Bylo to pro mě překvapení, když jsem narazil na pomerančovou salsu. Míchání ovoce s masem nebo zeleninou mi nedělá problémy. Někomu však propojení chutí vadí a hned utíká od stolu. Vyzkoušel jsem pomerančovou salsu s makrelou a mé překvapení pokračovalo.
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Pomerančová salsa předčila mé očekávání a zbořila poslední pochybnosti, které v člověku, který zkouší něco nového, přece jen v hloubi duše hlodají. A také máte na vybranou – zkusíte to se mnou, ale když vám chuťově nebude sedět, tak ji na talíři necháte. Ale doporučuju ochutnat, stojí to za to.
Hlasů: 1
Hodnocení: 4
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Pomerančová salsa předčila mé očekávání a zbořila poslední pochybnosti, které v člověku, který zkouší něco nového, přece jen v hloubi duše hlodají. A také máte na vybranou – zkusíte to se mnou, ale když vám chuťově nebude sedět, tak ji na talíři necháte. Ale doporučuju ochutnat, stojí to za to.
Dílky pomeranče rozkrojíme podélně mezi membránami.
Olivy, šalotku i petržel nasekáme.
Dobře opepříme, smícháme a je hotovo, můžeme servírovat.
Tip:
Trochu informací:
Salsa je španělský a italský výraz označující obecně omáčku. V mexické kuchyni označuje specifickou pikantní omáčku vyrobenou z různých druhů zeleniny a ovoce (nejčastěji z rajčat či kukuřice), která je určena k namáčení tortilly nebo různých chipsů, případně k dochucení rozličných pokrmů.
Recept na salsu je znám už ze spisů z období aztécké říše a v nespočetných obměnách se používá dodnes. Pokud jde o pikantnost, mexická salsa se připravuje a prodává v provedení od mild přes medium až po hot, tedy od jemné přes střední až po pálivou.
Ovšem salsa může být i pomerančová, s avokádem nebo třeba s mangem.
Když mohou být dvojctihodné koláče, proč to nezkusit i se salátem. Sáhl jsem po rajčátkách červených a žlutých, ze zelené říše jsem přidal petrželku a kopr a dvojité zastoupení má i ocet – vinný červený a bílý. Je to vlastně varianta okurkového salátu s rajčaty.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
8minut
Doba přípravy
8minut
Takže salát, který můžeme jíst samostatně nebo ho přidat k dalším chodům. Vychlazený nemá chybu.
Hlasů: 5
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Doba přípravy
8minut
Doba přípravy
8minut
Takže salát, který můžeme jíst samostatně nebo ho přidat k dalším chodům. Vychlazený nemá chybu.
Dvojctihodný rajčatový salát | Červená cibule s okurkou v akci
Rajčátka překrájíme na poloviny, část na čtvrtiny. Okurku podélně rozřízneme na čtvrtiny a pak napříč nakrájíme na plátky. Červenou cibuli překrojíme podélně na poloviny a pak napříč nakrájíme měsíčky.
Přidáme nasekanou petrželku a kopr, osolíme, opepříme. Zalijeme octy a olejem, jemně, ale dobře promícháme a dáme chladit. Chutě se pěkně propojí a salát bude osvěžující.
A je to domácí? ptají se soutěžící v kulinářském televizním pořadu tak často, až je to protivné. Možná to říkají jen aby řeč nestála, nebo se nemají na co zeptat, ale když to slyšíte po iksté, naběhne vám žíla nebo naskočí husina. Tenhle farmářský dresink může být klidně domácí – pokud máte své vlastní slepice, krávu a zahrádku na bylinky, kde se daří i pepřovníku a solný důl. Ostatně pěstovat si můžete doma i ten pepř, dokonce v květináči doma. Takže kolem všeho skáčete a na vaření už vám nezbyde čas, natož na příjemné posezení nad dobrým jídlem.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Proč se tenhle dresink jmenuje farmářský si odvozuju z množství bylinek, které obsahuje. Můžete se spokojit s českými verzemi, kde je jenom petržel, můžete se rozhlédnout po světě a okoukat, že v něm mohou být ještě pažitka s koprem. Každopádně je to mix, který skvěle doplní salát, třeba okurkový s vejci a rajčátky.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Proč se tenhle dresink jmenuje farmářský si odvozuju z množství bylinek, které obsahuje. Můžete se spokojit s českými verzemi, kde je jenom petržel, můžete se rozhlédnout po světě a okoukat, že v něm mohou být ještě pažitka s koprem. Každopádně je to mix, který skvěle doplní salát, třeba okurkový s vejci a rajčátky.
Přidáme prolisovaný česnek, který jsme smíchali se solí. Jistě by se dala použít i česneková pasta, ale zůstaňme u stroužků a soli.
Česnek se solí přimícháme do základu, přidáme nasekané bylinky, trochu pepře a prošleháme. Ochutnáme a případně ještě přisolíme. Opět prošleháme a dáme do chladu.
Inspirace z ciziny, realizace po česku. Recept pro dva můžete variovat na více porcí. Proč je tohle kuře zrovna španělské? Třeba právě proto, že ho tak vidí v BBC Good Food, který mě dneska přivedl na nápad, že by to stálo za vyzkoušení.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Pro maximální chuť a minimální spotřebu nádobí zkuste tento recept do "jednoho hrnce". Kuřecí stehýnka připravujeme i s kůží. Připomínám, že jde o horní kuřecí stehna, takže pokud chcete větší kus ptáka na talíři, sáhněte po celém stehnu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
45minut
Pro maximální chuť a minimální spotřebu nádobí zkuste tento recept do "jednoho hrnce". Kuřecí stehýnka připravujeme i s kůží. Připomínám, že jde o horní kuřecí stehna, takže pokud chcete větší kus ptáka na talíři, sáhněte po celém stehnu.