Fakt, že tenhle pokrm věnuji Žižkovu je ten, že jde o kombinaci několika receptů. Všechny mi nějak nevyhovovaly, ale průnikem vznikly žižkovské čufty.A hned je tu mám ve dvou variantách. Je libo místo těstovin rýži? Není problém.Stejný recept, jiný vjem.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Masové koule v rajské omáčce, je to docela jednoduchá záležitost. Jen to chce čas, ale výsledek je prostě famózní.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Doba vaření
60minut
Masové koule v rajské omáčce, je to docela jednoduchá záležitost. Jen to chce čas, ale výsledek je prostě famózní.
Přidáme mletou papriku a osolíme. Dobře promícháme, přidáme trochu vody a dobře prohněteme.
Přidáme namočený vyždímaný toastový chléb.
Promícháme, propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili kompaktní hmotu.
Vypracujeme koule. Ruce si namočte do studené vody, jde koule tvarovat líp.
Do dobré vrstvy oleje dáme koule a smažíme ze všech stran. Někdo je peče v troubě při teplotě 180 °C 20 minut. Na oleji to trvá 10 minut.
Koule při smažení otáčíme. Opečené koule dáme stranou.
Omáčka
Nakrájíme cibuli.
Nachystáme zeleninu.
Očistíme papriky a nakrájíme na nudličky. Hrášek scedíme a necháme okapat, okurky pokrájíme na kostičky.
Zelenina je připravena.
Na části oleje, kde jsme smažili koule přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovata. Pozor, nenechte toho oleje v pánvi příliš moc, raději ho redukujte.
Přidáme hladkou mouku.
Stačí 2 lžíce.
Vytvoříme jíšku.
Přidáme konzervu nasekaných rajčat. Promícháme.
Zalijeme hovězím vývarem, asi 500 ml. Opět dobře promícháme.
Přidáme bobkový list, černý pepř a nové koření. Osolíme.
Vaříme tak asi 20 minut. V případě hustější konzistence ještě přidáme vodu.
Přidáme tomatovou pastu. Promícháme a necháme na mírnějším ohni vařit. Tak 10 minut.
Omáčku přecedíme a propasírujeme.
Do scezené omáčky přidáme papriky s okurkami a hráškem.
Dobře promícháme. Na střední teplotě držíme ještě tak 10 minut, aby se provařila zelenina.
Finále
Vložíme usmažené koule a všechno společně ještě pár minut povaříme.
Ještě prohřejeme, aby se koule ohřály.
Mezitím uvaříme přílohu. V tomto případě vrtule eliche Riscossa. Ty se vaří 6 minut. Pak scedíme.
Podáváme zdobené petrželkou.
Tip:
Eliche vrtule
Vrtule jsou italské těstoviny ze semoliny z tvrdé pšenice. V suchém stavu jsou 3 cm dlouhé a mají šroubovitý tvar. Nejpoužívanější jsou s omáčkami, ale hodí se i do těstovinových salátů.
Vyhlášená texaská specialita je jedno z vůbec nejlepších jídel, které můžete předložit rodině nebo kamarádům. Chilli con carne je skvělé zahřívací jídlo. Navíc je velmi společenské, stačí vše servírovat ve velkých mísách a každý si nabere jen to, co má rád. Když máte, můžete stůl ozdobit žlutými růžemi z Texasu, jak o nich zpíval Waldemar Matuška.
Chilli con carne | Rychle a klidně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že můžeme volit mezi přichystanou směsí nebo si složit vlastní. Volba tentokrát padla na připravenou. Tím se i zjednodušuje postup. Pikantní je, že tuhle mexickou směs připravili ve Švédsku...
Porce
2osoby
Porce
2osoby
Chilli con carne | Rychle a klidně
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Jasně, že můžeme volit mezi přichystanou směsí nebo si složit vlastní. Volba tentokrát padla na připravenou. Tím se i zjednodušuje postup. Pikantní je, že tuhle mexickou směs připravili ve Švédsku...
Neopakuji se, mírně se jen vracím k tématu rolád, masových rolád, aby bylo jasné. Cukrářské mi nějak nejdou (a nemám k tomu ani odvahu). Takže už tu máme masovou roládu a párkovou roládu. Teď pojedeme dál. A podávat můžete třeba se salátem z kysaného zelí.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Porce
Doba přípravy
4osoby
15minut
Doba vaření
30minut
Rolády nejsou nic divokého, tedy pokud koupíte kvalitní listové těstro, které se neláme. Můžete si ho udělat sami, ale to považuji za vyšší dívčí a proč se s tím trápit, když je normálně v nabídce obchodů. Můžete si ho vyválet z kostky nebo koupit už připravené dokonce na pečicím papíře. Mám zkušenost, že je dobré nechat i tohle rolované těsto aspoň hodinku v pokojové teplotě, jinak se vám bude při rolování lámat a sotva tak tak udržíte roládu pohromadě. Pokud byste ji chtěli kompaktnější a tedy při rolování přitlačit, máte také smůlu. Tak tomu těstu dejte trochu času...
Roláda tádádá | Masová roláda se sýrem, mortadellou a špenátem
Maso smícháme s vejci (2), jedno potřebujeme na potření), pepřem a solí. Vytvoříme kompaktní hmotu.
Přidáme strouhanku, podle uvážení, záleží na hustotě masové směsi.
Prohněteme.
Baby špenát dáme do pánve s rozpuštěným máslem.
Krátce orestujeme. Tak 2 minuty.
Připravíme si další potřebné.
Rozbalíme těsto a poklademe na ně masovou směs.
Rozprostřeme mortadellu na maso.
Poklademe plátky chedaru.
Přidáme orestovaný špenát.
Rozšlehaným vejcem potřeme okraje těsta, aby nám roláda držela lépe zabalená.
Roládu zabalíme a pak celou potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C a necháme v troubě tak 25 až 30 minut. Podle toho, jak dozlatova se roláda upeče.
Hotovo.
Ochutnejte.
Podáváme třeba se zelným salátem.
Tip:
Mortadella je mortadela. Takže nepropadejte pravopisné depresi. Je to druh jemného měkkého vepřového salámu, obsahujícího kostky vepřové slaniny a koření. Mortadela pochází z Itálie, kde je boloňská mortadela od roku 1998 chráněným zeměpisným označením na úrovni Evropské unie.
Hokus pokus, proč si nepohrát. Tentokrát jsem si usmyslel, že olomoucké tvarůžky zapracuji do karbanátků. A uvidíme, co to udělá. Můžete je servírovat s hranolky, bramborami, třeba i dalamánkem či toastovým chlebem. A s dipem podle chuti, hořčicí nebo kečupem. A jsou fakt dobré jako sendvič – s kouskem salátu, rajčetem a kečupem.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Zvláštní chuť dodají nejenom syrečky, ale i harissa a bílé víno. Vlastně to vzniklo tak, že jsem se musel rozhodnout, zda pořídím mléko (a litr je moc, nevydrží, protože mléko zase tolik nepoužívám) nebo zkusím masité směsi dodat vláčnost něčím jiným. A co třeba vínem?
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Zvláštní chuť dodají nejenom syrečky, ale i harissa a bílé víno. Vlastně to vzniklo tak, že jsem se musel rozhodnout, zda pořídím mléko (a litr je moc, nevydrží, protože mléko zase tolik nepoužívám) nebo zkusím masité směsi dodat vláčnost něčím jiným. A co třeba vínem?
Na toastovači si opečeme toastové chleby, rozlámeme je na kousky a rozmixujeme na strouhanku. Tu přidáme k osolenému a opepřenému masu. Přidáme nadrobnonakrájenou cibuli. Přidáme harissu (pokud máte raději méně pikantní, šetřete, dejte třeba jen jednu lžičku), vejce.
Přidáme nadrobno nakrájené olomoucké tvarůžky.
Do směsi přilijeme víno a vypracujeme masovou hmotu.
Smažíme na směsi oleje a másla.
Opékáme na obou stranách.
Podáváme. Můžet přidat jakýkoli dip, hořčici, a coby přílohu zvolit hranolky, máslem potřené brambory nebo dalamánek.
Můžeme podávat jako sendič s kečupem, rajčetem a salátem.