Už tu máme jeden takový, ale variant může být víc. Tak si přidáme další.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
180minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
180minut
Do hospod se chodí na guláš. Aspoň to tak bývalo a myslím, že je. A ruku na srdce, když guláš připravíte doma, je jiný. Jak to v těch hospodách dělají? Určitě v tom hraje množství, které připravují. To s domácími porcemi těžko dokážeme. Ale dá se tomu přiblížit nebo ho i předčít. Říká se, že má být tolik cibule co masa. A to maso chce svůj čas, aby bylo měkkoučké. Tak mu ho dejte, nebudete litovat.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
180minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
180minut
Do hospod se chodí na guláš. Aspoň to tak bývalo a myslím, že je. A ruku na srdce, když guláš připravíte doma, je jiný. Jak to v těch hospodách dělají? Určitě v tom hraje množství, které připravují. To s domácími porcemi těžko dokážeme. Ale dá se tomu přiblížit nebo ho i předčít. Říká se, že má být tolik cibule co masa. A to maso chce svůj čas, aby bylo měkkoučké. Tak mu ho dejte, nebudete litovat.
Hospodský guláš | Klasika podpořená vývarem
Potřebujete:
400ghovězího masa– směs roštěnce, podplečí, krku, kližky a karabáčku
Cibuli nakrájíme na kostičky. Rozpálíme sádlo a na středním plameni na něm pomalu opékáme všechnu cibuli se špetkou soli. Pěkně pomalu, mícháme a snažíme se docílit rovnoměrně opečené cibule, která má jednolitou zlatavou nebo zlatohnědou barvu.
Když je cibule hotová, zaprášíme ji kmínem.
Přidáme papriku.
Krátce zamícháme, paprika nesmí zhořknout.
Hned poté přidáme do kastrolu maso. Maso krátce restujeme, pak ještě osolíme.
Přidáme protlak, který také zarestujeme.
Dobře promícháme.
Nakonec vše podlijeme horkým vývarem. Tekutiny dáme jen tolik, aby bylo maso ponořené.
Na mírném plameni potom dusíme tak 2 až 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Dusíme jen s jemnými bublinkami s pootevřenou poklicí. Nechte gulášek pěkně probublávat. V průběhu podle potřeby ještě doplňujeme vývar, aby se maso dusilo a nevysušovalo. Můžete ještě přidat bobkový list, pro chuť.
Můžeme zahustit moukou rozmíchanou ve vodě nebo nastrouhaným starým chleme. Volím osvědčenou mouku. Lžička hladké mouky postačí. Ještě chvilku povaříme.
Necháme dojít.
Podáváme s houskovým knedlíkem a podle chuti i s kolečky cibule.
Tak jsem zavadil o hovězí kostky na guláš a při vší snaze o pestrost jídelníčku, jsem najednou dostal chuť na guláš. Klasika, znáte to, není na tom nic k vymýšlení. Tak snad ani ne k chlubení. Ale tahle stránka není o chlubení, je to moje kuchařka pro případ, že se chci k nějakému receptu vracet. Máte v hlavě všechny recepty? Jestli jo, tak smekám. Já kolikrát musím šedé kůře mozkové pomoci, jinak to dopadne tak jako když zapomenu (nevím co je to za fóbii) přidat vajíčko a pak se divím, že se mi směs pořád drobí. No, už jsem se tohoto kiksu několikrát za sebou zdárně vyvaroval, ale je přece dobré mít napovědu, to mají i leckde v divadle profíci. Prostě někdy chci mít jistotu, jindy se po hlavě vrhám doexperiemntů. Ale, když chci mít večeři a mám málo času, tedy na přípravu, to žádná, jistota vyhrává, byť si i s osvědčeným receptem přece jen trochu zašpásuji. Jen jsem tenhle skoro hospodský guláš posunul někam jinam.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
120minut
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
120minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
120minut
O guláš zakopnete v každé kuchařce, tedy až na ty speciální jenom na sladké, ale hádal bych, že se najde i v nějaké vegetariánské. Akorát bude bez masa. Ale tenhle guláš z masa je.
Rozpálíme sádlo a osmažíme na něm maso nakrájené na kostky. Musí se zatáhnout. Pak přidáme nakrájenou cibuli, stačí na půlměsíčky. Přidáme kmín a římský kmín, česnek, promícháme a zasypeme paprikou. Po osmahnutí papriky vše zalijeme vodou tak, aby pokryla maso. Necháme vařit, osolíme a opepříme.
Přidáme nakrájená sušená rajčata, kapary a rajčatové pyré. Provaříme a pak snížíme teplotu, zakyryjeme a na mírném ohni pomalu dusíme. Postupně přiléváme horkou vodu. Necháme guláš mírně probublávat, občas promícháme. V závěru pak přidáme rozemnutou majoránku.
Podáváme s knedlíkem nebo s těstovinami, posypané nakrájenou cibulí.
Jasně, guláš umí přece každý! A také tu máme několik receptů a ten, ze kterého vycházím teď se jmenuje Opravdu dobrý guláš. I když ten skvěký americký guláš, který vzbudil na topreceptech emoce, je také skvělý. No, budeme posouvat prvně jmenovaný.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
110-120minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
110-120minut
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
110-120minut
Porce
Doba přípravy
2-4osoby
15minut
Doba vaření
110-120minut
Takže jsem oprášil Opravdu dobrý guláš a aniž by jmenovaný byl horší, je tenhle dlouhý guláš trochu jiný a vařený hodně pomalu.
Na rozpuštěném sádle opečeme. Povrch masa se musí zatáhnout, zešednout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku i beraní rohy, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
Přidáme česnekovou pastu, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
Přidáme papriky, zakryjeme a dusíme 10 minut. Vmícháme mletou papriku, kmín a majoránku a dusíme dalších 15 minut.
Ještě vmícháme 2 lžičky harissy. Osolíme (pozor, česneková pasta už sůl obsahuje!), opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
Na rozpuštěném sádle opečeme na kostky nakrájené maso. Povrch masa se musí zatáhnout, minimálně, pokud se některé kousky opečou víc, jedině dobře.
Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nakrájenou papriku, restujeme, aby cibulka zesklovatěla. Je dobré směsí masa a cibule míchat, aby cibule změkla. Asi tak 6 až 8 minut.
Přidáme nasekaný česnek, promícháme a přidáme krájená rajčata i se šťávou. Zalijeme trochou vývaru (nebo vody), zakryjeme a necháme dusit 15 minut.
Přidáme mletou papriku, kmín a část vývaru. Dusíme dalších 15 minut.
Osolíme, opepříme, podle potřeby přilijeme vývar (záleží na tom, jakou konzistenci guláše chceme mít). Dusíme na mírném ohni ještě 60 minut.
V závěru rozmícháme hladkou mouku s vodou a vlijeme do omáčky. Promícháme a chvíli provaříme. Zakryté ještě necháme na vypnutém vařiči dojít.
Podáváme s houskovým knedlíkem, chlebem, dalamánkem, těstovinami nebo bagetkou.
Tip:
A pokud chcete ochutnat nějaké extrabuřty, zkuste Americký guláš nebo rovnou špekáčkový a třeba i jeho variantu. Také skvěle chutnají! Vyzkoušeno, samozřejmě.