Ve školních jídelnách nás kaší docela hustě častovali. Až po létech jsem hrachové kaši přišel n chuť. Asi proto, že jsem si ji připravil.
Servings | Prep Time |
2 osoby | 10 minutes |
Cook Time |
50 minutes |
|
|
|
Need: |
- 250 g žlutého loupaného půleného hrachu
- 3 lžíce sádla
- 1 spoon hladké mouky
- 1 cibuli
- 250 ml zeleninového vývaru
- until 5 cloves garlic
- 1 spoon majoránky
- Cibuli rozpůlíme a polovinu nakrájíme na měsíčky. Ty vložíme do rozpuštěných dvou lžic sádla a necháme volně jemně probublávat. Až 30 minutes.
- Přebraný hrách několikrát propereme.
- V kastrolu zalijeme vodou, aby byl hrách ponořený. Přidáme malou špetičku sole. Vaříme na mírném ohni.
- Když se tvoří pěna, odebereme ji a pak zakryjeme. Vaříme na mírném ohni tak 49 minutes.
- Druhou polovinu cibule nakrájeme nahrubo na kostičky. Vyjmeme z kastrolu osmahnuté měsíčky a dáme stranou. Na zbylém sále osmahneme kostičky cibule.
- Přidáme mouku a promícháme.
- Vytvoříme jíšku.
- Jakmile se mouka zpění, zalijeme vývarem a rozmícháme.
- Hrách ještě trochu osolíme a smícháme s vývarem. Promícháme a necháme probublávat.
- Přidáme nasekaný česnek.
- Přidáme majoránku.
- Dobře promícháme a necháme ještě tak minutu provařit, aby česnek hrách provoněl. Mezitím si uděláme volské oko a opečeme na sádle klobásu, kterou jsme křížem krážem nařízneme.
- Kaši propasírujeme přes cedník obrácenou stranou měchačky. Je to docela crcání, ale výsledek vás odmění. Pokud při pasírování kaše vychladne, znovu ji ohřejeme.
- Podáváme s vejcem, klobásou a okurkou. Kaši zdobíme osmaženými měsíčky cibule.

Frankfurt soup | With sausage and potatoes
Už tu máme jednu. Tak proč nepřidat další? Tentokrát je méně experimentů a více se blížíme té podobě, kterou vám nabídnou i v hospodě.
Servings | Prep Time |
4 osoby | 5 minnut |
Cook Time |
25 minutes |
|
|
|
Need: |
- 3 sausages
- 3 potatoes
- 1 cibuli
- 1 l vývaru
- 1 spoon sweet peppers
- 120 ml cream
- 2 lžíce hladké mouky
- sádlo
- salt
- pepper
- lovage > sušený, nebo třeba provensálské koření
- libeček čerstvý > na ozdobu
- pórek > na ozdobu
- Cibuli nadrobno nakrájenou necháme zesklovatět na rozpáleném sádle.
- Přidáme na kolečka nakrájené párky.
- Promícháme a orestujeme.
- Stáhneme z plamene. Přidáme sladkou papriku.
- Přidáme mouku.
- Promícháme jako základ jíšky.
- Zalijeme trochou vody a vytvoříme jíšku.
- Zalijeme vývarem a dobře promícháme. Vaříme tak 10 minutes.
- Přidáme na kostičky nakrájené brambory. Salt and pepper. Vaříme do měknutí brambor, tak dobrých 10 minutes.
- Nakonec přidáme smetanu, množství podle vaší chuti. Promícháme a necháme chvíli probublávat. Ještě můžeme přidat sušený libeček nebo provensálské koření.
- Podáváme s bagetou, zdobené čímkoli zeleným. Třeba libečkem, petrželkou nebo i pórkem.
Frankfurtská polévka miluje vývar tak moc, že ho pro svůj plnohodnotný život potřebuje, jinak to s ní bude mrzuté. Ale úplně se spokojí s béčkovým vývarem, tedy s vývarem druhé kategorie.Béčkový vývar je skutečně terminus technicus i terminus gastronomicus. Béčkový vývar (v restauračních normách nazývaný vývar B) je pracovní, ne zcela čirý vývar, který by nemohl posloužit jako základ pro čirou nedělní polévku s nudlemi a játrovými knedlíčky. Ale jinak je jako základ naprosto dostačující.

Žižkov's chufts | Mill trout
Fakt, že tenhle pokrm věnuji Žižkovu je ten, že jde o kombinaci několika receptů. Všechny mi nějak nevyhovovaly, ale průnikem vznikly žižkovské čufty. A hned je tu mám ve dvou variantách. Je libo místo těstovin rýži? Not a problem. Stejný recept, jiný vjem.
Need: |
- 350 g hovězího mletého masa
- 3 šalotky
- 1/2 lžíce sladké mleté papriky
- salt
- 2 plátky toastového chleba
- milk
- olej – preferuji řepkový
- 100 g butter
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 palivo peppers – nakrájíme na nudličky
- 1 zelenou papriku – nakrájíme na nudličky
- 4 gherkins – nakrájíme na kostičky
- 1 plechovku krájených rajčat – 400 g
- 130 g tomatové pasty
- 140 g hrášku
- nové koření
- celý černý pepř
- 1 tickets bobkového listu
- 500 ml beef broth
- petrželku
- Nakrájíme nadrobno šalotku.
- Na oleji rozpustíme máslo.
- Osmahneme nadrobno nakrájené šalotky, necháme zesklovatět. Vmícháme sušené koření, necháme rozvonět.
- Remove from. Necháme chvíli chladnout.
- Připravíme si toastový chléb a mléko.
- Chléb namočíme.
- Základ se šalotkou smícháme s mletým masem.
- Přidáme mletou papriku a osolíme. mix well, přidáme trochu vody a dobře prohněteme.
- Přidáme namočený vyždímaný toastový chléb.
- Toss, propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili kompaktní hmotu.
- Vypracujeme koule. Ruce si namočte do studené vody, jde koule tvarovat líp.
- Do dobré vrstvy oleje dáme koule a smažíme ze všech stran. Někdo je peče v troubě při teplotě 180 °C 20 minutes. Na oleji to trvá 10 minutes.
- Koule při smažení otáčíme. Opečené koule dáme stranou.
- Nakrájíme cibuli.
- Nachystáme zeleninu.
- Očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky.
- Zelenina je připravena.
- Na části oleje, kde jsme smažili koule přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovata. Pozor, nenechte toho oleje v pánvi příliš moc, raději ho redukujte.
- Přidáme hladkou mouku.
- Just 2 lžíce.
- Vytvoříme jíšku.
- Přidáme konzervu nasekaných rajčat. Toss.
- Pour in beef broth, about 500 ml. Opět dobře promícháme.
- Přidáme bobkový list, černý pepř a nové koření. Osolíme.
- Vaříme tak asi 20 minutes. V případě hustější konzistence ještě přidáme vodu.
- Přidáme tomatovou pastu. Promícháme a necháme na mírnějším ohni vařit. So 10 minutes.
- Omáčku přecedíme a propasírujeme.
- Do scezené omáčky přidáme papriky s okurkami a hráškem.
- mix well. Na střední teplotě držíme ještě tak 10 minutes, aby se provařila zelenina.
- Vložíme usmažené koule a všechno společně ještě pár minut povaříme.
- Ještě prohřejeme, aby se koule ohřály.
- Mezitím uvaříme přílohu. V tomto případě vrtule eliche Riscossa. Ty se vaří 6 minutes. then drain.
- Podáváme zdobené petrželkou.
Eliche vrtule
Vrtule jsou italské těstoviny ze semoliny z tvrdé pšenice. V suchém stavu jsou 3 cm dlouhé a mají šroubovitý tvar. Nejpoužívanější jsou s omáčkami, ale hodí se i do těstovinových salátů.

Novoroční čočka | Tradition is tradition
Na Nový rok obědvejte čočku – nosí peníze! Tak se to traduje. Novoroční čočka je prostě klasika, kterou nemůžeme vynechat – dokonale si ji vychutnáte nejen na Nový rok, ale kdykoliv budete mít chuť. Luštěniny jsou zdravé aNew Year's lens už tu máme a hned několikrát. Atady, a zase jiná může být bylinková čočka, nebe je libo Turkish? Máme tu verzi novoroční čočky 2023…
Zase se o něco pokouším. broth, který by měl být v čočce zeleninový nebo kuřecí zaměňuji za vývar z uzeného kolene. Furt lepší než obyčejná voda a navíc tu tekutinu můžeme využít a ne ji vylívat bez užitku. Vývar dá čočce příchuť uzeného masa. Na fotkách postupu je to tak pro dva, ale když přidáte klobásu a vejce na oko, čtyři budou spokojení. |
Need: |
- 350 g zelené čočky
- 1 cibuli
- 500 ml vývaru zeleninový, kuřecí, já zkouším vývar z uzeného kolene
- 1 Bay leaf
- 1 špetku thyme
- 1,5 lžíce sádla
- 2,5 lžíce hladké mouky
- ocet podle chuti
- pepper
- salt
- 2 egg
- pikantní klobásu
- Čočku přebereme a propláchneme, abychom se zbavili drobných nečistot. Pak namočíme a necháme minimálně dvě hodiny v klidu, dělává se to i přes noc. Pokud nasákla čočka veškerou tekutinu, přidáme vodu tak, aby byla čočka pod hladinou.
- Zakryjeme a vaříme ji pak v téže vodě doměkka. Asi 45 minutes. (Někdo vodu sleje a dá novou, je to na vás.) Čočku scedíme. Voda se nám hodí.
- Mezitím nakrájíme cibuli najemno.
- Přidáme na rozpálené sádlo.
- Cibuli osmahneme na sádle dosklovata.
- Přidáme mouku a promícháme, abychom získali zlatavou jíšku.
- Zamícháme a vytvoříme jíšku.
- Postupně přidáváme vodu z čočky a mícháme.
- Zalijeme vývarem.
- Přivedeme k varu a vaříme tak 10 minutes.
- Přidáme bobkový list a tymián.
- Vyjmeme bobkový list a přidáme čočku. Toss.
- Osolíme, opepříme a přidáme trochu octa. A ještě chvilku povaříme.
- Opečeme na sádle klobásu.
- Připravíme volské oko.
- Podáváme s kyselou okurkou.
