Už tu máme jeden recept, byl to takový vypuštěný balónek. Takže to rozjíždím ještě jednou. A proč variace na gyros? Trocha koření chutě pozmění.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 60 minut na odležení v chladu
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 60 minut na odležení v chladu
V receptu, na který odkazuji výše, je popsána i celá historie tohoto jednoduchého jídla. Takže jen ve stručnosti. Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete. No, koření na gyros je tu jaksi bonus. Tenkrát jsme doma, kráva i prase je z tuzemských chovů.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 60 minut na odležení v chladu
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 60 minut na odležení v chladu
V receptu, na který odkazuji výše, je popsána i celá historie tohoto jednoduchého jídla. Takže jen ve stručnosti. Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete. No, koření na gyros je tu jaksi bonus. Tenkrát jsme doma, kráva i prase je z tuzemských chovů.
Oba druhy masa smícháme, zalijeme trochou minerálky a přidáme pepř, sůl a špetku koření na gyros. Prohněteme a vytvoříme kompaktní masu. Dáme do chladu tak na hodinku odležet.
Mezitím dáme vařit brambory. Když volíte baby brambory, můžete je nechat ve slupce. Větší můžeme přepůlit. Vaříme 20 minut.
Z masové směsi vytvoříme v dlani koule.
Vytvoříme válečky, které pak smažíme.
Smažíme tak asi 5 minut v dobré vrstvě řepkového oleje.
Podáváme s bramorem, nakrájenou cibulí a hořčicí. Nebo ještě můžeme přidat omáčku na gyros.
Čevabčiči, čevapčiči, čevap, čevapi… Asi nejrozšířenější specialita z mletého masa po celém východním přímoří Jadranu i vnitrozemí (Bosna a Hercegovina, Srbsko) a také u nás. A vyslovujeme to různě, stejně tak dopadl i kebab. Takže čebapčiči a kebap. Ale to na chutě nemá zase takový vliv.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10minut
Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete. Nechte maso v chladu mírně odpočinout a vytvarujte malé podlouhlé válečky. Tak zní jednoduché sdělení na webu, který adoruje chutě Jadranu. Spolehněme se na to. Mám k dispozici krávu z Polska a prase z Německa. Takže v Česku se to spojí. Na tom se nedá nic zkazit, komentovala čevabčiči kamarádka Pavla. Ale dá, to když si člověk postaví hlavu a vlastně připravuje maso na karbanátky, místo, aby to udělal jednoduše. Takže platí první tři věty. Experimentovat se dá tak akorát přidáním papriky nebo čubrice.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10 minut plus 60 minut na odležení v chladu
Doba vaření
10minut
Osolte, opepřete a přidejte trošku minerální vody. Dobře promíchejte. Žádné vejce, strouhanku nebo mouku nepřidávejte, na majoránku také zapomeňte a na vegetu ani nemyslete. Nechte maso v chladu mírně odpočinout a vytvarujte malé podlouhlé válečky. Tak zní jednoduché sdělení na webu, který adoruje chutě Jadranu. Spolehněme se na to. Mám k dispozici krávu z Polska a prase z Německa. Takže v Česku se to spojí. Na tom se nedá nic zkazit, komentovala čevabčiči kamarádka Pavla. Ale dá, to když si člověk postaví hlavu a vlastně připravuje maso na karbanátky, místo, aby to udělal jednoduše. Takže platí první tři věty. Experimentovat se dá tak akorát přidáním papriky nebo čubrice.
Přidáme trochu minerálky a promícháme. Dobře promícháme.
Necháme chvíli v chladu. Mezitím dáme vařit oloupané brambory.
Do dlaně vložíme část masa, vytvoříme kouli a pak tvoříme z masové směsi válečky.
Smažíme v pánvi, dávku tak 5 minut.
Podáváme s bramorem, nakrájenou cibulí a hořčicí.
Tip:
MALÝ EXKURS DO HISTORIE:
Ćevapčići – čevap má svůj původ na Balkáně během osmanské expanze do jihovýchodní Evropy a vyvinul se přes středověk do regionální speciality podobnou kebabu.Tato specialita existuje v různých lokálních mutacích, jako je např. Travnički ćevapi z tradičně pastýřské oblasti Travnik, Sarajevski ćevap ze Sarajevské oblasti, které vypadají podobně, ale chutí mírně odlišné v závislosti na používaném koření a mase (některé druhy obsahují jehněčí, jiné vepřové maso), stejně jako Banjalučki ćevap, které se liší nejen v chuti, ale také tím, že je grilovaný v kvartetu (většinou čtyři čevapi v kuse). Ve všech případech jde o jídlo jednoduché, a tradičně se podává v chlebové placce somun (lepinja) s cibulí a nebo Kajmakem a jogurtem či kefírem, jako apetizerem. Zatímco v Bosně je běžné že ćevapi musí být servírovány s různou zeleninou a kořením. V Chorvatsku se nejčastěji čevapčiči podává s ajvarem. V Srbsku je domovem leskovački ćevap jehož receptura vychází z tradiční srbské pljeskavice. To je pojmenované po městě Leskovac.