Je to jídlo z Francie, ale recept je z Austrálie. To jsou paradoxy. Zprostředkovala mi ho australská televize SBS, takže ta inspirace je síťová i globální. Proč ne. Francouzům ostatně Britové zemi vyfoukli údajně před nosem. Ale to je historie. Pojďme vařit. Králíka vařili ve vinném sklepě, měl bych jít asi na půdu, abych se výrazně odlišil. Ale to zase tak moc nepotřebuju. Je vcelku snadné připravit králíka na tento způsob, jen potřebujete den navíc. To kvůli marinování. Já tohle prodloužení nemám rád, chci to mít hned, ale respektuji. Plánovat se má i při vaření. No, nedělám to plánování důkladně, takže si musíme počkat. Vyhlídka na dobrou večeři je ovšem víc než slibná. Už tady králíka máme, ale to je docela odlišný recept. Pokud si přečtete varování o kousek níž, pak si najděte recept na pečeného králíka. Je také skvělý.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
60 minut + 24 hodin marinování
Když si pořídíte australské víno, bude to pro králíka v tomto případě jako domácí prostředí. Australská vína jsou kvalitní a vyhlášená. A najdete je i u nás v obchodech. Tak neváhejte. Upozornění pro zběsilé: všechno dostane nádech barvy vína. Takže pokud se toho děsítě z nějakého důvodu, raději si králíka upečte klasicky nebo podle receptu na této stránce (o něco výše). A pokud jdete do vína, tak volte opravdu to kvalitní, vzhledem k ostatním ingrediencím si přece celý dojem nezničíte laciným krabicovým vínem.
Králík na červeném víně (Cocotte de lapin au vin rouge) | Australský pozdrav zpátky do Evropy
Nakrájíme mrkev na kolečka, cibuli nadrobno, celerové řapíky napříč na malé plátky.
Připravíme koření.
Potřebné ingredience.
Králíka osolíme a opepříme.
Zalijeme olivovým olejem.
Přidáme nakrájenou mrkev a celer.
Přidáme cibuli, na plátky nakrájený česnek, hřebíček, bobkový list, tymián a víno.
Zakryjeme a necháme přes noc v chladu. Můžete použít chladničku nebo venkovní chlad, který mi ledničku tentokrát nahradil. Pokud si ovšem budete tento recept připravovat v době, kdy venku je i v noci teplota nenapodobující chladničku, použijte radši tu.
Den poté
Vaříme na středním ohni asi 10 minut. Pak vyjmeme maso a dáme stranou.
Přidáme brambory nakrájené na čtvrtka (nebo menší na polovinu), opět zakryjeme a dusíme ještě 20 minut.
Vyjmeme veškerou zeleninu a dáme stranou. Ale pozor, nevyhazovat.
Nakrájíme žampiony na čtvrtky.
V tekutině bez zeleniny dusíme žampiony asi 10 minut.
Přidáme máslo a opět povaříme. Tak ještě 5 minut na středním ohni.
Podáváme s bagetkou, můžete dozdobit nasekanou petrželkou.
Dumal jsem nad tím, co ještě můžu uvařit rychle a snadno. Odcházet z práce v momentě, kdy už normálně v kuchyni chystáte večeři je stresující. Ale vybudí to buňky šedé kůry mozkové. Začalo mi to šrotovat a večeře, byť přece jen trošku pozdní se vydařila. I díky zkrácenému času.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
20minut
Je to rychlé a opravdu jednoduché. A taky dobré, jinak by se to na této stránce neobjevilo, to je fakt. Tat to také zkuste, bude spokojeni.
Kuřecí játra s červenými fazolemi a červenou cibulí | Bleskový nápad
Očistíme játra, překrájíme na menší kousky, lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme červenou cibuli na půlměsíčky, zelenou papriku podélně rozpůlíme a napříč nakrájíme na nudličky.
Dáme vařit rýži v mírně osolené vodě s přidaným hřebíčkem a bobkovým listem. (Vařím rýži v sáčku, takže koření nebude v rýži, ale dá jí chuť.)
V pánvi wok rozehřejeme olej a osmahneme nasekaný česnek...
...přidáme zázvor, nakrájenou papriku a červenou cibuli. Restujeme asi 3 minuty a přidáme játra. Ochutíme mletými vločkami chilli. Restujeme asi asi 8 minut (podle síly vařiče), tak aby játra byla opečená.
Přidáme červené fazole. Promícháme. Zmírníme teplotu.
Smícháme lžičku cukru, lžíci ústřicové omáčky, lžíci rýžového octa a 100 ml bílého vína.
Zalijeme směsí játra s fazolemi. Snížíme teplotu a povaříme.
Můžete ještě mírně dosolit, opepřit a ještě přidat trochu mletých chilli vloček, podle chuti. Vaříme, aby se omáčka mírně redukovala, tak 5 minut.
Podáváme s rýží, posypané nasekanou jarní cibulkou.
Je to zkouška, takže vytahuji laboratorní váhy a jdu do toho. No, dělám si legraci, ale ověřit si fungování receptu v množství pro dvacet lidí není zrovna nejlepší. Vyzkouším to nejprve na sobě. A fakt, že recept přistál na webu dokazuje, že zkouška dopadla výborně.
Hlasů: 3
Hodnocení: 4.67
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
1osoba
Porce
1osoba
Utopenci mají charakteristickou chuť, párečky, to je jiná, jemnější záležitost.
Hlasů: 3
Hodnocení: 4.67
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
1osoba
Porce
1osoba
Utopenci mají charakteristickou chuť, párečky, to je jiná, jemnější záležitost.