Tak opět salát. Ať mám něco lehčího k večeři, jinak bych si musel vyměnit garderobu. No, to trochu přeháním, ale tenhle salát si můžete připravit jako večeři nebo ho servírovat – jako salát.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Zeleninové saláty jsou opravdu pro začátečníky, nic složité, nic, co by se dalo připálit a tak... Zkuste tento salát s okurkou a dvěma barvami paprik. Protože jsem hospodář a zbyly mi půlky paprik z přípravy svižných kuřecích jater s kapary, tak bylo vlastně docela jasné, že tohle nemůže skončit jinak než dalším receptem. S octem se tentokrát mírním, takže ředím vodou.
Hlasů: 1
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut
Zeleninové saláty jsou opravdu pro začátečníky, nic složité, nic, co by se dalo připálit a tak... Zkuste tento salát s okurkou a dvěma barvami paprik. Protože jsem hospodář a zbyly mi půlky paprik z přípravy svižných kuřecích jater s kapary, tak bylo vlastně docela jasné, že tohle nemůže skončit jinak než dalším receptem. S octem se tentokrát mírním, takže ředím vodou.
Okurku nakrájíme na jemnější kolečka, papriky na drobné kousky, cibuli na čtvrtměsíčky a půlměsíčky. K 1/3 šálku jablečného octa přilijeme vodu, abychom měli 1/2 šálku tekutiny. Přidáme cukr, sůl, pepř, chilli a dobře promícháme, aby se cukr se solí rozpustily.
Do uzavíratelného boxu dáme promíchanou zeleninu, přelijeme octovou zálivkou, uzavřeme a třepáním promícháme. Dáme tak na 10 minut do chladu.
Přendáme salát z boxu do misky nebo misek a podáváme.
Vyrážíme na další výlet do světa salátů. Jednou bych měl udělat takovou cestovní mapu světa ve jménu salátů. Ale prozatím uděláme zastávku v Thajsku. Ostatně korejský okurkový salát už tady máme. Ale použít chilli omáčku do salátu, to by mohlo být zajímavé. Ale bude to spíše záležitost spíše pro odvážné, je to docela síla.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Je to tak jednoduché, ostatně jako všechny saláty, takže tomu moc času nemusíte věnovat. Ale hlavní není rychlost, rozhoduje chuť. Tady bude překvapením, že v dresinku je chilli omáčka. Zkuste ochutnat.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
20minut
Je to tak jednoduché, ostatně jako všechny saláty, takže tomu moc času nemusíte věnovat. Ale hlavní není rychlost, rozhoduje chuť. Tady bude překvapením, že v dresinku je chilli omáčka. Zkuste ochutnat.
Thajský okurkový salát | Pro chvíle kratochvíle | Pro odvážné
Okurku nakrájíme podélně na čtvrtiny a pak napříč na kousky. Osolíme a dáme do ledničky na 15 minut odležet. Občas protřeseme, ať si okurky soli užijí.
Smíchejte ingredience na marinádu, vše přivedeme k varu a po 3 minutách, až omáčka více zhoustne, odstavíme. Necháme vychladnout.
Cibuli nakrájíme na čtvrtkolečka, z okurek slijeme všechnu vodu. Smícháme cibuli s okurkou a dresinkem. Přimícháme nasekané arašídy.
Znáte Šantung? Je povědomý jako látka, možná, pokud se zajímáte o prehistorii, vám naskočí shantungosaurus, tedy ještěr ze Šantungu, docela obří obyvatel provincie v období pozdní křídy, zájemce o historii nepřekvapí bitva u Šantungu, nebo také bitva ve Žlutém moři, kdy v srpnu 1904 dostali Rusové v souboji s Japonci o Mandžusko na frak. Japonci si vychutnávali vítězství, Rusové pili z kalicha hořkosti. Ale my se dáme na jinou ochutnávku. Z kulinářské nabídky čínské provincie, která leží jižněji od Mandžuska, pevnina tu jakýmsi prstem ukazuje do poloviny Korejského poloostrova, nejspíš budete znát šantungské kuře nebo kachnu. Přes Austrálii ke mně zaletěl recept na kuřecí křídla. V položkách je obligátní sójová omáčka a zázvor – a ty také asistují při přípravě křídel. Zaleťme si do kuchyně.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
To jsem se teda zase rozpovídal, takže už stručněji. Jdeme na má oblíbená kuřecí křídla. Musíme chystat i marinádu, jenže tentokrát si na ni křídla počkají, budeme ji totiž potřebovat až v závěru.
Hlasů: 3
Hodnocení: 5
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
15minut
Doba vaření
40minut
To jsem se teda zase rozpovídal, takže už stručněji. Jdeme na má oblíbená kuřecí křídla. Musíme chystat i marinádu, jenže tentokrát si na ni křídla počkají, budeme ji totiž potřebovat až v závěru.
Šantungská kuřecí křídla | Čínská kuchyně v australsko-českém podání
Smícháme sójovou omáčku, ocet, cukr, nasekané chilli papričky a zázvor. Dáme do uzavíratelné skelnice a protřepeme, aby se cukr rozpustil. Pak dáme do ledničky na 2 hodiny vychladit.
Smícháme mouku s pepřem a osolíme. Ve směsi obalíme kuřecí křídla. Přebytečnou mouku oklepeme.
Ve hlubším rendlíku rozehřejeme olej, v opravdu mocné vrstvě oleje zahřátého na 180 °C smažíme křídla po částech, měla by být zcela ponořená. Smažíme dozlatova, asi 10 minut.
Křídla odkládáme na kuchyňskou papírovou utěrku, aby olej okapal. Když máme všechna hotová, přendáme je do mísy a přelijeme směsí se sójovou omáčkou. Promícháme.
Jakže nasucho? Vlastně jsem to už provozoval na grilovací pánvi, aniž bych tušil, že se tomu tak říká. No jo, někdy objevíte Ameriku po letech. Takže se obejdeme bez obligátní kořeněné majdy, která obvykle hraje roli při grilování, ale bez chuti tohle kuře určitě nebude. Jenom to trvá trošku déle. Protože je to pomalé kuře, tedy pomalu pečené. Pro inspiraci jsem si zašel za Deb Perelman, spisovatelkou na volné noze, fotografkou a blogerkou. Možná by moji verzi poznala, ale určitě by jí chutnala.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Kořeněná chuť a sladkokyselý přeliv se skvěle doplňují. Tohle rozhodně není dětské jídlo, ale nebojte se, plameny vám úst nebudou šlehat. Kdo nevěří, ať tam běží... Tedy do kuchyně, to bude nejlepší. Zkuste a ochutnejte.
Hlasů: 0
Hodnocení: 0
Vy:
Ohodnoťte tento recept!
Tiskni
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Porce
Doba přípravy
2osoby
10minut + 5 hodin
Doba vaření
125minut
Kořeněná chuť a sladkokyselý přeliv se skvěle doplňují. Tohle rozhodně není dětské jídlo, ale nebojte se, plameny vám úst nebudou šlehat. Kdo nevěří, ať tam běží... Tedy do kuchyně, to bude nejlepší. Zkuste a ochutnejte.
Pomalé kuře pečené nasucho v kořeněném kabátku | Zabalte to!
Připravíme si napřed slaný nálev, solanku. Smícháme vodu, sůl, cukr a ocet. Solankou zalijeme kuřecí maso.
Umístíme nejlépe do uzavíratelného umělohmotného boxu a dáme vychladit. Stačila by asi hodina, ale klidně solanku nechte pracovat i 4-5 hodin.
Připravíme si směs koření na kabátek. Smícháme všechny ingredience.
Připravíme si čtverce albobalu, dostatečně velké, abychom maso zabalili bez problémů. Maso okapeme, osušíme a posypeme směsí koření z jedné strany, otočíme a opět posypeme z druhé strany.
Maso zabalíme do alobalu. Dáme na plech tak, aby masitější část byla vespodu, v troubě pečeme 1 hodinu při teplotě 160 °C. Balíčky otočíme a pečeme ještě asi 45 minut. Alobal potom opatrně rozstříhneme, šťávu, která se vypekla slijeme a kuře dáme zpět do trouby již odkryté, aby se vytvořila kůrčička. Stačí 10 až 15 minut. V této fázi můžeme teplotu zvýšit na 190 °C.
Šťávu smícháme s medem a octem. Kratičce povaříme, stačí 1 minuta.
Kousky kuřete přendáme na talíř a přelijeme medovou zálivkou. Podáváme s bagetou.
Tip:
Poznámka: Pokud vás trochu vyvádí z míry, že v receptu je i cukr a sůl na mililitry, pomáhal jsem si odměrkou a váha tentokrát odpočívala.