Červené zelí k husičce patří. Tak si ho dejme, není to tak těžké. A tady máme další z možností přípravy. Červené víno dá zelí úžasnou chuť. Tak není co řešit.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Doba vaření
35minut
Červené zelí k husičce patří. Tak si ho dejme, není to tak těžké. A tady máme další z možností přípravy. Červené víno dá zelí úžasnou chuť. Tak není co řešit.
Klasika, které kolegyně říkají polévka, když si ji připravuji v redakci v parném létě. Dělávám ho i doma, když je chuť. Nějak mi ještě nejde pod fousy strouhaná okurka, ale třeba ji také vezmu na milost. Pamatuji si totiž právě takový salát ze školní jídelny. No, dalo se to také jíst. Každý máme své vzpomínky.A doma jsme dělali ty průsvitné plátky zalité octovou zálivkou. Tuhle tradici jen tak nezahodím.Ale také tu máme pikantnější verzi.Či dokonce variantu s bílou cibulí a česnekem. Nebo jen s bílou cibulí. Nebo s chilli. Či s bílými fazolemi a rajčaty. Proč ne?Okurka je moje oblíbená…
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
„Pokud začnu okurkový salát hledat ve svých dávných a ještě dávnějších vzpomínkách, najdu jenom jeden stále se opakující recept,“ říká Florentýna, která se receptům a vaření věnuje s vášní. Mám ji rád, občas najdu i radu, třebaže nejsem její dcera, pro kterou recepty píše. „Vypadal takto: okurka nastrouhaná na průsvitně tenké plátky, obdařená velkým množstvím zálivky z vody, octa, moučkového cukru a špetky mletého pepře. Tenhle folklór závodního stravování vůbec nechutná špatně, nebojte se, že bych ho tu chtěla hanit.“ Ale přece jen tu jistý osten cítím. To kvůli moučkovému cukru asi. Možná jen zdání. Každý máme na okurkový salát své vzpomínky. Někoho odradily, mně to nebrání si dál krouhat průsvitné plátky...
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
„Pokud začnu okurkový salát hledat ve svých dávných a ještě dávnějších vzpomínkách, najdu jenom jeden stále se opakující recept,“ říká Florentýna, která se receptům a vaření věnuje s vášní. Mám ji rád, občas najdu i radu, třebaže nejsem její dcera, pro kterou recepty píše. „Vypadal takto: okurka nastrouhaná na průsvitně tenké plátky, obdařená velkým množstvím zálivky z vody, octa, moučkového cukru a špetky mletého pepře. Tenhle folklór závodního stravování vůbec nechutná špatně, nebojte se, že bych ho tu chtěla hanit.“ Ale přece jen tu jistý osten cítím. To kvůli moučkovému cukru asi. Možná jen zdání. Každý máme na okurkový salát své vzpomínky. Někoho odradily, mně to nebrání si dál krouhat průsvitné plátky...
Smícháme cukr, sůl, pepř s vodou a přidáme ocet. Přidávejte po částech, a ochutnávejte, aby byla zálivka podle vašeho gusta. Když to moc ohulíte, zkřiví se vám ústa. Takže decentně a s mírou.
Tak nějak jsem měl potřebu přidat něco dobrého k pečeným uzeným ocáskům. Pak mě napadlo, že zase zabrousím do salátů. A protože jsem si kvůli fotce pečených uzených ocásků zašel pro rajče, vzal jsem jich víc.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Takže tak. Jednoduše a rychle. V receptu to není, ale můžete přidat i trochu mletého černého pepře. Prostě i tady můžete použít fantazii i nutkavou chuť.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
5minut
Takže tak. Jednoduše a rychle. V receptu to není, ale můžete přidat i trochu mletého černého pepře. Prostě i tady můžete použít fantazii i nutkavou chuť.
Už jsem tady, tedy spíše na topreceptech, rozvlnil vody receptem na falešnou ovarovou polévku, tak půjdeme podle tradice ještě dál a uděláme si falešnou zabijačku. Což zaskočí ty, kteří mají v oblibě moje zeleninové recepty. Tak si vážení držte čepice, pojedeme.
Tuhle laskominu jsem okouknul a sestavil si podle několika dostupných receptů. K vepřovému kolenu na kmíně byla skvělá.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o "tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa". Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, že "křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Vejmrda je česká verze čatni, tedy podobná konzistencí, aby nebyla mýlka. To jenom tak pro přirovnání, neberte mě prosím za slovo. Je to příloha, která se hodí k uzenému masu, pečenému nebo vařenému kolenu, ovaru a tak. A dokonce i k rybě! Chytří napovídají definicí, že jde o "tradiční staročeský pokrm z nastrouhaného jablka, křenu, zakápnutý trochou citronu a octa". Kluci v akci vaří ovar s jablkovým křenem tak, že "křen s jablkem nastrouháme, zastříkneme vínem (mají i možnost přidat místo vína vinný ocet), přidáme pár lžic vývaru, dochutíme špetkou soli a cukru. Mrkněte do tipů, variant je ještě víc. A konzistenci si určete sami. Podle struhadla, na kterém nadrbete křen. Jemnější struhadlo vejmrdu udělá kompaktnější, hrubší pak c elou věc posune k formě ochuceného křenu. No, víte, jak to myslím.
Vejmrda po staročesku | Slovo, které nejde přeložit | Čili jablkový křen
Křen nastrouháme, jablka oloupeme a nastrouháme. Přidáme cukr, sůl, ocet a vychladlý vývar. Zakryjeme a necháme odpočinut. Klidně si vejmrdu připravte den předem, potřebuje čas, aby se chutě pěkně propojily.
Podáváme k ovarovému kolenu.
Zbylo? Nevadí, stačí dát do sklenice a v chladu vydrží i měsíc.
½ hrnku čerstvého nastrouhaného křenu
½ hrnku vývaru z vepřového kolena
1 oloupané najemno nastrouhané jablko
1 lžíce octa
1 lžíce cukru
sůl
Příprava vejmrdy:
V porcelánové nebo skleněné misce smícháme všechny uvedené suroviny a necháme vychladit.
A příloha OnaDnes má zajímavý recept na kapra s vejmrdou. A na vejmrdu doporučuje:
1 jablko
2 menší křeny
1 lžíci octa
1 lžíci cukru
Postupujeme tak, že oloupeme křen a jablko zbavíme jádřince. Oboje nahrubo nastrouháme. Osolíme, přidáme lžíci cukru a lžíci octa. Důkladně promícháme a necháme několik hodin odstát.
*
Na topreceptech mi k receptu připsala Dajda komentář: „Tak to je ono, pokrm, který si pamatuju z mládí, dělávala ho moje babička. Vývar myslím byl vepřový, z toho kolene, ale bez tuku. U nás se dávalo více tekutiny a jedlo se teplé jako omáčka, Byla to lahoda.“ Tak to stojí určitě za vyzkoušení.