříme si mezitím špagety.
Na talíř dáme špagety, na ně položíme kuře s dobrou vrstvou špenátu a posypeme parmazánem. Dozdobíme nasekaným rajčetem a třeba ještě listovou petrželí.
Bramboračku jste určitě už vařili, nebo aspoň jedli. A tak víte, že je pokaždé jiná. Každá rodina má své zvyky a chutě. Základ je stejný, pořád je to bramboračka z brambor, ale záleží, co do polévky přidáte. Tak jsem si trochu pohrál. Zkusíme to.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Bramboračku můžeme dělit na dva proudy. S houbami a bez hub. To ostatní už záleží na vás. Mám tady variantu bez hub. Ochutnejte.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
4porce
15minut
Doba vaření
60minut
Bramboračku můžeme dělit na dva proudy. S houbami a bez hub. To ostatní už záleží na vás. Mám tady variantu bez hub. Ochutnejte.
Nakrájíme brambory na kostičky. Stejně tak si nakrájíme slaninu.
Nakrájíme řapíkatý celer, cibuli a česnek.
V kastrolu opečeme kostičky slaniny. Slaninu pak dáme stranou.
Na vypečeném tuku dáme zesklovatět cibulku a přidáme nakrájený řapíkatý celer. Promícháme a restujeme.
Přidáme česnek a promícháme. Aby dal vůni a nehořkl, stačí mu minuta až dvě.
Přidáme do kastrolu nakrájené brambory, promícháme, aby se tuk dostal na všechny kostičky brambor. Chvíli restujeme.
Vrátíme do kastrolu opečenou slaninu.
Přilijeme kuřecí vývar, tak, aby zakryl všechny ingredience.
Zakryjeme a dusíme do změknutí brambor. Občas promícháme. Podle velikosti brambor by mělo stačit 40 minut, nechal jsem je déle, aby byly opravdu měkkoučké.
Můžeme po chvíli přidat trochu kmínu.
Rozehřejeme máslo a přidáme hladkou mouku. Vytvoříme světlou jíšku. Zalijeme smetanou a provaříme.
Smetanovou hmotu po částech vpravíme do brambor, záleží na tom, jak hustou chceme polévku. Přidáme majoránku a osolíme. Necháme chvilku ještě probublávat.
Tip:
Pokud jste to se smetanovou jíškou trošku přehnali, pomůžete si horkou vodou na zředění.
Nemám na mysli maratónce ani mistra světa, jen si uděláme rychlé kuře, které si samozřejmě vychutnáte. Pokud nehodlujete jídlu vařeném na víně, sáhněte po kuřecím vývaru. Ten přece máte po ruce. Nebo zkuste obojí, tak půl na půl.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2porce
Doba vaření
30minut
Porce
2porce
Doba vaření
30minut
K rychlému kuřeti můžete připravit šťouchané brambory. Tyhle jsem okoukal od šéfkuchaře Café Colore Luboše Leopolda. Stačí máslo, šalotka a brambory. No, skoro jsou jako jeho, vlastně jeho babičky. K šalotce jsem přidal ještě jarní cibulku.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
2porce
Doba vaření
30minut
Porce
2porce
Doba vaření
30minut
K rychlému kuřeti můžete připravit šťouchané brambory. Tyhle jsem okoukal od šéfkuchaře Café Colore Luboše Leopolda. Stačí máslo, šalotka a brambory. No, skoro jsou jako jeho, vlastně jeho babičky. K šalotce jsem přidal ještě jarní cibulku.
Smícháme mouku, sůl a pepř. Kuřecí řízky lehce naklepeme. Pokud jste si vybrali kuřecí prsa, trochu víc přitlačte.
Kuřecí řízky obalíme ve směsi mouky, jemně setřeseme zbylou mouku.
Dáme vařit brambory ve slupce.
Na pánvi rozehřejeme máslo a na mírném ohni opečeme řízky po obou stranách dohněda.
Přidáme k řízkům víno (nebo vývar), teplotu zmírníme a necháme odkryté vařit 15 minut. Pokapeme citronovou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.
Podáváme s vařenými bramborami, bramborovou kaší, zkusit můžete i široké nudle.
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme. Nakrájíme nadrobno šalotku a tu osmahneme na másle s trochou olivového oleje. Pak přidáme pokrájené brambory, trochu opečeme a pak je rozšťoucháme. Přidáme jarní nakrájenou cibulku. Mírně opečeme, přidáme trochu soli a pepř. A ještě trochu vody. Ale s tou opatrně.